Logotyper på svenskt snus stoppas i Norge

Swedish Match har förlorat ett tvistemål mot norska staten – som gäller etikettering av snusdosor och tobak.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Premiärminister Erna Solbergs regering fattade beslutet om de nya, neutrala tobaksförpackningarna – då valde Swedish Match att stämma norska staten.
Foto: MARTTI KAINULAINEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Norska staten kör över Swedish Match och tvingar den svenska snusjätten att göra "neutrala" snusdosor. 

Swedish Match förlorade striden i domstol och kommer därför få hosta upp 800 000 kronor i rättegångskostnader, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

Under måndagen stod det klart att den svenska tobaksjätten Swedish Match har förlorat ett tvistemål mot norska staten – som gäller etikettering av snusdosor och tobak, rapporterar Reuters. 

Förutom att se till att förpackningarna får ett "neutralt" utseende, utan logotyper, ska Swedish Match stå för rättegångskostnaderna på 800 000 kronor. 

LÄS MER: Svenska ilskan efter norska snus-stoppet 

Swedish Match har inte bestämt sig om överklagan

Tobakstillverkaren har inte tagit ställning till om domstolsbeslutet går att överklaga, och om de i så fall kommer att göra det. 

– Det vet vi inte innan vi läst domen ordentligt. Det får vi återkomma om, säger en talesperson för bolaget till Nyhetsbyrån Direkt. 

Den 1 juli skulle tobakstillverkarna ha påbörjat arbetet med att göra förpackningarna mer neutrala, men Swedish Match valde alltså att överklaga regeringsbeslutet och dra norska staten inför domstol. 

LÄS MER: Swedish Match tar upp kampen för EU-snuset

Swedish Match: ”Står inte i proportion”

Enligt snusjätten hade inte den norska regeringen, eller hälso- och omsorgsministern Bent Høie som kom med förslaget, tillräcklig dokumentation på att snus skulle vara skadligt för hälsan.

– En så ingripande reglering som standardiserade förpackningar innebär står inte i proportion till de eventuella hälsoriskerna knutna till snus, sa Swedish Matchs talesperson Patrik Hildingsson till VG. 

Men ministern Bent Høie var inte förvånad över Swedish Matchs stämningsansökan.

– Det är inte någon överraskning att tobaksindustrin stämmer Norge på grund av reklamfria tobaksförpackningar. De har gjort likadant mot Australien, Frankrike och Storbritannien – och förlorat överallt, skriver han i ett mejl till VG.