Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungen: ”Kamprad var en sann entreprenör”

"Mina och min familjs tankar och djupaste deltagande går idag till Ingvar Kamprads familj och vänner", skriver kungen i ett uttalande.
Foto: JESSICA GOW/TT
"Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal" skriver statsminister Stefan Löfven (S)
Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ingvar Kamprad blev 91 år gammal.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG ALL OVER PRE / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWE
”Jag sitter vid mitt Ikea-köksbord och har ett Ikea-glas framför mig. Precis som nästan alla i Sverige finns många Ikea-prylar hemma”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
"En strävsam, sparsam smålänning som gick från blyertspennor till ett företag med varuhus över hela världen. Ingen svensk är så förknippad med Sverige som Ingvar Kamprad", skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf på Twitter.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
"Mina och min familjs tankar och djupaste deltagande går idag till Ingvar Kamprads familj och vänner", skriver kungen i ett uttalande.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
1 / 7

Reaktionerna på Ingvar Kamrads bortgång strömmar in.

Kung Carl XVI Gustaf, beskriver Ikea-grundaren som en "sann entreprenör, som genom sitt livsverk Ikea bidrog till att föra ut Sverige i världen"

"Mina och min familjs tankar och djupaste deltagande går i dag till Ingvar Kamprads familj och vänner", säger han i ett uttalande.

Den svenska kungafamiljen har även de tagit emot beskedet att Ikea-grundaren Ingvar Kamprad avlidit efter en kort tids sjukdom.

"Ingvar Kamprad var en sann entreprenör, som genom sitt livsverk IKEA bidrog till att föra ut Sverige i världen", Kung Carl XVI Gustaf i ett uttalande på kungahusets hemsida. 


LÄS MER: Så hyllas Ingvar Kamprad i världen efter sin bortgång 


Kungen fortsätter:

"Han var en jordnära person med ett stort engagemang. Jag och Drottningen hade så sent som i somras förmånen att samarbeta med honom i frågan om äldre människors boendesituation".

"Mina och min familjs tankar och djupaste deltagande går i dag till Ingvar Kamprads familj och vänner", avslutar kungen sitt uttalande.

https://www.instagram.com/p/BefpNMcHbmN/?hl=en&taken-by=expressen

Löfven: ”En unik entreprenör som betytt mycket”

Även statsminister Stefan Löfven sörjer Ikea-grundarens bortgång:

"Jag har nåtts av det sorgliga beskedet om Ingvar Kamprads bortgång. Jag tänker framför allt på hans familj och alla vänner i dag", säger han i ett skriftigt uttalande.

Och fortsätter:

"Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal. Han var också en inspiratör med stort engagemang så väl internationellt som för svensk landsbygd."


LÄS MER: Ikeas grundare Ingvar Kamprad död 


Magdalena Andersson: Fantastisk betydelse

Finansminister Magdalena Andersson, S:

– Han har haft en fantastisk betydelse i det han skapat och som inspirationskälla. Men han har också varit en viktig ambassadör för Sverige, det har varit värdefullt.

– Han började litet och enkelt, och kunde växa så fantastiskt mycket. Han var konsekvent i hur han arbetade.

Magdalena Andersson träffade aldrig Ingvar Kamprad, men Ikea har hon en direkt koppling till.

– Jag sitter vid mitt Ikea-köksbord och har ett Ikea-glas framför mig. Precis som nästan alla i Sverige finns många Ikea-prylar hemma.


LÄS MER: Ingvar Kamprads dotter Annika Kihlblom: ”Vi hade en bra relation” 


Annie Lööf: ”En pionjär som förändrat människors vardag”

Även Centerpartiets ledare Annie Lööf beklagar Ikea-grundarens bortgång.

"En pionjär som förändrat människors vardag. En strävsam, sparsam smålänning som gick från blyertspennor till ett företag med varuhus över hela världen. Ingen svensk är så förknippad med Sverige som Ingvar Kamprad. Vila i frid", skriver hon på Twitter. 

https://twitter.com/annieloof/status/957563966057828353

Liberalernas partiledare Jan Björklund har även han twittrat om Ingvar Kamprad: 

"Han var den störste svenske entreprenören under efterkrigstiden. Stor respekt", skriver Björklund.

https://twitter.com/bjorklundjan/status/957562815488851968

Mikael Damberg om Kamprad: "Alltid tänkt innovativt"

Även närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) beskriver Kamprad som "en av Sveriges största entreprenörer genom tiderna". 

– Med en vision om att förbättra vardagen för de många människorna. Det har han gjort i Sverige och det har Ikea gjort i väldigt många länder över hela världen och fortsätter växa och utvecklas. Och framför allt alltid tänkt innovativt och gör det nu igen när man jobbar jättemycket med demokratisk design, ett innovationstänk när det gäller hållbarhetsfrågor som är imponerande, säger han.


LÄS MER: K-G BERGSTRÖM: In i det sista visade Ingvar Kamprad hur annorlunda han var 

https://twitter.com/mikaeldamberg/status/957562448122470400

Damberg fortsätter:

– Dels en förebild för andra svenska entreprenörer, att det är möjligt att bygga sådana här enormt framgångsrika företag med global räckvidd. Det andra är att han lämnar efter sig ett arv av ständig innovation. 

– Att som näringsminister tänka på att all design och utveckling för Ikea sker i Älmhult Sverige för hela den här världskoncernen och de fortsätter att tänka nytt och jobbar framför allt med att försöka bli mer hållbara i sin design och affärsmodell. Det tror jag betyder mycket, de påverkar hela världen.  

Mikael Damberg: "En finurlig karl"

Mikael Damberg har träffat Ingvar Kamprad nid några tillfällen, senast för något år sen.

– Det var en finurlig karl, som tänkt mycket själv och haft bestämda uppfattningar om hur bolaget ska utvecklas. Jag tror att det utmärker många av de här familjeägda företagen, att den kultur som präglas av grundaren också spelar roll för företagets utveckling framöver och det har det gjort framför allt i Ikeas fall.  

https://twitter.com/jimmieakesson/status/957572132921331714

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger i ett skriftligt uttalande att "en av vårt lands främsta entreprenörer är borta."

Han fortsätter:

"Ingvar Kamprad har under årtionden satt Sverige på kartan över hela världen. Det är en stor förlust för Ikea och Sverige. Mina tankar går till familjen".


Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skriver på Twitter att Kamprad är "en sann förebild."

– "Hans livsverk kom att bli synonymt med sparsamhet och uppfinningsrikedom. Känt världen över, fortsätter hon".

https://twitter.com/BuschEbba/status/957571408091058176

"Enkel och genial. Tack och RIP Ingvar Kamprad", skriver tidigare justitieminister Beatrice Ask på Twitter. 

https://twitter.com/BeatriceAsk2/status/957566838317174785

LÄS MER: Ingvar kamprads svåraste fråga: Söndernas framtid inom Ikea 

Sven-Erik Bucht: "En varm och omtänksam människa"

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var nära vän med Kamprad. Han lärde känna Ingvar i samband med att Ikea etablerade sig i Haparanda och han och hans familj kom att bli väldigt nära vänner. 

– Jag fick det sorgliga beskedet tidigt i morse från familjen. Det var kanske inte oväntat. Jag har ju en nära relation med Ingvar och har ju känt till att han har haft det dåligt med hälsan, berättar landsbygdsminister i Expressen TV.

Facebook skriver han om den vän han nu förlorat: 

"Ingvars motto var att det handlar inte om vad vi har gjort utan om vad vi ska göra. "Det mesta är ogjort, underbara framtid. Och vi gör det tillsammans", sa han ofta till mig. Vi gör det tillsammans, det var typiskt för Ingvar. Han var en varm och omtänksam människa och brydde sig verkligen om sin familj, sina vänner och alla anställda på Ikea".

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var nära vän med Kamprad.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bucht fortsätter:

"Vi talades vid flera gånger i månaden och han delade mitt engagemang för landsbygden. Vid varje samtal kom han alltid ihåg att fråga om hur min mamma mådde med orden: ”Hur är det med Doris? Krama henne så gott från mig.” Det var typiskt honom att tänka på allt och alla. Vila i frid min vän. Du är redan saknad."

Bucht säger vidare, i Expressen TV:

– Jag talade med Ingvar förra helgen.

– Den här enorma omtanken om den lilla människan, hela tiden bry sig om andra, sin personal, hur de mår och har det. Det var ett jättestort hjärta, han hade.

Jacob Wallenberg: "Det här en stor förlust"

Jacob Wallenberg, ordförande Investor AB, träffade Ingvar kamprad flera gånger.

– Jag tänker på hans familj och den personliga sorgen. Vi pratar om en av våra absolut största entreprenörer i Sverige någonsin. Han har visat vägen för många, inspirerat många. Det här en stor förlust.

– För Sverige har Ingvar varit en … han har satt Sverige på kartan ute i världen och varit ett fantastiskt föredöme.


LÄS MER: Ingvar Kamprad – bondsonen från Småland som blev miljardär 


Christer Gardell, grundare Cevian:

– Ingvar Kamprad är en av de finaste affärsmän som funnits. Han har lyckats med en extremt svår uppgift.

Som företagsledare hade han en otrolig kunskap, han byggde upp en oerhört stark kultur kring sparsamhet och affärsmässighet.

– Man ska vara närvarande i verksamheten, och Ingvar var närvarande. Han satt inte isolerad i ett eget rum, han var väldigt synlig i verksamheten.