Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven om ISK: Drabbar inte vanliga löntagare

Di:s kommentator Hans Bolander om förslaget till förändrat ISK.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Statsminister Stefan Löfven (S) vill inte försvåra sparande för vanliga löntagare, säger han apropå debatten om höjd skatt på ISK-kontot.

Däremot behöver de med högre inkomster bidra mer, enligt Löfven.

I en intervju med SVT inför dagens partiledardebatt kommenterar Stefan Löfven den rapport som en arbetsgrupp under ledning av finansminister Magdalena Andersson (S) nyligen presenterat. Den innehåller flera skatteförslag som Socialdemokraternas partikongress ska få ta ställning till, bland annat höjd skatt på förmögenhet och för sparande i ISK-konto. Särskilt det sistnämnda har väckt debatt.

– Vi ska inte försvåra sparande för vanliga löntagare. Det är inte alls det som det här är frågan om. Men vi ser att den stora delen av kapitalet som ligger i det här sparandet faktiskt är från de som har rätt bra inkomster, säger Stefan Löfven i intervjun.

– Man ska ändå komma ihåg att den här beskattningen är väldigt, väldigt låg. Vi pratar om under 1 procent, säger Löfven.

Stärkt välfärd

Han framhåller att välfärden kommer att behöva mycket resurser framöver, och då behövs skatteintäkter.

– Vi behöver ha resurser till välfärden och då tycker jag att det är rimligt att de som har det bättre ställt bidrar mer. Jag tycker att det är en rimlig princip, men exakt vilka förslag som vi kommer att lägga, det kommer att avgöras senare, säger Löfven och hänvisar till höstens partikongress och kommande valmanifest.

Justera hyresförslag

I förra veckan kom den omdebatterade utredningen om fri hyressättning i nyproduktionen. Precis som justitieminister Morgan Johansson tidigare sagt, vill Stefan Löfven justera en del i förslaget innan det kan bli lag.

– Vi behöver fila på det, säger Stefan Löfven.

– Jag har svårt att förstå logiken att man kan höja hyran bara för att man byter hyresgäst, säger han.

Ekonomen: Så kan ditt ISK-sparande påverkas

Kritik mot regeringens ISK-förslag: ”Gör om, gör rätt”.