Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Partierna stöttar upproret med betalda annonser

Bensinpriset ligger nu över 16 kronor litern.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
SD:s Jimmie Åkesson.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bensinupproret har väckt massiv uppmärksamhet och tagits upp på högsta politiska ort. 

Men Stefan Löfven tänker inte sänka bensinskatten, säger han till Ekot

Samtidigt visar en genomgång av Svenska Dagbladet att flera partier stöttar upproret med betalda kampanjer i sociala medier – utan att leva upp till upprorets krav. 

På lördagen planerar gruppen Bensinupproret 2.0, som vill väcka opinion mot höjda priser på drivmedel, demonstrationer på flera platser i landet. 

Men statsminister Stefan Löfven (S) säger till Sveriges Radio Ekot att det inte är aktuellt med någon sänkning av skatten på bensin eller diesel.

Stefan Löfven gav besked på fredagen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Jag tycker det här är en tydlig signal om att vi måste ställa om och göra oss oberoende av oljan och se till att vi själva tillverkar mer av vårt eget bränsle, som dessutom är miljövänligt miljöbränsle, säger Stefan Löfven till Ekot.

Partier stöttar bensinupproret

Flera partier har senaste tiden stöttat upproret med betalda kampanjer på sociala medier. Kampanjerna var som mest intensiva mellan 8 och 12 maj, då gruppen på Facebook ökade från cirka 100 000 medlemmar till 400 000 medlemmar, skriver Svenska dagbladet.

Moderaterna skickade, enligt tidningen, ut fyra stycken annonser. Bland annat riktade de en annons mot män i Västerbotten att gå med i Facebook-gruppen. De ska också ha skrivit ”Tillsammans kan vi få S och MP att inse att hela landet faktiskt inte har tunnelbanan runt husknuten”.

Även Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har annonserat på Facebook om upproret.

– M, KD och SD är de partier vars väljare bryr sig minst om klimatsatsningar. Jag gissar att man försöker visa att man känner sympati med frågan, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson till Svenska dagbladet.

Ebba Busch Thors parti har betalat för annonser för bensinupproret – men har inte presenterat något förslag för att sänka skatten till 12 kronor litern.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inga förslag om sänkt bensinpris

Bensinpriset höjdes i veckan till en ny rekordnivå på över 17 kronor litern. Bensinupproret 2.0 kräver en sänkning av priset till 12 kronor litern – ett förslag som varken SD, KD eller M har några förslag för att kunna genomföra. M och KD nöjer sig med att slopa den årliga uppskrivningen av bensinskatten.

– Det finns andra vägar att gå också. Bland annat tar vi i KD fram ett arbetsmaterial som kollar på hur man kan differentiera skatteavgifterna mellan stad och landsbygd, exempelvis vägskatten. Men förslagen manglas fram och tillbaka, och vi är fortfarande bara i arbetsfasen, säger KD:s miljöpolitiska talesperson Kjell-Arne Ottosson till Svenska dagbladet.