Pristagaren: Skapa frizon för flyktingar i Sverige

Paul Romer.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
William D. Nordhaus.
Foto: YALE UNIVERSITY / HANDOUT HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

William Nordhaus och Paul Romer får Ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

Årets pris handlar om innovation, klimat och ekonomi i samverkan.

Paul Romer har i en tidigare intervju med DN förslagit att Sverige kan upprätta en frizon för flyktingar där de ska vara helt självförsörjande.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tilldelas i år amerikanerna William D Nordhaus och Paul M Romer.

Det meddelade Kungliga Vetenskapsakademin (KVA) på måndagen.

KVA skriver att William D. Nordhaus och Paul M. Romer har utvecklat metoder för att besvara några av vår tids mest avgörande och utmanande frågor om hur vi skapar långsiktig tillväxt och globalt välstånd.


Paul Romer.
Foto: JOAN ESTEVE GUILLAUMET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I grunden handlar ekonomi om att hantera begränsade resurser. Naturen och våra samlade kunskaper sätter ramarna för ekonomisk tillväxt. Naturen dikterar förutsättningarna och våra kunskaper avgör hur väl vi kan hantera dessa förutsättningar.

– Paul Romers och William Nordhaus upptäckter är metodologiska och har gett oss avgörande insikter om orsakerna bakom och konsekvenserna av teknologisk utveckling och klimatförändring. Årets pristagare levererar inga färdiga lösningar, men deras upptäckter har fört oss betydligt närmare svaret på frågan om hur vi kan uppnå uthållig och hållbar ekonomisk tillväxt i världen, skriver KVA.


Fakta: William Nordhaus och Paul Romer

Namn: William Dawbney Nordhaus.

Född: 31 maj 1941.

Från: Albuquerque, USA

Yrke: Nationalekonom och universitetslärare vid Yale, där han varit verksam sedan 1967.

Övrigt: Forskat kring ekonomiska aspekter av reduktioner av koldioxidutsläpp och klimatförändring. Rådgivare i Jimmy Carters regering 1977–79.


Namn: Paul Michael Romer.

Född: 7 november 1955.

Från: Denver, USA.

Yrke: Nationalekonom. Verksam som professor vid Stanford University, tidigare vid University of California, Berkeley, University of Chicago och University of Rochester.

Övrigt: Forskningsområdet är makroekonomi och ekonomisk tillväxt. Son till den tidigare Colorado-guvernören Roy Romer.


Den världsberömde ekonomen Paul Romer har varit tippad vinnare av ekonompriset i flera år.

På en presskonferens berättar han om sin reaktion på beskedet om att han tilldelas årets ekonomipris. Han säger skämtsamt att han saknar en viss respekt för auktoriteter och att han valde att inte svara när han såg att han hade två missade samtal från ett utländskt nummer. Men när han såg att de var från Sverige kunde han inte släppa tanken på vad det gällde. 

– Jag visste att de delade ut priset på en måndag, men jag trodde att det var nästa måndag. De frågade om jag ville acceptera, och jag sa absolut, jag accepterar. 

Han berättar också att han frågade om någon annan också fått priset, och om när han fick svaret att han delar det med William Nordhaus. 

– Det var då jag verkligen blev glad, han är en fantastisk kollega och person. 

På frågan om hur han ska fira svarar han att han ska äta middag tillsammans med sin flickvän. 

Radikalt förslag för flyktingar i Sverige

I en intervju med DN från 2016 föreslår han en modell där flyktingar i Sverige ska vara helt självförsörjande. 

Förslaget går ut på att Sverige kan upprätta en frizon för flyktingar, där man kan leva och arbeta utan att kosta svenska skattebetalare pengar.

– Flyktingfrågan är ett jättelikt problem, men det finns möjliga lösningar. Sverige, som är ett glesbefolkat land, skulle kunna hyra ut ett landområde av Hongkongs storlek. Där kunde man ta emot miljontals människor som får försörja sig själva och inte behöver kosta något, säger han i DN-intervjun från 2016.

I intervjun utvecklar han sitt resonemang.

– Det viktiga är då att denna frizon ska räknas som en fristående enhet, med egna lagar och regler – inte som en del av Sverige. De som bor där ska inte bli svenska medborgare, utan leva sitt liv helt separat från övriga samhället.

Vinnarna får 8 miljoner kronor

Ekonomipriset delas ut av Kungliga Vetenskapsakademien, som utser pristagare enligt samma principer som gäller för Nobelpriset.

Prissumman är också densamma, 8 miljoner kronor, men den betalas ut av Riksbanken. 

Förra året tilldelades priset beteendeekonomen Richard Thaler. Priset har ofta gått till matematiker som via formler och modeller försökt göra ekonomi till en exakt vetenskap, men Thaler betonade människan och hennes psykologis inverkan på ekonomin och ekonomiska beslut. 

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Statistiken visar att priset alltsomoftast går till en vit man över 60 år, verksam vid ett amerikanskt universitet. Mer än en tredjedel av de 79 forskare som fått priset har verkat vid University of Chicago. 

LÄS MER: Pristagare dömer ut det svenska PPM-systemet 

Priset i ekonomisk vetenskap inrättades i samband med Riksbankens 300-årsjubileum 1968. Priset kritiseras ibland för att inte vara ett ”riktigt” pris. Detta eftersom ett pris i ekonomi inte fanns i Nobels testamente och eftersom ekonomi inte är en exakt vetenskap.