Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lista: 100 svenskarna under 40 som tjänade mest 2021

Christoffer Rutgersson tog över som vd för Qliro 2022. Han var med och grundade betalföretaget Bambora och har även jobbat på och suttit i styrelsen för elbolaget Greenely.
Foto: Qliro

Premium: 32,7 miljoner kronor.

Så mycket tjänar Qliros vd Christoffer Rutgersson, som är den person under 40 med högst förvärvsinkomst i Sverige.

Men hur viktig är lönen i näringslivet?

Vi har pratat med Ledarnas lönestrateg Peder Bertilsson och LO:s chefsekonom Laura Hartman.

Se hela listan: Dessa 100 personer under 40 tjänade mest förra året.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Ur ett europeiskt perspektiv har vi i Sverige relativt höga löner – och mindre lönespridning än många andra.

Det uppger Peder Bertilsson, lönestrateg på fackförbundet Ledarna.

– Men de flesta är nog överens om att ett hållbart och starkt samhälle är ett samhälle där skillnaderna inte blir större än att de kan accepteras av befolkningen, säger han.

Så hur stor lönespridning har vi då?

Under 40 som tjänade mest 2021

Expressen har tidigare tittat på de 100 personer i Sverige med högst inkomst totalt sett, inklusive kapital, och har nu även tagit fram en lista på de 100 personer under 40 år som hade högst förvärvsinkomst, där lön ingår (se fotnot), inkomståret 2021. 

Den toppas av Christoffer Rutgersson, 36, sen i höstas vd på fintechbolaget Qliro, som drog in 32,7 miljoner kronor.

Tvåa på listan är Asli Tunhammar, 31, som hade en förvärvsinkomst på 30,7 miljoner kronor. Hon jobbar enligt Linkedin med affärsstrategi på Palantir technologies, ett globalt bolag som utvecklar mjukvarulösningar.

Därefter kommer konsultbolaget Turner & Townsends Sverigechef Nima Aase, 33, som deklarerade för 28,9 miljoner kronor. Sen fortsätter listan ner till en förvärvsinkomst på drygt 6,4 miljoner kronor på plats 100.

Det kan jämföras med den genomsnittliga lönen (se fotnot) för 2021: cirka 445 200 kronor.

Influencern och programledaren Bianca Ingrosso, 27, finns med på listan över 100 personer under 40 med högst förvärvsinkomst 2021. Hon är på plats 53 med sina 7,9 miljoner. Hon var även med på listan, plats 50, över de med högst inkomst totalt, inklusive kapital, för 2021.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Vanessa Lindblad är Bianca Ingrossos agent och manager. Hon var med och skapade framgångsbolaget Caia cosmetics.
Foto: OLLE SPORRONG
Skådespelaren Bill Skarsgård deklarerade för 7,6 miljoner kronor i förvärvsinkomst 2021. Det placerar honom på plats 60 på listan över dem under 40 som tjänar mest.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stina Andersson sitter och har suttit i flera styrelser. Bland annat Bonnier AB. Hon är den andra kvinnan på listan, plats 34, över de under 40 som hade högst förvärvsinkomst 2021.
Foto: IDA BORG
Conny Ryk är vd på industrikoncernen Vestum.
Foto: Magnus Fond / Johanna Fond / Pressbild Vestum

Det styr lönenivåerna

Enligt Peder Bertilsson ser man från Ledarnas sida de högsta lönerna hos chefer inom bank, finans och försäkring, samt hos vd:ar i industrisfären. På Expressens listor kan man även se höga löner och kapitalinkomster inom IT och tech.

Men de höga lönerna i sig är ”inget självändamål”, enligt lönestrategen.

– Ofta är det organisationers behov, marknadskrafter och individers erfarenhet och kompetens som formar lönenivåer. Företagen betalar det man tycker sig ha råd med utifrån det rekryteringsbehov man har. Ledare i höga befattningar är nyckelpersoner och lönesätts högre än andra befattningar.

”Det är ett fåtal bolag som har de här lönenivåerna på ett flertal miljoner om året, och resterande organisationer har ett helt annat löneläge”, säger Peder Bertilsson.
Foto: Patrik Lundin / Ledarna

Peder Bertilsson säger att höga löner kan bidra till att företag kan anställa konkurrenskraftig personal, och få kompetenta ledare – och därmed skatter – att stanna i Sverige.

– Det är bra för organisationernas konkurrenskraft och i förlängningen för dess överlevnad.

LO: ”Handlar om rättvisa”

På LO, som samlar 14 fackförbund, säger chefsekonomen Laura Hartman att det visserligen kan vara motiverat med ”en viss spridning” av löner och inkomster, men att det uppstår problem om spridningen blir för stor.

Hon betonar att det dock framför allt är kapitalinkomster, inte lön, som bidrar till växande klyftor i Sverige.

– I grunden handlar det om rättvisa. Det blir problematiskt om de värden som vi i ett samhälle gemensamt skapar hamnar för mycket hos vissa individer och inte hos alla, säger Laura Hartman.

”LO strävar efter mindre skillnader mellan arbetarkollektivet och övriga grupper i samhället”, säger Laura Hartman på LO.
Foto: FREDRIK SANDIN CARLSON / LO

Hon nämner en rad problem som kan uppstå om spridningen av inkomster i ett samhälle blir för stor: minskad efterfrågan och därmed mindre tillväxt, att man inte tar vara på humankapitalet, sämre hälsa i vissa inkomstgrupper och en känsla av missnöje som kan bidra till minskad tillit för samhället och bli grogrund för populism och social oro.

Få chefer med mångmiljonlöner

Kan inte högre löner bidra till att kompetens och skatter stannar i Sverige?

– Även om en del kompetens och skatt stannar i Sverige ska det ställas mot allt som är en nackdel med en allt för stor inkomstspridning.

Vad skapar då motivation i arbetet?

– Tittar man på psykologisk forskning om vad som skapar motivation är det mycket inre faktorer. Det handlar om ledning, styrning, hur ens kompetens tas till vara, hur mycket man kan påverka sin arbetssituation. Det är när dessa faktorer inte finns på plats som yttre motivationsfaktorer, som lön och andra materiella förmåner, spelar större roll. Jobbar man aktivt med den här typen av inre motivationsfaktorer kan man locka folk till olika yrken utan att behöva erbjuda jättehöga löner.

Peder Bertilsson på Ledarna betonar att det är ”ett fåtal” bolag som har lönenivåer på flera miljoner kronor om året. Ofta handlar det då om globala aktörer.

– Resten av Sveriges cirka 400 000 chefers lönenivåer är generellt på ett helt annat plan. Det är bolagsstyrelserna som anser att deras chefer på den här nivån har ett stort ansvar för hela verksamhetens utveckling och resultat, och att de då ska ha de här lönenivåerna.

https://datawrapper.dwcdn.net/4BYG4/2/

Fotnot: Uppgifterna om personerna som tjänar mest är hämtade från offentliga register, bolagshemsidor och Linkedin.

Inkomsterna rör förvärvsinkomster, som är inkomst från tjänst och näringsverksamhet och inkluderar exempelvis lön, bonusar och förmåner. Det inkluderar inte kapitalinkomster. Personer med skyddade personuppgifter och personer folkbokförda utomlands finns inte med på listan.

Lön är ett annat begrepp än inkomst. I artikeln görs dock en jämförelse mellan höga förvärvsinkomster och snittlön, detta för att om man skulle jämföra med snittförvärvsinkomsten inkluderas även pension, föräldrapenning och arbetslöshetspenning.


De avgörande svaren om 20-åringen och 18-åringen

Premium: Nyckelfrågorna om Toves död under sista rättegångsdagen

Så ska Ukraina knäcka Putins försvarslinjer

Premium: ✓ Utbildade i väst ✓ Tuffa utmaningarna ✓ Nya stridsvagnar

Bouppteckningen efter Svenne Hedlund är klar

Premium: Bouppteckningen klar • Så fördelas arvet