Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lindeblad lämnar HD: ”Hon beklagar djupt”

Ann-Christine Lindeblad är beredd att ta ett strafföreläggande.
Justitierådet Ann-Christine Lindeblad, 67, erkänner ringa stöld – snatteri – och lämnar sin toppbefattning i Högsta domstolen.
Foto: Högsta domstolen.
Högsta domstolens 16 justitieråd är landets främsta jurister. Domarna skapar prejudikat – vägledande avgöranden – främst på straffrättens och civilrättens område.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

En av landets främsta domare lämnar sin tjänst – efter en brottsmisstanke om snatteri.

Justitierådet Ann-Christine Lindeblad – en av sexton domare i Högsta domstolen, HD – utreds och är beredd att ta ett strafföreläggande.

Anders Eka, ordförande i Högsta domstolen, säger att misstanken uppstod vid ”ett matvaruinköp”.

– Hon beklagar djupt det som har inträffat, säger försvararen, advokat Johan Eriksson.  

Ann-Christine Lindeblad, 67, är en av landets mest erfarna domare och med en rad tunga regeringsuppdrag som utredare på meritlistan.

Den nu pågående polisutredningen har skakat om i Bondeska palatset vid Riddarhustorget som är Högsta domstolens högborg. Det är här domarna skapar prejudikat – vägledande avgöranden – främst på straffrättens och civilrättens område.

I en dom från december 2019 har HD slagit fast att beloppsgränsen för ringa stöld av varor i butik - snatteri i dagligt tal - ska ligga på 1 250 kronor. Över den beloppsgränsen är det stöld. Den normala påföljden vid erkännande är ett strafföreläggande med böter. Annars blir det rättegång.

I fallet med justitierådet Ann-Christine Lindeblad rör brottsmisstanken ringa stöld.

Anders Eka, ordförande i Högsta domstolen, bekräftar polisutredningen.

– Det finns en utredning hos polisen om det. Hur den ligger vet jag inte.

Anders Eka säger att han har fått informationen ”från den berörda domaren” som sökte upp honom strax före jul. 

– Sedan jag fick information om detta så har personen efter samråd inte varit i tjänst.

Lindeblad går i pension

Ann-Christine Lindeblad kommer heller inte att återgå i tjänst utan gå i pension inom kort.

Anders Eka säger att han inte vet något närmare om bakgrunden till misstankarna.

– Men jag har förstått att det skedde i samband med matvaruinköp.

Fall där en domare misstänks utreds enligt speciella rutiner där förhören sköts av polisens avdelning för särskilda utredningar, SU.

Chefsåklagare Per Nichols vid särskilda åklagarkammaren leder den nu aktuella utredningen och är den som ger direktiv till SU hur arbetet ska bedrivas. Han säger:

– Jag har en pågående förundersökning gällande tillgreppsbrott. Var vi befinner oss i utredningen och hur vi hanterar den kan jag inte kommentera ännu.

Har hon erkänt?

– Jag vill inte kommentera inställning, förhör och vad vi gör. Men det kommer inte vara hemligt i all evighet utan bara under förundersökningsstadiet.

Per Nichols bekräftar att utredningen gäller ringa stöld och den väntas vara färdig inom några veckor.

”Känt sig hårt pressad”

Johan Eriksson, en av landets främsta brottmålsadvokater, är hennes försvarare och uppger att hans klient kommer att ta emot ett strafföreläggande. Det betyder att hon har erkänt.

– Hon beklagar djupt det som har inträffat. Hon har känt sig hårt pressad både i arbetet och privat den senaste tiden. Hon har beslutat att ta konsekvenserna av det här. Hon har inte deltagit i HD:s verksamhet efter den här händelsen och hon kommer inte göra det någon mer gång heller.

Ann-Christine Lindeblad utsågs till domare i Högsta domstolen 2002 och kom då från en tjänst som lagman i Borås tingsrätt. Hon har bakom sig en lång domarkarriär som inleddes efter juristexamen i Lund 1978.

Ann-Christine Lindeblad har vid sidan av domartjänsten en rad andra tunga uppdrag där hon är utsedd av regeringen. Hon är ordförande i Nämnden för brottsskadeersättning och samma uppdrag i Överklagandenämnden för etikprövning och varit särskild utredare och expert i ett flertal utredningar under Finansdepartementet. Hon var ordförande i 2013 års värdepappersmarknadsutredning som lämnade sitt betänkande till dåvarande finansmarknadsminister Per Bolund i januari 2015. I meritförteckningen finns också vice ordförande i Stockholmsbörsens disciplinnämnd.

Enligt försvararen Johan Eriksson ska Ann-Christine Lindeblad även avveckla alla sina sidouppdrag.

Ann-Christine Lindeblad är i dag sjukskriven och får stöd av sin arbetsgivare. 

Högsta domstolen

Högsta domstolen, HD, har 16 domare som alla tituleras justitieråd. Domarna utses av regeringen och domstolens viktigaste uppgift är att skapa prejudikat främst på straffrättens och civilrättens område.

Många vänder sig hit som ett sista halmstrå efter prövning i hovrätten. Men få fall passerar nålsögat och beviljas prövningstillstånd. Under 2020 kom det in 8113 mål, men endast 151 beviljades prövningstillstånd.

HD:s  viktigaste uppgift är att genom sina avgöranden i konkreta mål skapa prejudikat, som kan få betydelse som vägledning för hur liknande fall i framtiden ska bedömas av de allmänna domstolarna och av rättslivet i övrigt. Denna uppgift brukar kallas Högsta domstolens prejudikatbildande funktion. Under 2020 var 101 fall prejudikat.

HD prövar även överklaganden av Mark– och miljööverdomstolens, Patent- och marknadsöverdomstolen.