Lego köper upp halva skånska succébolaget

Legos huvudkvarter i Billund.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Danska Legofamiljen köper in sig i skånska golvföretaget Välinge.

I en mångmiljardaffär köper man på sig 49,8 procent av bolagets aktier, skriver danska ekonomisajten Börsen.

Danska Legofamiljens holding- och investeringsbolag Kirkbi köper hälften av Välinge, vilket ger golvföretaget en mångmiljardvärdering.

Det må låta som en perifer bransch, men det finns åtminstone en uppenbar likhet mellan golvföretaget och leksaksjätten.

Det var nämligen Välinge som var först med ”klickgolvet”, vilket gjorde att det gick att pussla och trycka ihop sitt golv utan att använda lim – en teknik inte helt olik legobitarnas.

– Vi är mycket nöjda med affären och imponerade av Välinge som bolag, säger Thomas Lau Schleicher, investeringschef på Legos majoritetsägare Kirkbi, till Dagens industri. 

Köpeskillingen i affären är inte känd men Välinge, grundat 1993, värderas till drygt en miljard dollar.

Storsatsar på ny teknik – i ny fabrik

LÄS MER: Legos seger över kinesiska kopiorna 

Golvföretaget har tjänat stora pengar på sin klickgolvsteknik.

Enligt Välinges vd Niclas Håkansson är det nu dags för nästa steg.

Under tio års tid har man utvecklat nya material som ska vara lämpade för golv, vilket resulterat i ett trägolv där tillverkningen är helt automatisk, skriver Dagens industri vidare.

Förra veckan rapporterade bland annat Helsingborgs Dagblad att Välinge storsatsar med en ny hypermodern fabrik i nordvästskånska Viken.

– Det är ett första steg i en plan att bli en stor producent av golv med vår nyutvecklade teknik. Sedan hoppas vi att andra tillverkare ska haka på och köpa licenser, sa Darko Pervan, klickgolvet och Välinges grundare, till HD.

Legos kris under 2017

LÄS MER: Legomissen som kostade miljoner 

Under hösten rapporterade bland annat Dina Pengar om Legos fallande resultat, vilket kommer att resultera i att leksakstillverkaren tvingas göra sig av med 1 400 anställda över hela världen.

Beskedet kom kort efter att leksaksjättens indiske vd Bali Padda tvingats bort från företaget efter en kort tid på posten.

Ny vd från augusti 2017 är Niels Christiansen.