Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lätta original utsett till ”Årets matbluff” 2018

Likaså Lätta Original.
Foto: Lätta original är ”Årets matbluff” 2018.
Garant ekologisk kallpressad grönsaksjuice var bland finalisterna.
Oatly havregurt naturell.
Glacéau (Coca-Cola) smartwater.
Festis guanabana pineapple.
1 / 7

Årets matbluff 2018 är ”Lätta original”.

Vinnaren av det inte fullt så smickrande priset presenterades i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

– De vann i överlägsen stil, säger Björn Bernhardsson från konsumentföreningen ”Äkta vara” i Expressen TV. 

För femte året i rad har årets matbluff korats. 

I TV4:s ”Nyhetsmorgon” på onsdagen avslöjades årets vinnare av priset ingen vill vinna: Lätta original.

Produkten sägs innehålla svensk raps och smakrik kärnmjölk.

Dessutom är den dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige”, skriver Äkta vara i nomineringen på sin hemsida. 

Men i själva verket består margarinet främst – efter vatten – av den kontroversiella råvaran palmolja. ”Lätta Original” fick över hälften av rösterna. Björn Bernhardsson från konsumentföreningen Äkta vara som ligger bakom priset. 

– De vann i överlägsen stil. Vi fick in över 30 000 röster och 17 000 röstade på Lätta. Det är den som anses bluffigast. Man får fråga svenska folket varför men uppenbarligen var det de som tyckte det. Vi kommer skicka ett diplom till företaget så de kan sätta upp det på väggen, säger han i Expressen TV. 

Björn Bernhardsson ger också tips till konsumenter för att inte bli lurade av produkterna. 

– Titta på baksidan. I nästan alla fallen så står svaret på baksidan. Du behöver inte kolla hela tiden eftersom det mesta du köper i en mataffär köper du hela tiden. Men varje gång du köper en ny produkt. Det du ska vara extra skeptisk mot är det de lyfter fram på framsidan. Kolla om det verkligen stämmer, säger han. 


Lätta original är ”årets matbluff” 2018.

Årets matbluff 2018: Lätta original

Björn Bernhardsson berättar att priset brukar ge effekt. 

– Av de 15 finalister vi haft tidigare år så finns bara fyra kvar. Elva har antingen försvunnit eller så har tillverkaren tagit bort det bluffiga, säger han.

Tidigare vinnare i ”Årets matbluff”

2018: Polaricas kronhjortskav

2017: Erik Lallerstedts Tryffelbearnaise

2016: Eriks Bearnaise tryffel 

2015: Valios laktosbluff 


Övriga nominerade i år var Oatly havregurt naturell, Glacéau (Coca-Cola) smartwater, Garant ekologisk kallpressad grönsaksjuice och Festis guanabana pineapple. 

Konsumentföreningen Äkta vara är med och arrangerar priset årets matbluff. 

– Tanken är att svenska folket ska säga ifrån, har Björn Bernhardsson på föreningen tidigare sagt till Dina Pengar.


I år har 30 680 personer varit med och röstat. 120 varor var nominerande innan de silades ner till de sista fem. I fjol var det cirka hälften så många röster och totalt 65 varor nominerade. 

I fjol tog Polaricas kronhjortskav hem priset för Årets matbluff. 

Finalisterna i ”Årets matbluff” 2018

Lätta original. 

Sägs innehålla svensk raps och smakrik kärnmjölk. ”Dessutom är den dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige”, skriver Äkta vara på sin hemsida. 

Men i själva verket består smöret främst – efter vatten – av den kontroversiella råvaran palmolja. 


Oatly havregurt naturell. 

Havregurt är ett försök att imitera yoghurtens konsistens, smak och användningsområde, vilket förstås namnet anspelar på. Den är dock ultrahögpastöriserad efter syrningen, vilket gör att alla bakterier är döda när den hamnar i frukosttallriken”, skriver Äkta vara. 


Glacéau (Coca-Cola) smartwater. 

Processen är näringsmässigt värdelös och med ett pris på 40 kronor litern ofta flera gånger dyrare än odestillerat källvatten eller mineralvatten. Transporterna från fabrikerna i Storbritannien respektive Nederländerna kan inte heller sägas vara särskilt smarta”, skriver Äkta vara.


Garant ekologisk kallpressad grönsaksjuice. 

Ingenstans på denna spansktillverkade juice antyds att denna juice skulle innehålla något annat än grönsaker. Men i själva verket består den till cirka två tredjedelar av betydligt mindre eftertraktad äppeljuice. Andelen fänkål är dessutom bara 0,08 procent”, skriver Äkta vara.


Festis guanabana pineapple.
Drycken innehåller äkta puré av guanabana – dock enbart 0,003 procent. Det gör att en normalstor frukt räcker till 66 000 flaskor, enligt Äkta vara.
Det är förstås alldeles för lite för att ge drycken någon smak. Den ytterst lilla mängden puréad frukt är bara där för syns skull, för att lura oss att smaken inte bara är fejkad med aromer, när den i själva verket är just fejkad med aromer”, skriver Äkta vara. 


Källa: Konsumentföreningen Äkta vara.