Larmet från kvinnorna: Pensionen räcker inte

"Tantpatrullen" skanderar för kvinnors pension.
Tantpatrullen på Mynttorget 2018.
Foto: LISA MATTISSON
Tantpatrullen grundades 2014.
Foto: JACOB STEPHENSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Marianne Eriksson, vice ordförande i tantpatrullen.
Foto: Privat

Majoriteten av Sveriges drygt 300 000 fattigpensionär är kvinnor.

”Fattig tant behöver större slant” ropar tanter med röda hattar.

– Det är inte rimligt att vi har de här stora skillnaderna mellan män i kvinnor i pensioner, säger socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi.

Signalementet är röda hattar och handväskor. Tantpatrullen syns på gator och torg och de kräver bättre villkor för pensionärer, framför allt för kvinnor. De ropar att ”Gammal tant behöver större slant”. 

– Vi har flera aktiva i Tantpatrullen som verkligen inte har någon ekonomisk marginal, säger Marianne Eriksson, 67, vice ordförande i tantpatrullen.

2019 beräknas det av EU finnas drygt 300 000 fattigpensionärer i Sverige. Majoriteten är kvinnor. 

Socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S), vill få i gång en debatt om ojämställdheten i pensionssystemet.

– Det är inte rimligt att vi har de här stora skillnaderna mellan män i kvinnor i pensioner. Svaret är att vi måste få mer jämlika livsinkomster, säger Shekarabi som under julen kommer starta en kampanj på sociala medier för att belysa problemet.

Det här är Tantpatrullen

”Tantpatrullen är en politiskt fristående och antirasistisk organisation som arbetar för ett nytt och rättvist pensionssystem och för äldre kvinnors villkor”, skriver de på sin hemsida.


Efter starten 2014 har de växt till att ha nästan 700 medlemmar.


Deras facebookgrupp har drygt 3 500 följare.


Tantpatrullen vill avveckla premiepensionssystemet och lägga ner pensionsgruppen.


Marianne Eriksson, 67, är vice ordförande i tantpatrullen och har en lång politisk karriär bakom sig i Vänsterpartiet, bland annat som vice ordförande och EU-parlamentariker. Hon lämnade Vänsterpartiet 2016.

Fler kvinnor söker sig till stadsmissionen

Kvinnor som söker sig till stadsmissionen har ökat de senaste åren, flera av dem är pensionärer. Marika Markovits, senior advisor på Stockholms stadsmission, berättar att de märkt att många äldre kvinnor har det svårt ekonomiskt.

– Det räcker inte riktigt månaden ut. Vi har många äldre som kommer till oss och äter lunch, de betalar 20 kronor för måltiden och det är ungefär vad de har råd med, säger Markovits.

Och det finns fall där äldre blivit hemlösa, eftersom att de inte har råd att betala hyra. Markovits säger att stadsmissionen ofta försöker hjälpa till i förväg. Men det finns fall där det gått så långt att äldre står utan bostad.

– Det är ett fåtal personer som det går så illa för, men ingen ska behöva hamna i hemlöshet, ett liv i hemlöshet är enormt sårbart, säger Markovits. 

Marika Markovits, senior advisor på Stockholms stadsmission.
Foto: Jenny Lagerqvist / Jenny Lagerqvist

”Gammal tant behöver större slant”

Tantpatrullen vill avveckla pensionsgruppen, där Ardalan Shekarabi är ordförande. I gruppen sitter även fem andra representanter från de riksdagsparter som står bakom pensionsöverenskommelsen. Marianne tycker inte att pensionsfrågan ska skötas av en grupp bestående av sex personer.

Shekarabi poängterar att han tycker att det är viktigt att diskutera pensionen brett i politiken.

– Även att släppa in pensionärsorganisationerna i debatten. Se till att pensionärer och blivande pensionärer får vara delaktiga i debatten. Det får inte stå i motsatsförhållande till pensionsgruppens arbete, säger han.

Socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S)
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tantpatrullen startades 2014 och nu är det nästan 700 medlemmar. De hoppas att pensionsfrågan blir en av de största i kommande val.

– För som det är nu, så kan vi inte ha det, säger Marianne Eriksson.

Shekarabi är positiv till organisationer som Tantpatrullen och menar att pensionärernas röst måste tas mer hänsyn till. Han är övertygad om att pensionsfrågan kommer att vara en av de viktigaste frågorna i nästa val.

– För det är dem som har byggt upp Sverige, välfärden och de förtjänar bättre pensioner än vad de har i dag. Det är regeringens och riksdagens förbaskade skyldighet att höja pensionerna.

Ardalan Shekarabi (S) om höjda pensioner

Ardalan Shekarabi (S) vill pensionen ska vara minst 70 procent av slutlönen. Med hjälp av tre steg: 


Steg ett.

– Första januari höjer vi garantipensionen och bostadstillägget. Det är riktat till de grupper som har lägst pension. Taket på bostadstillägget höjs från 5 600 till 7 000, säger Shekarabi.


Steg två.

– Det kommer en pensionshöjning 2021, pensionstillägget. Vi drev det i januariavtalsförhandlingarna och fick med det i januariavtalet. 

Det innebär att de pensionärer som slitit ett helt yrkesliv, men som haft låga inkomster. De ska på en höjning på pensionen med drygt 7 000 kronor om året, säger Shekarabi.


Det tredje steget har de inte fått igenom.

– Vi vill höja pensionsavgiften, vi menar att pensionssystemet är underfinansierat. Vi jobbar med den frågan men har inte fått med de borgerliga partierna än. Men vi har kommit överens om att vi ska göra en översyn av pensionsavgiften, säger Shekarabi.