Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larm om trakasserier och mutor i Hello freshs lokaler

Maten packas i boxar och levereras till kunderna. Det som ligger i Bjuv är en distributionscentral, där man fyller på med råvaror och packar kassarna.
Foto: Klaus-Dietmar Gabbert / TT NYHETSBYRÅN
Findus lokaler i Bjuv avvecklades 2017. Två år senare flyttade Hello fresh in.
Foto: Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stress, skrikande chefer, sexuella trakasserier och mutor.

Det är verklighet för de anställda i Hello freshs lokaler i Bjuv, enligt en granskning i Sydsvenskan.

– De behandlar en som att man är ett djur, säger en anställd till tidningen.

Hello fresh är ett företag som säljer färdiga matkassar och som grundades i Tyskland 2011. Sen dess har bolaget växt och 2019 lanserades matkassarna även i Sverige.

Samma år flyttade Hello fresh in i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Där har man anlitat bemanningsföretaget Logent, som är den som driver anläggningen och anställer personalen. Antalet anställda har gått från ett tiotal till över tusen personer, enligt Sydsvenskan. Och man räknar med att växa ytterligare, just nu byggs nya lokaler som ska ge plats åt 1 800 anställda.

Men det finns också problem på arbetsplatsen.

”Man mår psykiskt dåligt”

Sydsvenskan har granskat arbetsmiljön och pratat med ett antal både nuvarande och före detta anställda. I flera artiklar beskriver tidningen en kultur präglad av stress och skrikande chefer, där toalettbesök klockas, fasta anställningar är som ett lotteri och anställda upplever sig sexuellt trakasserade.

– Man mår psykiskt dåligt, det är så mycket stress. De skriker på dig och man är orolig hela tiden. De behandlar en som att man är ett djur, inte en människa, berättar en anställd för Sydsvenskan.

Tidningen skriver om en lampa vid rullbandet som visar om de anställda jobbar tillräckligt snabbt. Men även om lampan lyser grönt uppges cheferna mana på sin personal att jobba snabbare. Anställda beskriver arbetsplatsen som en lekstuga där mat kastas runt och berättar om chefer som uppmanar andra arbetsledare att skrika på sin personal.

Även uppgifter om sexuella trakasserier förekommer. En kvinna har polisanmält att hon blev tagen på rumpan av kolleger, skriver Sydsvenskan.

Tidningen skriver också att arbetsplatsen anklagas för att ha en mut- och gåvokultur. Det ryktas om att chefer har tagit emot gåvor – som sprit, parfym och kläder – från anställda i utbyte mot löften om fasta anställningar och mer välbetalda skift.

Facket känner till problem

Från fackets sida säger Katarina Norgren, på Handelsanställdas förbund i Helsingborg, att problemen i Hello freshs lokaler är välkända och att en del kan förklaras med dålig arbetsledning och hög personalomsättning.

– De har haft växtvärk och blivit stora snabbt. De har tagit in personal som inte hunnit få till sig alla förutsättningarna som gäller på arbetsplatsen, säger Katarina Norgren till Sydsvenskan och fortsätter:

– Är man outbildad säger man kanske fel saker, som: ”Sköter du dig inte så får du sparken”. Det gör inte att det blir bättre.

Facket har, uppger man för Sydsvenskan, nu dragit en i gång en arbetsmiljögrupp och jobbar med olika åtgärdsplaner.

Logent: ”Vi har nolltolerans”

Från bemanningsbolaget Logents sida säger man att det är ”otroligt tråkigt” att anställda upplever sådan stress, men känner inte igen att cheferna skriker. Bemanningsbolaget säger också att man har skapat en ledarskapsutbildning, tagit hjälp av ett externt bolag som ska hjälpa till med arbetsmiljöarbetet samt utrett anklagelser om både mutor och sexuella trakasserier.

Ett fåtal personer har fått lämna företaget.

– Vi har absolut nolltolerans mot trakasserier, oavsett vilken karaktär de har. Det förekommer naturligtvis på en så här stor arbetsplats. Vi får inte vara dumma eller naiva. Det ligger i sakens natur att det kan förekomma att någon gör något dumt. Vi jobbar väldigt, väldigt hårt med det här som en del av vårt arbetsmiljöarbete, säger Logents chefsjurist Magnus Weidenhaijn till Sydsvenskan.

Hello fresh överväger byta underleverantör

Hello fresh har avböjt intervju, men skriver i ett mejl till tidningen att de anställdas ”hälsa, säkerhet och välmående är högprioriterad”. Bolaget säger sig också ha blivit ”djupt oroade och chockerade” över anklagelser om mutor och uppger att man har vidtagit åtgärder.

”Beroende på den fortsatta utvecklingen av situationen kan vi komma att omvärdera vårt samarbete med Logent i Bjuv”, skriver Hello fresh till Sydsvenskan. 

Ur arkivet: Förslavade apor kan göra din kokosmjölk

Varning för starka bilder • Apor tvingas plocka kokosnötter.