Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvartal avslöjar sina hemliga finansiärer

Journalisten Thomas Gür grundade Kvartal.
Foto: JONAS LEMBERG
Tidningen Kvartal.
Foto: Skärmdump / Kvartal
Jörgen Huitfeldt, chefredaktör.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Tidskriften Kvartal och grundaren Thomas Gür går skilda håll – och Kvartal som tidigare fått kritik för hemliga finansiärer väljer nu att redovisa var pengarna kommer ifrån.

– Thomas har meddelat att han inte längre står till förfogande i Kvartals styrelse, säger Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt till Expressen.

Thomas Gür lämnar nu ordförandeskapet för Stiftelsen Kvartal, kan Expressen avslöja.

Ny ordförande blir istället Patrik Wahlén, styrelseledamot sedan tidigare. Nya i styrelsen innefattar även Lotta Dinkelspiel, chefredaktör på Squid, Viveka Ekberg, Centrum för Rättvisa, Per Josefsson, Brummer & Partners och företagaren Staffan Persson.

– Gür har meddelat att han inte längre står till förfogande vilket gör att vi tagit tillfället i akt att bredda styrelsen. Dessutom har vi försökt riva av det gamla plåstret med de hemliga finansiärerna och outar dem helt enkelt, säger Jörgen Huitfeldt.

Huvudsakliga finansiärer bakom Kvartal är Jonas och Robert af Jochnick, Staffan Persson, Patrik Wahlén och Erik Åfors. Till det kommer gåvor från läsare och lyssnare.

”Trevlig och bra person”

Uppgifter till Expressen gör gällande att önskemålen om Kvartal drog åt olika håll, och att Huitfeldts vision inte överensstämt med den som Thomas Gür och Paulina Neuding haft.

Men enligt Huitfeldt ligger det ingen konflikt bakom.

– Thomas Gür är en trevlig och bra person, så på det sättet är det tråkigt. Sedan är det ju frågan om varför han lämnar, men jag kan ändå tycka att det är svårt att vara inblandad i flera medieprojekt samtidigt så kanske är det klokt tänkt, säger Jörgen Huitfeldt.

– Paulina Neuding (tidigare chefredaktör Kvartal) och jag var helt överens om att Kvartal inte var ett opinionsbildarprojekt, säger han.

Expressen avslöjade i förra veckan satsningen med nya medieprojektet Bulletin som samlar stora delar av den opinionsbildande högern:

– Jag visste att det var på gång, men Paulina (Neuding) var så hemlig att hon inte berättade, säger Huitfeldt.

Han är inte oroad över konkurrensen och uppfattar det inte som kritik av Kvartal.

– Nej så har jag inte uppfattat det, snarare att det tydliggör vår position lite mer. Nu kommer det ett projekt som möjligen kanske är mer av det som vi har anklagats för att vara, säger Jörgen Huitfeldt.

Expressen söker Thomas Gür.