Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kurdisk politiker förde tre miljoner kronor till Sverige

Polisens beslag – eurosedlar för miljoner. Sammanlagt fanns 325 000 euro i kassaskåpet vilket motsvarande 3 172 000 svenska kronor i den kurs som gällde i november 2017.
Foto: EKOBROTTSMYNDIGHETEN
När kassaskåpet öppnades hittades närmare fyra miljoner i främst euro, men även svenska sedlar.
Foto: EKOBROTTSMYNDIGHETEN
Här räknar polisen pengar. Närmare 700 000 kronor i svenska pengar fanns också i kassaskåpet.
Foto: EKOBROTTSMYNDIGHETEN
”Det rörde sig om stödpengar och jag som representant försöker se till att pengarna kommer fram till Syrien”, säger Shiyar Ali.
Foto: MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sedelbuntar med euro. Sammanlagt rörde det sig om 330 000 Euro.
Foto: EKOBROTTSMYNDIGHETEN

Premium: Det låg närmare fyra miljoner kronor i euro och svenska sedlar i kassaskåpet när polisen slog till och tog sig in i skåpet med hjälp av låssmed.

På plats var även personal från Säpo.

Nu ställs Shiyar Ali, 59, representant i Sverige för det kurdiska självstyret PYD i norra Syrien, inför tingsrätten, åtalad för grov näringspenningtvätt.

– För mig är det helt obegripligt hur det här har kunnat hamna i en svensk domstol, säger försvararen, advokat Mikael Westerlund.

Åklagaren menar att hanteringen av kontanterna varit klandervärd.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

• Dela din prenumeration med upp till 3 personer

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.