Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungens besked: Vägrar sälja mark till Gröna Lund

Koncernchefen om utbyggnaden: ”Planen har funnits i 40 år”
Kung Carl Gustaf.
Foto: JOHAN AXELSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Gröna Lund vill bygga ut.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kung Carl Gustaf stoppar Gröna Lunds planer på att köpa mer mark på Djurgården i Stockholm.

Marken omfattas av kungens dispositionsrätt – och är inte till salu.

”Kungen har nu stannat för att ett arrende är den upplåtelseform som skulle kunna bli aktuell”, skriver riksmarskalk Fredrik Wersäll i ett mejl till Svenska Dagbladet.

Nöjesparken Gröna Lunds planer på utbyggnad har varit blivit till en infekterad strid med de boende på Djurgården, vilket Expressen tidigare har rapporterat om.

Gröna Lund vill bygga ut tivolit på en anslutande tomt som omfattar 8 000 kvadratmeter och som till störst del utgörs av en parkeringsplats. Men en del av marken, cirka 1000 kvadratmeter strandremsa, förvaltas av Kungliga Djurgårdsförvaltningen och omfattas av kungens dispositionsrätt.

Den ursprungliga planen var att sälja marken. Men inget avtal skrevs – och nu har kungen personligen sagt nej till en affär.

I stället uppges ett arrende vara den upplåtelseform som kan bli aktuell, rapporterar Svenska Dagbladet.

”Det aktuella ärendet gäller en remsa mark mot vattnet som gränsar mot den mark som Gröna Lund äger och planerat att exploatera. Kungen har dock under hand förklarat att om Gröna Lund ska få disponera markremsan får det, i så fall, ske genom arrende”, skriver riksmarskalk Fredrik Wersäll i ett mejl till tidningen.

Uppgifter: Vändningen efter mötena

Enligt SvD kan missnöjet hos boende och föreningar ligga till grund för kunglighetens vändning om en affär.

Frågan om arrende ska ha blivit aktuell först efter att två möten hållits mellan parter som är kritiska kontra positiva till planerna. Det handlar bland annat om Djurgårdens Hembygdsförening, Förbundet för Ekoparken och Djurgårdsförvaltningen.

Ett arrende skulle dock inte hindra att Gröna Lund genomför sina planer om utbyggnad. Något som däremot kan göra det är domstolens beslut. Ärendet om utbyggnaden ligger nu hos Mark- och miljööverdomstolen, som väntas komma med ett besked i vår.

Kung Carl Gustaf har tidigare ställt sig bakom Gröna Lunds planer.

– Med den här detaljplanen blir det dubbla strandpromenader vid Skeppsholmsviken – annars blir det ingen alls, har slottsfogde Magnus Andersson tidigare sagt till Expressen.

”Tar det som att man måste flytta härifrån”

Nöjesfältet vill sen flera år tillbaka bygga ut, men boende och föreningar protesterar.