Kungabarnens succé: 100 miljoner kronor

Foto: JONAS EKSTRÖMER /TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Kungabarnen kan skatta sig lyckliga.

Prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och födelsedagsbarnet kronprinsessan Victorias aktier är värda över 100 miljoner kronor, skriver Di.

I dag firar kronprinsessan Victoria sin 44:e födelsedag. Och hon gör det med pengar på banken.

De tre kungabarnen har pengar sparade i två olika aktieportföljer. Den ena är investmentbolaget Gluonen, som bildades för 32 år sedan och ägs till 98 procent av barnen och till omkring 2 procent av kungen och drottningen.

De har även pengar sparade i Gallierafonden, ett fideikommiss som kejsar Napoleon skänkte till kungabarnens släktingar på 1800-talet.

Och kungaavkommorna kan glädja sig åt goda börstider. Den senaste tiden har portföljarna vuxit till ett värde av sammanlagt 100 miljoner kronor, skriver Dagens industri.

Positiv utveckling

Investmentbolaget Investor står för en stor del av ökningen. Företaget står för omkring 40 procent av Gluonens värde, enligt tidningen. Investor har haft en utveckling på nästan 40 procent i år.

Det medicintekniska bolaget Getinge går det också bra för, enligt Di. Det har gått upp med 75 procent i år och har starkast kurs i Gluonens portfölj. Även investeringsföretaget Latour har en positiv utveckling.

Gluonens värde uppgår till omkring 60 miljoner kronor. Utöver det uppskattas Gallierafonden till omkring 40 miljoner kronor – utifrån de uppgifter som är offentliga. Men värdet är högre, säger Jan Lindman, hovets ekonomichef.

– Gallierafonden är mångdubbelt större, den är mycket större än så, säger han till Di.

Släppte Nordea

Även i Galleriafonden står Investor för den största delen. Men där finns även aktier i SEB, Swedbank, Sandvik och Essity. Fonden sålde sina aktier i Nordea tidigare år, eftersom banken inte längre är svensk, skriver Di.

Kungabarnen är inte särskilt aktiva ägare, har Jan Lindman tidigare sagt till Expressen.

– De är engagerade på så sätt att de gärna vill ha information om hur det har gått. Men inte engagerade i vilka investeringar vi gör, sa han till Expressen i fjol.