Berth Miltons bakslag – Sverigeflytten stoppas

Berth Milton har nästan en halv miljard kronor i skatteskulder.
Foto: ERIK GUSTAFSON
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: TT NYHETSBYRÅN / VILHELM STOKSTAD

Den tidigare porrföretagaren Berth Milton, 64, slipper inte undan Kronofogden.

Preskriptionstiden för hans skatteskuld på 400 miljoner kronor har förlängts med fem år.

Men Milton tänker överklaga förvaltningsrättens dom.

– Det här har hållit på i 20 år nu. Jag har ju inte mördat någon, säger han.

Berth Milton, 64, gjorde sig under 1990-talet känd som vd för ett av världens största porrimperium. 

Samtidigt drog han på sig rekordstora skatteskulder när han under åren 1996 till 1999 tjänade 1,35 miljarder kronor utan att betala skatt i Sverige, enligt Skatteverket.

Som mest var han skyldig staten närmare en miljard kronor. Trots stora ansträngningar har Kronofogden inte lyckats driva in några större summor.

För några år sedan avskrevs halva skulden eftersom preskriptionstiden satte stopp för fortsatt indrivning av den delen av beloppet.

Miltons bakslag

Men den andra hälften återstår.

– Det exakta beloppet är 462 056 863 kronor, sade Henrik Eriksson på Kronofogdemyndighetens specialindrivningsenhet i slutet av december.

I somras förlängdes preskriptionstiden för indrivningen av skulden till årsskiftet 2019/2020. I höstas sade Milton till Aftonbladet att han trodde att hans bekymmer då skulle vara över.

Men Skatteverket begärde att preskriptionstiden skulle förlängas på nytt. Milton, som hävdar att han saknar betydande tillgångar, bestred Skatteverkets ansökan. Nu går förvaltningsrätten på myndighetens linje och förlänger preskriptionstiden till 31 december 2024, vilket nyhetsbyrån Siren var först med att rapportera.

Berth Milton är inte förvånad över förvaltningsrättens dom.

– Det var väntat, de har ju bara gjort en copy paste på Skatteverkets beslut. Jag kommer att överklaga, säger han och fortsätter:

– Det här har hållit på i 20 år nu. Jag har ju inte mördat någon.

Pendlar till Mauritius

Milton är i praktiken landsflyktig på grund av skulden och har de senaste decennierna bott i bland annat Spanien och Andorra. I dag är han enligt egen uppgift delvis bosatt på Mauritius.

– Jag kommer att pendla mellan Europa och Mauritius. Men jag kan ju inte bo i Sverige. Köper jag en lägenhet i Sverige då tar Kronofogden den och vem vill hyra ut en bostad till någon som är skyldig en halv miljard kronor?

Berth Milton har andra projekt på gång, berättar han. Bland annat ska han bli föremål för en tv-serie, uppger han – och så planerar han att starta en Youtube-kanal.

– Jag vill intervjua intressanta människor och sen också ge igen på myndigheter och personer som har jävlats med mig.