Kritiken mot Gina Tricots barnkläder: ”Skevt”

Få koll på nyheterna med Expressen TV.
Två par leggings: De grönsvarta är från Gina Tricot i storlek 74 och de grå är från H&M, i storlek 62.
Foto: Privat
Gina Tricot har nu dragit in vissa av plaggen.
Foto: shutterstock

Gina Tricot har än en gång hamnat i blåsväder för sina kläder.

Denna gång handlar det om barnkollektionen som frontas av influencern Margaux Dietz, vars minsta storlekar kritiseras för att skapa skeva ideal.

– Jag blev lite skraj över hur det här ska synas redan på våra små, säger mamman Emma Svensson.

Gina Tricot har dragit in vissa av plaggen.

– Vi är medvetna om problemet som orsakats av ett fel i produktionen, säger kommunikationschefen Sanna Franklin.

Det var efter att Emma Svensson beställt hem nya kläder till sonen Melvin som problemet uppdagades. Leggingsen från Gina Tricots nya ”mini”-kollektion, som frontas av influencern Margaux Dietz, var alldeles för små.

Det, trots att byxorna var i storlek 74 och skulle vara något för sonen att växa in i. Melvin, som är fyra månader gammal, bär vanligtvis storlek 68.

– Jag såg direkt när jag öppnade dem att min son aldrig skulle få på sig dem. De var rätt längd i benen, men väldigt smala i midjan, säger Emma Svensson.

När hon jämförde leggingsen med liknande plagg från andra märken visade det sig att Gina Tricots design var formade på ett helt annat sätt. Andra leggings hade samma eller större midjemått, trots att de annars var mindre i storlek.

– Jag blev lite skraj över hur det här ska synas redan på våra små. Om man ser på min son är inte han något bamsebarn direkt, han följer medelkurvan. Jag tycker att det känns skevt att det redan i den här åldern ska synas någon typ av ideal, säger Emma Svensson.

Emma Svensson: ”Fruktansvärt små”

Efter att ha gjort jämförelsen valde Emma Svensson att lämna tillbaka plaggen till affären.

– Jag sa som det var, att de var fruktansvärt små i storlekarna jämfört med andra märken, men det gav inte direkt någon reaktion, säger Emma Svensson.

Hon valde också att lägga ut sin jämförelsebild på Instagram, där andra föräldrar också reagerat på utformningen av storlekarna.

Jenny, som vill vara anonym, beställde ett par leggings i storlek 68. Men redan när hon öppnade paketet såg hon att det var något som inte stämde och liksom Emma menar hon att den smala midjan var det som var mest anmärkningsvärt.

– De var relativt normallånga, men midjan var jättesmal. Det var nästan som dockkläder, säger hon.

När hon upptäckte att klädernas storlek var väldigt små bestämde hon sig för att höra av sig till Gina Tricot, men hon känner sig besviken på hur klädföretaget har agerat.

Inte tillräckligt tydliga

Gina Tricot har återkallat leggings i storlek 68, 74 och 80. Men Jenny menar att företaget inte har varit tillräckligt tydliga med att plaggen återkallas.

– Jag kan köpa att det kan bli en felproduktion, men jag hade önskat ett kraftfullare agerande från dem, säger Jenny som menar att i ett nyhetsbrev från Gina Tricot så kom informationen om återkallelsen först längst ner i mejlet.

Jenny menar att det är nonchalant från företagets sida.

– För mig ger det signaler om hur viktigt, eller oviktigt, Gina Tricot tycker att detta är, jag blir uppretad av nonchalansen och det gör ju att man ställer sig frågan om man vågar köpa nästa kollektion.

Gina Tricot: ”Vi ber om ursäkt”

I ett pressmeddelande på Gina Tricots sajt marknadsförs kollektionen med hjälp av Margaux Dietz och hennes son Arnold, som bär flera av plaggen. Där presenteras kläderna som lättanvända, hållbara och roliga att kombinera med matchande plagg i mamma-storlek.

Efter kritiken mot kollektionen svarar nu Gina Tricot med att de ber om ursäkt för felet i storlekarna och har nu återkallat storlek 68, 74 och 80.

– Vi är medvetna om problemet som orsakats av ett fel i produktionen och redan dagarna efter kollektionen släpptes återkallade vi de minska storlekarna på produkten i alla våra försäljningskanaler, säger Sanna Franklin, kommunikationschef hos Gina Tricot, i ett uttalande.

Vidare i uttalandet menar Gina Tricot att deras kunder är välkomna att reklamera kläderna och att de återkallade kläderna kommer skänkas till välgörenhetsprojekt.

– Vi ber om ursäkt för det som inträffat och kommer framåt givetvis att skärpa våra kontroller ytterligare för att förhindra liknande problem, säger Sanna Franklin. 

Expressen har varit i kontakt med Margaux Dietz som inte har någonting att tilläga då hon inte haft med design eller produktion av barnkläderna att göra, utan endast frontar kläderna utåt. 

H&M har också skapat klädilska:

H&M tog bort bilden efter kundernas ilska
Två par leggings: De grönsvarta är från Gina Tricot i storlek 74 och de grå är från H&M, i storlek 62.
Foto: Privat