Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Telejättarnas drag efter Somaliabluffen

En som drabbats av bluffsamtalen är kriminologen Tage Alalehto.

Offren för de misstänkta bluffsamtalen från Somalia slipper ta notan själva.

Båda telejätterna Tele2 och Telia lovar nu att kunderna inte ska tvingas betala.

– Vi kommer att kreditera de här samtalen eftersom det handlar om grov organiserad brottslighet, säger Inger Gunterberg på Telias presstjänst.

De senaste dygnen har en våg av misstänkta bedrägerisamtal svept in över Sverige med landsnummer från Somalia: +252 och ögruppen Seychellerna: +248. 

Oroliga mobilkunder har ringt ner sina telefonbolag och undrat om de skulle tvingas betala. Sent på måndagseftermiddagen beslutade Telia att låta kunderna som ringt upp bluffnumren ska slippa kostnaden.

– Vi har tagit beslut om att vi kommer att kreditera de här samtalen nu eftersom det handlar om grov organiserad brottslighet, som våra kunder inte ska belastas för. När vi ser samtal från de här numren på fakturan så kommer vi att stryka dessa, säger Inger Gunterberg.

En av människorna som drabbats av bluffsamtalen är kriminologen Tage Alalehto, 60, från Umeå, som forskar i ekobrott.

– Det är bara att ta på sig dumstruten, säger han till tidningen Norrländska socialdemokraten, NSD.

Kriminologen Tage Alalehto är en av dem som drabbats av bluffsamtalen från Somalia.

Han var på gående fot då han blev uppringd från utlandet. Eftersom han inte hann svara så ringde han upp och möttes av en kvinnoröst.

– Det var en kvinna som bara pratade väder och vind. Ganska snabbt förstod jag att det var ett så kallat robotsamtal, en robot som spelade upp kvinnans röst helt enkelt. Samtidigt förstod jag också att jag blivit lurad, säger kriminologen till NSD.

Debiterar dyrt samtal

Expressen har tidigare berättat om bedragarnas metod. Offren rings upp med några signaler, oftast mitt i natten lokal, svensk tid. Om de blir nyfikna, nappar på betet och ringer upp så får de ofta höra en telefonsvarare med musik eller röster. 

Målet är att debitera ett dyrt telefonsamtal för de som ringt upp. 

– Det är ett jättetråkigt fenomen som tydligen har spridit sig i hela världen och det senaste jag hörde är att Danmark har drabbats, och våra kunder är drabbade, säger Inger Gunterberg, pressansvarig vid Telia. 

"Det är ett jättetråkigt fenomen som tydligen har spridit sig i hela världen", säger Inger Gunterberg, pressansvarig vid Telia.

Branschorganisationen IT- och Telekomföretagen var tidigare under måndagen tveksamma till om kunderna skulle slippa betala för Somalia-samtalen.

– Du har ett ansvar som konsument och har du då ringt ett betalsamtal så är du egentligen skyldig att betala. Om det är så att operatörerna efterskänker det här så är det på grund av good will, sa Kajsa Frisell. 

Tele2 uppmanar sina kunder att ta kontakt

Operatören Tele2  gör nu som Telia och lovar att deras kunder som råkat ringa upp något av Somalia-numren inte ska behöva stå för kostnaden.

– Om kunder har påverkats kommer vi att kreditera dessa, säger Malin Selander, presschef för Tele2. 

Tele2 har dock ännu inte stött på något fall där kunder blivit av med större summor. 

– Vi har fått in ett antal samtal från våra kunder och det handlar i första hand om en oro för att bli uppringd. Vi uppmanar våra kunder att inte svara eller ringa upp, och göra en polisanmälan, säger Malin Selander. 

Tele2 jobbar även med att spärra numren som används i bedrägerierna. 

”Ring inte okänt nummer”

Men numren kan alltid bytas ut och rådet är därför att iaktta försiktighet. 

– I första hand vill jag rekommendera att du som konsument inte ska ringa upp ett okänt nummer. Det kan alltid vara ett betalsamtal. Precis som att man inte ska klicka när man får ett mejl eller ett sms med okända länkar, så ska man inte ringa upp okända nummer, säger Kajsa Frisell.  

Konsumentrådgivningsorganisationen Telekområdgivarna betonar också att konsumenten är strikt juridiskt ansvarig för alla samtal man ringer från sin mobiltelefon och fasta telefon. Organisationen har ytterligare ett råd om man vill vara på den säkra sidan. 

– Du kan spärra ditt nummer så att det inte går att ringa utlandssamtal, om du aldrig ringer till utlandet hursomhelst, säger Camilla Brogren, kommunikationsansvarig för Telekområdgivarna. 

Hon vill samtidigt avliva en myt om Somaliasamtalen och andra telefonuppringningar med samma syften. 

– Det förekommer rykten om att det kostar pengar även om man bara svarar i telefon. Och det gör det aldrig. Det är lite som myten med råttan i pizzan, säger Camilla Brogren.