Köpa hus? Spara till kontantinsats tar 25 år

Foto: Johanna Berglund

STOCKHOLM. Kan du spara 2 000 kronor i månaden kan du få ihop till kontantinsatsen för en villa i Stockholmstrakten på 25 år. I Västernorrland tar det sju år.

Länsförsäkringar har räknat på hur lång tid det tar att spara till kontantinsatsen för ett villaköp i olika landsändar. Beräkningarna här tar inte hänsyn till avkastning. Lyckas man få en bra avkastning på pengarna tar det förstås kortare tid, men att spara till kontantinsatsen kräver tålamod.

– En villa är oftast inte den första bostaden man köper. De flesta har en bostad som ska säljas i samband med köpet och kan använda vinsten, säger Elisabeth Hedmark, ekonom på Länsförsäkringar.

Historiskt har bostäder varit en god investering men värdeutvecklingen blir kanske inte lika stark framöver så både amortering och sparande är viktigt, framhåller hon.

I Stockholms län ligger villans snittpris på nära 4 miljoner och du behöver få ihop 595 500 kronor till kontantinsatsen eftersom bolånetaket sätter en gräns för lån på 85 procent av marknadsvärdet. I Västernorrland är priset en dryg miljon och du behöver "bara" spara ihop 157 650 kronor.

Och kan föräldrar spara till barnen när de är små är det en stor hjälp till den första bostaden. Sparar man 300 kronor i månaden i 18 år och med en avkastning på 4 procent växer sparkapitalet till 94 000 kronor.