Uppstickaren kallad till FI under torsdagen

Enkla.com erbjuder lån med 0,95 procents ränta med en bindningstid på tre år. Bolaget och Finansinspektionen träffades under torsdagen.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Innan påsk stod det klart att Finansinspektionen kan stoppa uppstickaren Enkla.com från att ge ut bolån med superränta. Under gårdagen möttes Enkla och FI. 

Men Enkla har redan börjat betala ut sina första bolån. 

Under gårdagen träffade Enkla.com Finansinspektionen, där man enligt bolaget förtydligade sitt erbjudande om en ränta på 0,95 procent med en bindningstid på tre år. 

– Att Finansinspektionen har en proaktiv dialog med oss sedan länge är välkomnande. Vi är medvetna om att vi har ett stort ansvar i att bedriva sund kreditgivning, säger Enklas vd Alexander Widegren. 

FRIDA BRATT: Därför ska du se upp med de nya bolånen 

Det har tidigare rått oklarheter kring lånens löptid. Nu slår Enkla fast att lånets löptid är 40 år. Dessutom ska man ta hänsyn till amorteringskravet, trots att man som bostadskreditinstitut formellt inte omfattas av reglerna.

Dialog med FI

Enligt Alexander Widegren fortsätter bolaget, under dialog med Finansinspektionen, med sina planer att betala ut bolån i större skala innan sommaren. 

Men Enkla har redan hunnit betala ut sina första bolån,  bekräftar Alexander Widegren för Expressen.

- Det gäller färre än hundra kunder och pengarna kommer inte från en institutionell investerare, det är våra egna pengar. 

FRIDA BRATT: Superräntan gör det mer förmånligt att vara rik 

Vad händer med dessa lån om Finansinspektionen kommer fram till att ni inte har de tillstånd som krävs?

– Vi gör detta i dialog med FI och de tar ställning allt eftersom, de hjälper oss regulativt framåt och det är vi glada för. Vi har fått det tillstånd vi har, men blir det indraget så får vi rätta oss efter det då. Men vår verksamhetsplan är tydlig, och vi har en bra dialog med Finansinspektionen. Vi har inte satt foten på gasen i vår verksamhet, men vi har den heller inte på bromsen. 

Men vad kan hända med de redan utbetalade lånen? 

– Det får man se, allt beror på om man väljer en "hard close" eller en mjukare variant. Men historiskt när man tittar på bankerna så har de fått varningar innan tillstånd helt dragits in. Dessutom är allt som skett innan tillståndet dras in okej, det enda som händer är att man inte får betala ut några nya lån. 

Behöver kunderna vara oroliga?

– Absolut inte. Det här är säkrare än annan finansiering av bolån, anser vi. 

Är du själv orolig för att Finansinspektionen kan sätta stopp för Enkla?

– Nej, absolut inte. Då skulle det redan ha hänt. Vi har länge haft en pågående dialog med myndigheten med god ton. 

På Finansinspektionen vill man inte närmare kommentera arbetet med Enkla, men bekräftar att en dialog påbörjats. 

– Den är påbörjad sedan ett tag tillbaka, men vi kan inte berätta något mer, säger Victoria Ericsson, presskontakt på Finansinspektionen.  

ANNONS: Låna tryggt och enkelt med Fakturino – jämför och hitta ett företagslån som passar ditt företag (Extern länk)