Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Torghandlare lurade äldre – morötter kostade 13 000

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Hötorget i Stockholm.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
På Hötorget säljs bland annat grönsaker.
Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Hötorget har verksamhet i gång varje dag, från morgon till kväll.
Foto: Amir Nabizadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN

13 000 kronor för ett knippe morötter.

Det fick en 94-årig man betala när han efter ett läkarbesök passade på att handla på Hötorget i centrala Stockholm.

Nu har polisen stoppat två torghandlares verksamhet.

– Vi misstänker att de har tjänat väldigt mycket pengar, säger Jan Friberg vid polisen.

Torghandeln på Hötorget är ett välbekant inslag i den centrala stadsmiljön i Stockholm. Här säljs allt från inredning till snittblommor och jordgubbar och kantareller, från morgon till kväll.

Men två av frukt- och grönsakshandlarna har satt i system att lura sina kunder.

Det uppger polisen i ett pressmeddelande.

– De aktuella torghandlarna har i huvudsak riktat in sig på äldre personer och turister som inte märkt att de blivit lurade förrän kanske långt efteråt, säger Jan Friberg på Stockholmspolisens bedrägerisektion i en kommentar.

Betalade 13 000 för morötter

Vid ett tillfälle upptäckte anhöriga till en 94-årig man att han fått betala 13 000 kronor för ett knippe morötter. Vid ett annat tillfälle betalade en kund 12 000 kronor för blandad frukt.

Enligt polisen vägrade torghandlarna ta emot kontanter, och när kunderna då betalade med kort ska handlarna ha ”hjälpt” dem att slå in köpesumman i kortterminalen. De ska då ha lagt till en extra nolla eller fler.

Jan Friberg fortsätter:

– En del har säkert svurit, men tyckt att summan de förlorat varit för liten för att bry sig om det. Däremot misstänker vi att torghandlarna själva tjänat väldigt mycket pengar.

Klagomål till Stockholms stad

Ett hundratal personer har valt att klaga till Stockholms stad, som är de som hyr ut tillstånd för torghandel. Även polisen har fått in 30-40 anmälningar sen början av 2021.

Polisen skriver i sitt pressmeddelande att summorna det handlat om har varit så låga jämfört med andra bedrägeribrott att man tidigare inte lagt resurser på att utreda, men i år fick man ”en möjlighet att ta tag i anmälningarna”.

I ett samarbete med Stockholms stad har polisen lokaliserat de två torghandlarna som lurat äldre, och de har nu fått indragna tillstånd.

– Nu är de inte kvar på Hötorget och det ökar tryggheten för dem som gör inköp där. Förhoppningen är att Stockholms stad och polisens insats ska fungera brottsförebyggande genom att vi visat att vi tagit bedrägeriet på allvar, säger Jan Friberg i pressmeddelandet.

Något åtal har inte väckts, men polisen har två förundersökningar öppna.