Två platser och backkamera. Men också enkla lås och relativt kort räckvidd. Eloped X4E blandar och ger i vårt mopedbilstest. Elmotorn är på 2kW och det lilla batteriet som sitter under baksätet ska räcka till ungefär åtta mils räckvidd. Men det förutsätter att du väljer den svagare inställningen på effektuttaget, alltså att bilen håller sig till Klass 2, det vill säga max 25 km/tim.
Väljer du att köra X4E som Klass 1-moped med en maxfart på 45 km/tim blir räckvidden kortare. Under vårt test slutade det med att vi fick knuffa mopeden de sista meterna hem till eluttaget.
Men jag ska vara ärlig och säga att det var min egen miss. Jag hade inte laddat bilen över natten. Den enkla laddaren till 230-uttag följer med och ska användas flitigt. Ställer du alltid bilen på laddning så är du garanterad maximal räckvidd, även om det tar några timmar att ladda batteriet fullt.
Vet du bara hur långt du ska köra och hur ofta så är räckvidden inga problem. Eloped X4E är ett pendlarfordon och ska användas så – du åker tillräckligt korta sträckor, till affären, till jobbet eller till skolan.
Värme i kupén
Ljudkomforten är rätt okej i X4E. Visst, det är tunna dörrar och golv men det finns värme och körställningen är bra. Du behöver inte frysa, du kan lyssna på musik och det finns en extrastol bakom föraren för passagerare eller för skolväskor och matkassar. Många elmopedbilar på marknaden är trehjulingar men X4E är en stabil fyrhjuling, låt vara med små 12-tumshjul.
Backkamera är en bra finess då speglarna inte ger någon perfekt bild bakåt. Ett varningsljud larmar omgivningen om att du är på väg att backa.
Styrningen lever inte upp till modern bilstandard och de små hjulen gör att det blir lite vingligt. Kort hjulbas och hög bil betyder också att den är vindkänslig vilket kan upplevas som obehagligt vid möte eller omkörningar. Krocksäkerheten är inte heller som i en bil, förstås. Det är trots allt en moped.
Som pendlarfordon har ändå mopedbilen några klara fördelar. Den är enkel att köra och äga. Den är inte så dyr i inköp och det en krona per mil att köra på el. Att köpa en ny kostar strax under 70 000 kronor men driftkostnaden är lägre än för motsvarande begagnad bil. Och det är så nära bil det går att komma för alla, yngre och äldre, som inte har ett bilkörkort eller helt enkelt inte vill äga en bil längre. Mopedbilar har också blivit ett alternativ för de som blivit av med sitt körkort och inte kan, vill eller har råd att ta ett nytt.
Fler olyckor
Färsk statistik visar att det finns cirka 10 000 registrerade mopedbilar i Sverige varav en femtedel finns i Stockholm. I huvudstaden har mopedbilen blivit populär bland 15-åringar som kör den till skolan. Olyckorna med mopedbilar har ökat dramatisk som en följd av fler bilar och orutinerade förare. 2015 inträffade 37 olyckor med mopedbilar i Sverige. Då fanns drygt 800 nyregistrerade bilar. 2019 rapporterades 132 olyckor men nyregistreringarna hade ökat till drygt 2 500 bilar.
Eloped X4E har säkerhetsbälte och skivbromsar vilket är det minsta man kan begära av en ny mopedbil. Men krocksäkerheten kan förbättras och föraren bör tänka på den korta hjulbasen och de små hjulen som gör bilen ostadig.
Eloped X4E
Pris: 69 950 kronor.
Effekt: 2 kW.
Räckvidd: cirka 8 mil, beroende på effektläge.
Toppart: 25 km/tim, Klass 2, eller 45 km/tim, Klass 1.
Batteri: 58 Ah.
Laddningstid: 6-8 timmar.
Längd x bredd x höjd: 2300x1080x1645 mm.
Hjul: 12 tum.
Några konkurrenter
JIA EV-1
Pris: 79 900 kronor.
Effekt: 3,5 kW.
Toppfart: 45 km/tim, moped Klass 1.
Räckvidd: upp till 14 mil.
Eloped M1E
Pris: 109 450 kronor.
Effekt: 4 kW.
Toppfart: 45 km/tim, moped Klass 1.
Räckvidd: upp till 10 mil.
Titan Zero R4
Pris: 89 900 kronor.
Effekt: i.u
Toppfart: 45 km/tim, moped Klass 1.
Räckvidd: upp till 14 mil.