Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Telia toppar skamlistan – flest anmälningar i år

Telia – 524 anmälningar.
Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN
SAS – 303 anmälningar.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Detur – 381 anmälningar.
Foto: Skärmavbild

Bilvärderingssajter, ett krisande resebolag – och en telekomjätte. Det är några av de mest anmälda bolagen hos Konsumentverket år 2022.

Det är tidningen Råd och Rön som varje år sammanställer en lista över de bolag som fått flest anmälningar hos Konsumentverket.

Det företag som hittills toppar listan år 2022 är Telia med 524 anmälningar – och i huvudsak riktas missnöjet mot företagets kundtjänst. Telekombolaget hamnade på plats nummer två på listan 2021, och Konsumentverket har valt att följa upp det ärende som inleddes förra året.

– Vi håller koll på detta fortlöpande, säger Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket, till Råd och Rön.

På plats nummer två finns Detur, ett resebolag som tidigare i år hastigt stängde ned sin verksamhet med uteblivna resor och strandsatta resenärer som följd.

Tre platser på topplistan upptas av bilvärderingssajter, där kunder bland annat fått fakturor på tjänster de trott var gratis. Enligt Konsumentverket är bolag med inriktning på bilvärdering vanligt förekommande på listan – år efter år.

– Det är frustrerande, det orsakar mycket problem. Samtidigt är det inte förbjudet att driva en bilvärderingssajt och ta betalt för det. Men det ska finnas skäliga villkor och pris ska framgå, säger Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentverket.

Konsumentverkets skamlista 2022

1. Telia, 524 anmälningar

2. Detur, 381 anmälningar

3. SAS, 303 anmälningar

4. Tele2, 266 anmälningar

5. Allente, 245 anmälningar

6. Bilupplysning.nu, 209 anmälningar

7. Telenor, 140 anmälningar

8. Bilregnr.eu, 132 anmälningar

9. Bildata.nu, 99 anmälningar

Fotnot: Företagen listas efter hur många anmälningar som har kommit in till Konsumentverket hittills i år. Det kan till exempel handla om vilseledande marknadsföring, brister i avtalsvillkor eller andra konsumenträttsliga problem. För att hamna på listan krävs också att verkets jurister öppnat ett tillsynsärende.

Källa: Råd och Rön, Konsumentverket