Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges godaste bryggkaffe – här är alla vinnarna

Vilket favoritkaffe har du?

Att välja kaffe är djupt personligt. Vissa kan inte tänka sig att dricka något annat än det de växte upp med. Andra väljer fritt varje gång det är dags att fylla på.

Men är du nyfiken på andra sorter ska du testa någon av de kaffesorter som korats till bäst i test i de olika kategorierna så finns svaret här. 

Vi dricker över tre koppar kaffe per person och dag. Det betyder att varje person i Sverige konsumerar 9,1 kilo kaffe om året. Bara Finland dricker mer kaffe i världen.

Vilket kaffe är vanligast i Sverige?

Malet bryggkaffe är vanligast. Tre koppar av fyra som görs kommer från malet bryggkaffe, eller kokkaffe. Hur vi dricker kaffe styrs av var vi bor. Det är betydligt vanligare att dricka det syrligare kokkaffet om man bor norr om Sundsvall än söder. Och hårdare rostat kaffe, som Zoegas Skånerost är vanligare i södra Skåne, där dricksvattnet är hårare och mer kalkrikt, vilket gör det svårare att få fram kaffesmaken när du brygger.

Gevalia är med 40 procent av marknaden det vanligaste kafferosteriet i Sverige, följt av Zoegas, Löfbergs och Arvid Nordquist (Classic). Av alla sorter är Gevalia mellanrost den mest sålda, uppger Svenska Dagbladet. Överlag dricker vi mest mellanrost i Sverige.

Det här är Sveriges godaste kaffe

Sajten test.se har sammanfattat ett stort antal kaffetester från de senaste åren. Enligt sajten kommer Classic Mellan högt i många tester, och den korades 2011 till bäst i test av tidningen Byggnadsarbetaren i deras test av sex sorters kaffe.

"Classic Mellanrost har en god, fruktig smak och doftar som kaffe skall. Aromen och styrkan är välbalanserad och färgen fint brun och klar", är motiveringen.

I Mitt Köks test av mellanrostkaffe av nio sorter vann Löfbergs Mellanrost Eko: Motiveringen var "Här finns också en fin balans mellan syra och beska som toppas med något fruktiga toner."

I ETC:s test av sju sorters ekologiskt kaffe vann Zoégas Hazienda Mörkrost. Enligt testpanelen hade kaffet en "djup smak med toner av svarta vinbär. Den är något fruktig/blommig, komplext och helt enkelt jättegott."

Råd & Rön testade 16 sorters mellanrostat kaffe och balanserade smaken med provresultat från ett laboratorium som analyserade innehållet i kaffet. Det kaffe som klarade sig bäst var Maxwell House för sin goda smak och lägre halter av oönskade ämnen som furan, akrylamid och mögelgiftet ochratoxin.

Göteborgs-Posten testade åtta olika kaffesorter där Gevalia Ekologiskt fick full pott med omdömena som berömmer den "fina färgen och den välluktande doften." 

ICA-kuriren testade nio sorters ekologiskt kaffe. Vinnare blev Classic Eco kaffe med motiveringen att "kaffet har en espressokänsla och beskan är nyanserad."

Kaffesorterna som säljer bäst i Sverige

1. Malet bönkaffe. 77 procent av försäljningen.

2. Snabbkaffe. 12 procent.

3. Kapslar. 5 procent.

4. Hela bönor. 3 procent.

5. Övrigt. 3 procent.


LÄS MER: Kaffe eller te - vad är egentligen nyttigast? 


De här är de fyra stora kaffeföretagens storsäljare

1. Gevalia, 40 procent av marknaden. Enligt Gevalia är deras storsäljare mellanrost "ett välbalanserat kaffe med lätt syrlig eftersmak." Gevalia dominerar i västra Sverige och Mellansverige. Bönorna kommer från Colombia, Brasilien och Kenya. Gevalia ägs i dag av Jacobs Douwe Egberts.

2. Zoégas, 20 procent av marknaden. Kaffemärket är störst i södra Sverige. Företaget grundades i Helsingborg och drevs av Carlos Zoéga och sedan hans änka Maria Zoéga. I dag ägs det av Nestlé. Storsäljaren är Skånerost, kraftigt rostad och har en "behaglig fruktighet samt toner av mörka bär", enligt företaget. Bönorna kommer från Östafrika, Brasilien och Mellanamerika.

3. Löfbergs, 15 procent av marknaden. Löfbergs mellanrost är fyran Löfbergs mest sålda kaffe. Företaget är populärast i Värmland men ökar sin popularitet i Mälardalen. Enligt Löfbergs har deras mellanrost "nötaktig sötma med inslag av syrlighet i eftersmaken." Även Löfbergs är familjeägt. Bönorna kommer från Syd- och Centralamerika samt Östafrika.

4. Arvid Nordquist, 9 procent. Classic mellanrost är trean Arvid Nordquists bäst säljande kaffe. Företaget beskriver kaffet som "livlig och kaffet är kryddat med ingefära och ska smaka nougat." Familjeägda Arvid Nordquist är populärast i Stockholmsområdet och i östra Sverige.

Resterande 16 procent fördelar sig över ett antal mindre aktörer, enligt expertvalet.se. 


Bäst i test – Classic mellan.

Så väljer du en bra kaffebryggare

Det finns bryggare för ett par hundralappar och många tusen kronor. Det viktiga när du brygger är att den är ren och avkalkad. Om du väljer en bryggare som är godkänd enligt industri-standarden ECBC får du en kaffebryggare som gör en full kanna på runt 6 minuter, den brygger kaffet med 92–96 grader varmt vatten och håller kaffet i kannan uppvärmt till högst 83 grader. Men det finns bryggare som är bra, men inte kontrollerade av ECBC.


LÄS MER: Skillnaden mellan olika sorters kaffe 


Så förvarar du ditt bryggkaffe

Det är viktigt att ditt kaffe får så lite kontakt med syre efter du öppnat paketet. För att bevara smakerna ska du förvara kaffet väl förslutet i originalförpackningen, gärna i en lufttät burk. Kaffet ska stå svalt, gärna i ett skafferi.


Mycket bönor ger inte starkare kaffe

Dosera kaffet som det är tänkt. Du får inte dubbelt så starkt kaffe om du tar dubbel dos bönor till ditt vatten. Vad som händer i stället är att du får ett mycket beskare kaffe. 


Jag vill ha koffeinfritt kaffe – vilka sorter kan jag välja mellan?

Enligt kaffeexperterna.com finns inget helt koffeinfritt kaffe. Men mängden koffein är betydligt mindre i det som kallas koffeinfritt än i vanligt kaffe. Räkna med att det finns mellan 3 mg och 32mg per kaffekopp. Det är nämligen omöjligt att helt eliminera koffeinet helt ur kaffebönorna. 

Så varför ska man dricka koffeinfritt kaffe? Jo, konsumerar du för mycket koffein höjs blodtryck och puls. Tarmrörelserna påverkas negativ, men centrala nervsystemet stimuleras. Är du gravid, eller har hjärtprobleom eller svårt att somna på grund av högt koffeinintag ska du kanske prova koffeinfritt kaffe, eller decaf som det heter på engelska.

Av de fyra stora kaffeproducenterna är det bara Gevalia som har ett koffeinfritt bryggkaffe för konsumenter. Alternativen är Illy koffeinfritt espresso eller snabbkaffet Nescafé koffeinfritt. 


LÄS MER: Bästa kaffebryggaren – så väljer du rätt bland alla modeller