Konkurrenten är beredd att ta över Studentkortet

Studentkortets vd Christen Ager-Hanssen har tidigare påstått att pengar var på väg för att betala skatteskulden.
Foto: ROGER SCHEDERIN / STUDIO LIGHTHO EXPRESSEN
Det är oklart hur Studentkorets medlemmar drabbas.

Studentkortet begärs i konkurs.

Rabattkortet, som vänder sig till mer än en halv miljon studenter, begärs i konkurs av Skatteverket.

Bakgrunden till begäran är skatteskulder på 8,6 miljoner kronor.

Bolagets vd Christen Ager-Hanssen kommer att kallas till konkursförhandlingen.

Expressen har tidigare avslöjat att Studentkortet i Sverige AB struntat i att betala skatter och avgifter sedan i augusti. Skulden har snabbt växt och var för några veckor sedan uppe i 4,5 miljoner kronor.

Företagets vd och styrelseordförande Christen Ager–Hanssen har tidigare påstått att pengar var på väg.

Kronofogden har försökt göra utmätning, men det fanns inga utmätningsbara tillgångar att hitta när myndigheten slog till mot deras kontor i ett inhyrt kontorshotell i Stockholm.

Studentkortets skuld växt

Nu visar nya handingar från Skatteverket att den totala skulden är uppe i 8,6 miljoner kronor.

Studentkortets skulder till staten.

Skatteverket skriver om Kronofogdens försök att driva in pengar för skatteskulden:

”Kronofogden avslutade sin verkställighet (utredning om en skuldsatt persons eller ett bolags tillgångar och möjligheter att betala) den 19 november 2019. Vid verkställigheten framgick att gäldenären saknade tillgångar för full betalning av utmätningsfordringen”.

Skatteverkets konkursansökan kom in till Stockholms tingsrätt på onsdagseftermiddagen. Det är oklart när domstolen kan kalla till konkursförhandling. Först måste berörda delges. Tingsätten bekräftar att vd:n Christen Ager-Hanssen kommer att kallas till förhandlingen i Stockolms tingsrätt.

Skatteverkets konkursansökan.

Konkursansökan är det senaste kapitlet i dramatiken kring bolaget Studentkortet i Sverige AB som i måndags tvingades lämna kontorshotellet eftersom man inte betalt hyran.

Utkastade

På morgonen hade hyresvärden bytt ut låsen till porten. Ett meddelande på dörren klargjorde att de inte längre fick komma in i lokalen.

”...kontakta i stället Christen”, uppmanades personalen vilket syftar på Christen Ager–Hanssen som är huvudägare, vd och bolagets styrelseordförande. 

Det tidigare lönsamma Studentkortet har ingått i Metro-gruppen, men norrmannen Christen Ager–Hanssen – som tidigare kallats Norges rikaste man – bröt ut bolaget innan Metros kris blev akut.

Christen Ager–Hanssens bolag Custos är i dag majoritetsägare med 75 procent av Studentkortet, och U Global Holding äger de resterande 25 procenten av företaget.

Portade. Beskedet som mötte Studentkortets personal när de försökte komma in på sin arbetsplats i måndags.

Studentkortet är Sveriges största rabattkort för studenter med 600 000 aktiva medlemmar. När företaget struntade i att betala in skatter och avgifter drog Skatteverket in deras f-skattsedel. 

Vad konkursansökan betyder för alla som i dag utnyttjar kortets rabatter är oklart.

Martina Cederlid, ordförande i Stockholms universitets studentkår.

– Vi inhämtar information och kommer att fatta ett beslut angående samarbetet beroende på vilken information vi får. Studentnyttan är viktig för oss och nu behöver vi inhämta information och säkra leveranser av tjänster till våra studenter, sa Martina Cederlid, ordförande Stockholms universitets studentkår tidigare i veckan innan det stod klart att företaget skulle begäras i konkurs.

Konkurrenten beredd att ta över

Konkurrerande studentkortet Mecenat är dock beredd att gå in och hjälpa de studentkårer som man i dag inte har en relation till utan samarbetar med Studentkortet.

– Vi för en dialog, bekräftar Jonas Levin, vd för Mecenat.

Under den akuta turbulenta tiden har Studentkortet i Sverige AB försökt byta namn. Men Bolagsverket har stoppat företagets försök att byta namn till bland annat Addreax AB.

Studentkortets majoritetsägare Christen Ager–Hanssen har olika förklaringar till Skatteverkets krav.

Christen Ager–Hanssen leder verksamheten från sitt exklusiva kontor i London. Därifrån har han också styrt tidningen Metro som numera befinner sig under rekonstruktion.

Den norske affärsmannen har under flera år sökts av Kronofogden för privata skatteskulder som förra året hade växt till drygt 17 miljoner kronor. Men han har lyckats undkomma en indrivning av pengarna vilket varit lönsamt för honom. Vid senaste årsskifte årsskifte preskriberades nämligen skulden. Kvar i dag finns resterna av skulden, drygt en halv miljon. Den skulden kommer att ”försvinna” på nyårsnatten då även den skulden blir avskriven. 

Christen Ager–Hanssen, som hävdar att skulden är felaktig och att han är utsatt för en häxjakt från myndigheternas sida, har inte gått att nå för en kommentar.

Christen Ager–Hanssen intervjuas i London av Expressens Leif Brännström