Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storytel, Bookbeat eller Nextory – vad passar dig bäst?

Det finns tre stora streamingtjänster för ljudböcker. 

Storytel, Bookbeat och Nextory slåss alla om att få dig som prenumerant.

Och så en uppstickare som är gratis.

Det är som Spotify, fast för böcker. För 119–169 kronor i månaden får du fri tillgång till ett av de tre konkurrerande företagens utbud av eböcker och ljudböcker.

Fördelen, jämfört exempelvis att lyssna på böcker på Spotify, är att din mobilapp alltid vet hur långt du kommit i boken. 

Vad är det för skillnad mellan de olika strömningstjänsterna?

För den som gillar att läsa det alla andra läser, så är det minimala skillnader. De allra flesta topplisteböckerna finns att läsa eller lyssna på hos samtliga tre leverantörer. Väljer du det billigare alternativet från Nextory får du dock vänta ett halvår innan du kan lyssna på den nya boken alla pratar om i lunchrummet.

För den prismedvetne är BookBeat 20 kronor billigare per månad (149 kronor). Men Storytel gör det möjligt för dig att hoppa mellan att läsa och lyssna på boken. Appen håller koll på var du är, så slipper du oroa dig för att läsa dubbelt.

Ett alternativ är förstås att vara otrogen och utnyttja alla rabatter och friveckor du kan. Med lite tur, och en hel del uppehåll i läsandet, kan du exempelvis läsa klart Margaret Atwoods "Tjänarinnans berättelse" gratis genom att hoppa mellan de olika strömningstjänsterna och samtisigt hinner du känna efter vilken tjänst du tycker om mest. 


LÄS MER: Storytel: Så lyssnar du enkelt på alla dina favoritböcker 


Det här är Storytel

Grundat 2005. Erbjuder fri tillgång till företagets eböcker och ljudböcker för prenumeranter. Lyssna och läs via mobil och surfplatta. Du kan inte läsa eböcker eller spara böcker offline i appen för Windows Tablet och PC.

Antal titlar: "Tusentals", uppger Storytel, "både på svenska och engelska". Företaget påstår sig ha avtal med "nästan alla förlag i Sverige". Det betyder att de allra flesta ljudböcker som släpps i Sverige finns att lyssna på Storytel. 

Offlinelyssning: Ja.

Eböcker: Ja.

Testa gratis: 14 dagar.

Pris: 169 kronor i månaden.

Teknik: Storytel bytte teknik i mars 2018. Nyare böcker är 64 eller 128 kbit/s, äldre i mono 48 kbit/s. Deras egna Storytel Orginial strömmas i 128 kbit/s.

Finess: Växla mellan ljudbok och ebok. Appen känner av var du är.

Storytel är Nordens största boktjänst efter köpet av danska Mofibo 2016.

Storytel Reader – en läsplatta för Storytel

Med Storytels läsplatta Storytel Reader får du som har ett Storytel-konto tillgång till tjänstens alla e-böcker. Med hjälp av knappar bläddrar läsaren till nästa sida. Den är bakupplyst vilken innebär att du kan läsa den i både solljus och totalt mörker. Storytel Reader funger dock endast för just e-bokstjänsten Storytel inte för någon annan.

Vilken boktjänst passar just mig?

Det enklaste sättet är om du kollar på de tre sajterna efter de fem eller tio böckerna du läste senast. Finns de på de olika tjänsterna, eller är det tomt?

Gillar du exempelvis litteratur om musik ska du välja Storytel. Här finns ett stort antal titlar om de stora artisterna. Där kammar konkurrenterna oftast noll.


LÄS MER: Bästa ljudböckerna sommaren 2018 



Uppskattar du litteratur med större tuggmotstånd kan BookBeat vara att föredra. De har exempelvis nio titlar av Horace Engdahl, mot sju i Nextory och Storytel.

När det gäller genren erotik eller Harlequin är Storytel och Nextory bäst, skriver smarto.se.

Har du något specialintresse? Kolla i tjänsternas sökfönster och se vad som passar dig bäst.


Det här är BookBeat

Grundat 2015 och ingår i Bonnier Books. Prenumeranter har fri tillgång till eböcker och ljudböcker. BookBeat har tillgång till hela Bonnierförlagens utbud av digitala ljud- och e-böcker, men erbjuder även böcker från många andra bokförlag. Lyssna och läs via mobil och surfplatta. Du kan inte använda BookBeat på dator eller läsplatta.

Antal titlar: "Tiotusentals böcker" på svenska och engelska.

Offlinelyssning: Ja.

Eböcker: Ja.

Testa gratis: 14 dagar.

Pris: 149 kronor i månaden. Erbjuder familjekonto som kostar ytterligare 49 kronor för varje familjemedlem. Upp till fem personer kan dela ett konto.

Teknik: Ljudkvaliteten är bättre än Storytel, 56 kbit/s i formatet AAC-LC.

Hur låter det då?

Förvänta dig inte samma kvalitet som i de gamla cd-böckerna. Kvaliteten på mp3-filerna har komprimerats så hårt att de ska kunna få plats i din mobil. Och det är ljudkvaliteten som får ge vika.

Storytel strömmade under våren 2018 i 48 kbit/sekund i mono. Det är ett par snäpp under 128 kbit/sekund som anses vara absolut minimum för musik. 

LÄS MER: Testvinnare – här är årets bästa hörlurar 


Det här är Nextory

Grundat 2013 och var först i Sverige med att erbjuda en obegränsad tillgång till eböcker och ljudböcker för prenumeranter till mobiltelefon eller surfplatta. Du kan inte använda Nextory på dator eller läsplatta.


Antal titlar: "Tiotusentals titlar" på svenska och engelska.

Offlinelyssning: Ja.

Eböcker: Ja.

Testa gratis: 14 dagar.

Pris: 119–199 kronor i månaden. 

Silver: 119 kronor. En användare, endast böcker som är äldre än sex månader. 

Guld: 169 kronor, hela utbudet, 1 användare. 

Familj: 199 kronor. Hela utbudet, 4 användare.

Teknik: I normala fall har Nextory 48 kbit/s. Dock har vi högre bitrate på vissa böcker, berättar Nextory i ett mejl.

Hur lätt är det att hitta nya böcker?

En boktjänst kan ha hur många titlar som helst, men det är ingen poäng om du inte kan hitta de böcker du vill läsa. Räkna med att presentationerna är identiska på samtliga sajter, anledningen är att de flesta är skrivna av förlagen.

Storytel har klickbara taggar till sina titlar. Hittar du en bok som du gillar – det här exemplet "Och så var de bara en" av Agatha Christie, kan du klicka dig vidare på kategori och serie: Queens of Crime, samt ett antal taggar. Här får du tips om andra pusseldeckare, brittiska klassiker, deckarklassiker och mysdeckare, för att nämna några taggar.


LÄS MER: Guide till de bästa hörlurarna med Bluetooth – så väljer du rätt 



På BookBeat kan du med samma titel hitta fler titlar med Katarina Ewerlöf som uppläsare, eller Helen Ljungmark som översättare. Du kan också hitta fler titlar av Agatha Christie, samt länkas till Romaner och Spänning.

Nextory har minst antal länkar från just den här romanen. Bara till uppläsaren och författaren.

Finns det andra alternativ?

Ja, och det handlar mest om hur mycket du läser i månaden. Läser du, eller lyssnar, på mindre än en bok i månaden kanske du ska fundera på att köpa boken separat. Håller du på med samma bok i tre månader har du till slut betalat närmare 500 kronor för att ha lyssnat eller läst den.

Du kan även låna böcker på ditt bibliotek. Det krävs förstås att du har ett lånekort, men därefter kan du låna hem eböcker eller ljudböcker gratis. Lånekort får du gratis på biblioteket, men du måste åka dit för att legitimera dig för att få ett kort. Du kan ha lånekort på bibliotek i fler än en kommun.

Du kan också lyssna på ett litet antal böcker på Spotify. Då måste du själv hålla koll var du är i lyssningen, vilket kan bli frustrerande om du tappar bort dig.

Vilken tjänst är bäst i test?

Sajten Smarto.se har jämfört de tre stora svenska sajterna. Enligt sajtens test vinner Storytel. De pekar på att Storytel har den bästa ljudbokstjänsten och ger det bästa intrycket. Både Storytel och BookBeat har kreativa sök- och kategorisystem, vilket gör det enklare att hitta den bok du verkligen vill läsa eller lyssna på.

BookBeat uppskattas för deras e-boksystem, där du kan välja tre bakgrunder. Bland annat kan användarna få vit text på svart botten, vilket gör att du inte stör så mycket om du läser en bok, samtidigt som din partner försöker sova.


LÄS MER: Bäst i test: Här är bästa läsplattan och så funkar den