Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stor guide: Sveriges bensinkort 2019

Många drivmedelskort erbjuder billigare kaffe, eller var sjätte kopp gratis.
Foto: Shutterstock

Alla stora bensinbolag ger ut bensinkort för att du ska tanka på deras mackar.

Vilket är det bästa för dig?

De flesta ger 15 öre rabatt per liter. Några andra ger dig fler fördelar.

Kolla Expressens jämförelse och hitta kortet som passar dig bäst.

De flesta bilister väljer den bensinmack som är närmast hemifrån. Det känns onödigt  för plånboken och miljön att köra långa sträckor för att få lite billigare bensin. 

Men många har ungefär lika långt till flera olika bränslestationer och då kan det vara en poäng att jämföra vilka fördelar de olika korten ger.

2017 fanns det 2 670 försäljningsställen för bensin, diesel och andra fordonsbränslen i Sverige. 


LÄS MER: Bankkort, betalkort och kreditkort – vad är skillnaden? 


Största bensinkedjorna i Sverige

OK-Q8 med 651 försäljningsställen

Circle K, 350

Preem, 339

Q-Star, 331

ST1, 286

Ingo/Jet, 245

Din-X, 155

Shell, 129

Gulf, 60

Bilia, 42

Bilisten, 42

Dalvik Oil, 30

Pump, 10

Statistiken kommer från Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet och är antalet publika stationer som alla har tillgång till. Det tillkommer ett antal stationer bara för yrkesmässig trafik.

Källa: SPBI

15 öre rabatt per liter – är det bra?

Vissa kort erbjuder 15–25 öre rabatt per liter bränsle. Andra kort ger samma pris hur du än betalar. Men vilket är billigast? Det är viktigt att inte stirra sig blind på hur många ören man kan spara, för vissa bensinbolag har ett lägre grundpris än sina konkurrenter. Det handlar ofta om 25 öre billigare på automattanken jämfört med den betjänade stationen bredvid. 

Många kort ger en tanka-fel-försäkring där du kan få hjälp om du skulle hälla bensin i din dieseltank eller tvärtom (som är svårare). 


LÄS MER: Håll barnen lugna: Så laddar du ner filmer och serier från Netflix 


Vad gör jag om jag hällt fel bränsle i tanken?

1. Starta inte bilen. Har du startat motorn. Stäng av den omedelbart. Det felaktiga bränslet kan ge permanenta skador på motorn.

2. Ring hjälp. Först försäkringsbolaget och sedan troligen en bärgare. Den felaktiga bränslet måste ut ur bilens tank.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

OKQ8 – tre kort med återbäring på drivmedel

OKQ8 har 651 försäljningsställen i Sverige, vilket betyder att var fjärde mack i Sverige i en OK-Q8-mack. Kedjan ägs till hälften av OK Ekonomisk förening och till hälften av Kuwait Petroleum International.

De erbjuder tre kort, medlemskort, OKQ8 Betalkort och OKQ8 VISA. 

Medlemskortet är gratis och ger förmåner, rabatter och 20 öre litern i återbäring.

Betalkortet har ingen årsavgift, det ger återbäring på drivmedel och 0,50 procents sparränta. Krediten är 0–30 000 kronor och du kan antingen sätta in pengar i förväg eller betala hela eller delar av skulden månaden efter. Du kan bara handla på OKQ8 med betalkortet.


LÄS MER: Stor guide: Så väljer du det bästa kreditkortet 2019 


OKQ8 Visa har heller ingen årsavgift. Du har samma förmåner som betalkortet, men högre sparränta, 0,75 procent. Du får också bonus på köp utanför OKQ8. För att beviljas visakortet krävs att du är myndig, har svenskt personnummer och är folkbokförd i Sverige. Betalar du hela semesterresan med kortet får du en kompletterande reseförsäkring.

Därför säger vi mack

Många säger att de ska köra till bensinmacken eller bara macken. Namnet kommer från det svenska verkstadsföretaget Mack som 1912 uppfann och tillverkade den moderna pumpen som kunde mäta exakt hur mycket bränsle den pumpade upp. Mack kommer från initialerna av grundarna Nils Peter Mathiasson, Oscar Andersson, Gunnar Collin och Helmer Key. Företaget grundades 1916.

Circle K – två kort och 15 öre rabatt per liter diesel eller bensin

Circle K  och har 350 försäljningsställen öppna för alla. Kedjan grundades 1951 i Texas och ägs i dag av kanadensiska Alimentation Couche-Tard. Circle K kom in på den svenska marknaden 2012 när de köpte Statoil Fuel & Retail. 2016 skedde namnbytet från Statoil till Circle K.

Circle K har både ett betalkort och ett kreditkort, samt ett bonussystem, Extra club.

Extra club är gratis och kopplas till det kort du normalt använder för att handla på Circle K med. Väl ansluten får du 15 öre rabatt för drivmedel (25 öre de första tre månaderna), var sjätte biltvätt och kaffe på köpet, plus ett antal andra erbjudanden.

Med betalkortet Circle K Betalkort handlar du hos kedjan och får samma erbjudanden som Extra club, plus upp till 45 dagars kredit på dina köp. Årsavgiften för kortet är 0 kronor, men du betalar 25 kronor i faktureringsavgift per månad du använt kortet och om du inte har autogiro. Dröjsmålsräntan är 24 procent plus en påminnelseavgift på 60 kronor.

Circle K Mastercard ger samma förmåner som Extra club, fast 25 öre rabatt på drivmedel i sex månader, därefter 15 öre per liter. Årsavgiften är 0 kronor och du får 0,3 procent bonus på alla köp oavsett var du handlar, men inte tobak, lotter och spel, eller drivmedel och köp på andra bensinbolag i Sverige. Tankar du över 1 000 liter om året på Circle K får du 1 procent bonus. I kortet ingår även kompletterande reseförsäkring och betalskydd. Priser och villkor hittar du här.

Preem – 5 eller 15 öre rabatt på bränsle

Preem 339 tankställen i Sverige och ägs av den etiopisk-saudiske miljardären Mohammed al-Amoudi (född 1946). Han är på Forbes lista över de allra rikaste i världen och anses god för 80–90 miljarder kronor.

Vill du bara ha bonus på dina köp kan du ansluta ditt betal-, bank-  eller kreditkort till Preem och få 15 öre litern i rabatt på bemannade stationer, 5 öre litern på automatiska.

Preem Mastercard har ingen årsavgift och fungerar både som betal- och kreditkort. Du har 1,60 procents sparränta på insatta pengar upp till 15 000 kronor, 0,5 procent i bonus på köp, med reservationer. Du är extra försäkrad med reseförsäkring och tanka-fel-försäkring.

Aviseringsavgift är 25 kronor i månaden och räntan 16,85 procent. Kortet är räntefritt i upp till 60 dagar.

Foto: Gunnar Creutz/Wikicommons

QStar – 7 öre rabatt per liter

Qstar är en svensk bensinkedja som startade 1990 med en station utanför Norrköping. Nu har Qstar och Bilisten 331 försäljningsställen. De flesta på mindre order och på landsbygden. 

Förutom ett företagskort har Qstar två kort för privatpersoner, ett tankkort och ett Smartkort.

Med Qstar Tankkort betalar du i efterhand mot faktura, brytpunkt är den 15:e i varje månad och ska betalas sista vardagen i samma månad, alltså en kredit på cirka 14–45 dagar. Kortet är kostnadsfritt.

Med Qstar Smartkort betalar du in pengar i förväg och kan tanka för det beloppet. Du får ingen ränta på insatt belopp, men väl 7 öre billigare bränsle per liter. Detta är inte kreditkort, utan du handlar för pengar du satt av för bränsle.

St1 – köp bensin med din telefon

St1 är en bensinkedja som startades i Finland 1995. I dag har kedjan 286 stationer i Sverige.

St1 är första bensinbolag där du kan betala med din smartphone, vare sig det är en android-telefon eller Iphone. 

Företaget erbjuder tre kort för privatpersoner, St1 Cashkort, St1 Privatkort och St1 Mastercard. St1 Cashkort laddar du med pengar och tankar sen. Det är inte personligt och kan ges bort i present. 

St1 Privatkort har ingen årsavgift och gäller på St1 och Shell i Sverige. Du kan ha pengar på kontot, eller betala i efterhand. Antingen hela beloppet när fakturan kommer eller så kan du dela upp beloppet. 

St1 Mastercard har 0 kronor i årsavgift och upp till 45 dagar räntefritt. Du kan delbetala inköp och få tillgång till Apple Pay för kontaktlösa köp.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ingo – kort med feltankningsförsäkring

Ingo är en kedja i Sverige och Danmark som tidigare hette Jet och som har samma ägare som Circle K, kanadensiska Alimentation Couche-Tard. Det finns 245 automatstationer i Sverige. Ingo har två kort för privatpersoner:

Ingo-kort är ett betalkort där du faktureras en gång i månaden och betalar hela räkningen då. Det tillkommer en faktureringsavgift på 25 kronor om du inte betalar med e-faktura eller autogiro. 

Ingo Mastercard har inga årsavgifter och fungerar överallt, skriver Ingo. Med kortet har du en feltankningsförsäkring. Kortet ger upp till 45 dagar räntefri kredit och du kan dela upp betalningen mot ränta.

Din-X – ett kort att tanka med

Startades 1961 i Helsingborg av Peder och Vitta Lysgaard och Johannes Jensen som tidigare grundat Uno-X i Danmark och Norge, men glömt att varumärkesskydda namnet, så någon annan hann före i Sverige, därav Din-X. Har i dag 155 stationer för allmänheten i södra halvan av Sverige och kallar sig "Bensinbolaget Tvärtom". 

Din-X har ett drivmedelskort som du kan använda i Din-X automater. Du faktureras den 15:e i varje månad och ska betala hela summan före den sista samma månad, vilket ger cirka 14-45 dagars kredit.

Shell – 15 öre rabatt per liter

Shell är världens största petroleumbolag och grundades 1907. I dag finns 129 stationer i Sverige.

Shell har två kort, Shell Card som är ett bensinkort som ger 15 öre i rabatt per liter, och ett Mastercard.

Shell Card har ingen årsavgift, du kan delbetala dina köp, betala för parkeringsavgifter och fungerar på alla Shell-stationer och St1-stationer i Sverige och Finland. 

Shell Mastercard fungerar som ett kreditkort. Men om du sätter in pengar i förväg får du 2 procents sparränta, och kan sätta in upp till 15 000 kronor. Det är 0 kronor i årsavgift och du får tillbaka 0,5 procent i kontant bonus, men inte för inköp av bränsle eller shopping hos någon av konkurrenterna. Med kortet kommer en reseförsäkring, tanka-fel-försäkring och nyckelförsäkring.

Gulf – bonus på alla köp

Gulf är ett av världens mest kända bensinföretag som varit borta från Sverige ett antal år för att komma tillbaka under slutet av 10-talet. I dag finns 129 tankställen i Sverige.

Gulfkortet är ett Mastercard utan årsavgift och med 30–60 dagars fri kredit. Du får bonus på alla köp, 0,5 procent på allt du köper med kortet, oavsett var, vilket skiljer sig från konkurrenternas.


LÄS MER: Oväntade plastkorten som ger bäst ränta på pengarna 


Vilket kort är bäst?

Sajten alltomkreditkort.se har utsett fyra likvärdiga kort som bäst i test. Preem Mastercard som inte har någon årsavgift, 0,5 procent i bonus, stor rabatt på drivmedel och betala fakturor gratis via Betalo. Dessutom: tanka-fel-försäkring, 60 dagar räntefritt och 16,85 procent ränta.

OKQ8 Visa har bonusar på hyrbil, tvätt med mera. Återbäring och ränta på insatt belopp. 14,25 procent i ränta 45 dagar räntefritt. Kortet har ingen årsavgift. 

Shell Mastercard har ingen årsavgift, 17,60 procents ränta, 54 dagar räntefritt, tanka-fel-försäkring och nyckelförsäkring.

Circle K Mastercard har ingen årsavgift, 15,00 procents ränta, 60 dagar räntefritt och tanka-fel-försäkring och självriskskydd för hyrbil utomlands.