Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stor guide: Så väljer du det bästa kreditkortet 2018

Men vissa kreditkort tar ut årsavgifter och aviavgifter.
Foto: SHUTTERSTOCK
Med ett betalkort dras pengarna direkt från ditt bankkonto. Ett kreditkort innebär att du lånar de pengar du handlar för.
Foto: TOMAS LEPRINCE / TOMAS LEPRINCE PRESS

Behöver jag ett kreditkort?

Tänk på att du ska kunna betala tillbaka det du handlat för ganska omgående. Om inte i dag så inom någon månad. Kreditkorten har oftast rätt hög ränta, vilket betyder att det är billigare att låna pengar i en bank om du inte har för avsikt att betala tillbaka det du handlat snabbt.

Vad är skillnaden mellan betalkort, kreditkort och bankkort?

Med ett bankkort dras pengarna direkt från ditt konto. Ett kreditkort innebär att du lånar de pengar du handlar för. Hur snabbt du måste betala tillbaka pengarna är upp till kreditkortsföretaget. Det betyder i de flesta fallen att du kan få 45–60 dagars räntefri kredit. Ett betalkort är som ett kreditkort, men du måsta betala hela summan, oftast månaden efter du handlat.

Vad är poängen med ett kreditkort?

Många kreditkortet ger extra förmåner, som allt från reseförsäkringar till billigare bensin, eller andra bonusar och rabatter. De olika typerna av kreditkort har olika former av rabatter. Reser du mycket kan ett betalkort från American Express vara en fördel. Kör du mycket bil erbjuder bensinbolagen ofta 25 öre litern i rabatt för deras kortinnehavare. Även stora livsmedelskedjor som Coop och Ica har egna kreditkort där de kan ha rabatter som bara är tillgängliga för dig med kort.

Även företag som Biltema och H&M har liknande kort, där tanken är att du helst handlar hos dem, framför deras konkurrenter.

För dig som vill ha ett kreditkort och samtidigt stöder en ideell verksamhet har organisationer som Barncancerfonden, Rädda Barnen och Sjöräddningssällskapet egna kort. 


LÄS MER: Bankkort, betalkort och kreditkort – vad är skillnaden? 


Finns det några dolda avgifter med kreditkorten?

Nej, inga dolda. Men vissa kreditkort tar ut årsavgifter och aviavgifter. Ska du ta ut pengar i en bankomat tar de flesta ut en extra avgift upp till 3 procent på uttaget.

Andra tar ett valutapåslag på upp till 2 procent om du använder det utomlands eller med utländsk valuta. Det betyder avgifter på 200 kronor om du handlar för motsvarande 10 000 kronor.

Tänk på det här när du väljer kreditkort

Det finns ett stort antal kreditkort att välja mellan, tänk på att inte ta ut för många kort, det kan påverka din möjlighet att låna till bostad eller något annat du behöver. För varje kort du har kommer kreditupplysningsföretagen att räkna ihop de krediter du har och utgå från att du har utnyttjat dem till fullo. Det är något som kan påverka de räntor du erbjuds när du ska låna till bostad eller bil.

Jag kör mycket bil – ska jag ha bensinkort eller kreditkort?

De flesta bensinbolagen har sina egna bensinkort, där du kan tanka och handla i deras butiker, men bara där. Är du regelbunden kund hos ett och samma bensinbolag kan detta vara den bästa modellen för dig. Kortet är oftast gratis och kan ge dig bonusar och erbjudanden hos macken. Nackdelen är att du inte kan handla hos konkurrenterna. Du kommer också att få en faktura varje månad som du ska betala. 

Ett kreditkort knutet till ett bränslebolag ger dig förmåner hos just den kedjan, men om kortet är anslutet till Mastercard eller Visa kan du använda det att handla överallt. Har du kredit på kortet kan du dela upp betalningarna, mot en ränta.

Jag reser mycket – vad ska jag välja?

Många kort knutna till Visa eller Mastercard, som SEB:s kort eller Länsförsäkringars, erbjuder ett kompletterande reseskydd när du betalar minst 75 procent av resan med kortet. För Handelsbankens, Swedbanks eller Nordeas räcker det med minst 50 procent. Där får du även ett avbeställningsskydd utan extra kostnad, som gäller om du måste avboka på grund av sjukdom eller olycksfallsskada.

Reseförsäkringen ger också ersättning för försenad avgång och försenat bagage. 

En sak att kolla med kortet på resan är valutaavgifter och vad det kostar att ta ut pengar utomlands. Vissa kort tar inget extra, andra kan ta 2–3 procent.


LÄS MER: Så får du ersättning när ditt flyg är försenat, inställt eller överbokat 


American Express har sedan länge fokuserat på resenärer, med betoning på business class och högre. Men det kostar. Det klassiska gröna för 600 kronor om året ger en extra reseförsäkring för dig och din familj, samt förmåner vid evenemang. De dyrare korten Gold (1 500 kronor om året) och Platinum (6 000 om året) ger ytterligare förmåner till bland annat vip-lounger och gratis uppgraderingar. För den som imponera har American Express även ett svart Centurionkort. Kortet går inte att söka, utan du kommer att bli erbjuden det. Ett av kraven är att du årligen lägger mer än 1,5 miljoner på din shopping, har en mycket hög lön eller betydande förmögenhet. Det svarta kortet är inte gratis: 30 000 om året och en inträdesavgift på ytterligare 30 000 kronor.

American Express Centurion.
Foto: Wikicommons

Saker att kolla efter i kortet på resan

Självriskeliminering på hyrbilen.

Olycksfallsförsäkring.

Vad händer om flygbolaget går i konkurs?

Vad händer om jag missar anslutningsflyget?

Vad händer om jag blir försenad på annat sätt?


Vad ger kreditkorten som är kopplade till matkedjorna?

Några kedjor som Ica och Coop har egna kort, antingen kreditkort som bensinkorten, där du bara kan handla i deras butiker, eller med Mastercard som gäller överallt.

Kedjor som Willys, Hemköp och Citygross har inga betal- eller kreditkort.

Coops Med mera Mastercard har utsågs i juli 2018 som det bästa resekortet av sajten bästkeditkort.com: Kortet har inga uttagsavgifter utomlands, 0 % valuta-växlingsavgift och en reseförsäkring. 

Sajten allakreditkort.nu rekommenderar  Bank Norwegian, utan avgifter vid köp eller uttag utomlands, 1 procent bonus och upp till sex veckors kredit.

Kan jag få kreditkort utan UC?

Eftersom kreditföretagen vill vara säkra på att du kan betala så går de flesta till Sveriges största kreditupplysningsföretag, UC, tidigare Upplysningscentralen, för att se hur mycket du tjänar och om du har några betalningsanmärkningar. 

Varje gång ett företag kollar upp din ekonomi genom UC så sparas sökningen. Det betyder att en del banker och kreditinstitut reagerar negativt på om det gjorts många sökningar på UC under senare tid. De ser det som en varningssignal att din ekonomi inte är den bästa.

Det finns kreditkortsföretag som använder andra källor för att kolla din ekonomi och där sökningarna inte sparas. Men oftast är det företag som erbjuder sms- och mikrolån till mycket höga räntor som gör så.

Varför fick jag inget kreditkort?

Har du blivit nekad kreditkort kan det enligt bästkreditkort.com bero på ett antal anledningar:

■ Du har för låg inkomst.

■ Du saknar anställning.

■ Du har en eller flera betalningsanmärkningar.

■ Du har skulder hos Kronofogden.

■ Du är för ung. 

■ Du är student.

■ Du har inte varit bosatt tillräckligt länge i Sverige. 

Visa, Mastercard eller något annat?

Visa är ett av världens största varumärken för kredit- och betalkort. Visa är amerikanskt och ägs av Visa International Service Association. Företaget ger inte ut egna kort, utan licensierar till företag mot att de använder Visa-logotypen.

I avtalet mellan Visa och bankerna ingår att de inte får ta ut en extra avgift för köp med Visa-kort. Och handlarna får inte neka köp med Visa, hur liten summan än är.

Första Visakortet gavs ut 1958 under namnet Bank AmeriCard. Visa registerades 1970.

Mastercard är registrerat på New York-börsen och äger varumärkena Mastercard, Maestro och Cirrus. Företaget ger inte själv ut kort, men för att ge ut kort med Mastercards logotyp måste kreditföretaget inneha aktier i Mastercard. Företaget grundades 1966. Åren 1969–1979 hette kortet Mastercharge.


LÄS MER: Välj rätt kreditkort – undvik höga avgifter på semestern 


Diners Club är världens äldsta nu verksamma kreditkortsföretag. Företaget grundades 1950 av Frank McNamara på grund av ett misstag. McNamara skulle betala en restaurangnota, men hade glömt plånboken hemma. I stället skrev han under ett visitkort och lämnade till krögaren, för att sedan bli fakturerad. 

I dag har Diners Club 9 miljoner anslutna köpställen i 200 länder.


LÄS MER: Stor guide: Sveriges bensinkort 2018 


Discover Card är ett amerikansk kreditkort som ger ut sina egna kort, i likhet med American Express och Diners Club.

Andra kort: Eurocard var ett kontokort med eget nätverk och var i bruk 1964–1985. Kortet grundades av Skandinaviska banken som en konkurrent till American Express. I dag är Eurocard en del av Mastercard.

Köpkort var ett svenskt nationellt kreditkort som kom på 1960-talet och gavs ut av affärsbankerna. Köpkort ger inte ut kort i dag.

Rikskort var ett annat svenskt kreditkort med start 1987. Kortet gavs ut av Eurocard och fungerade endast i Sverige. Kortet kom efter en beställning av Sveriges riksdag. Syftet var att riksdagsledamöterna skulle ha ett kort som fungerade i Sverige, men inte utomlands. I dag ges inga nya Rikskort ut.


LÄS MER: Hushållsbudget – så kommer du i gång på 5 minuter