Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skenande gaspriser ger kraftigt dyrare el i Sverige

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Efter en tuff vinter är elpriserna höga igen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Ukraina påverkar energipriserna.
Foto: SHUTTERSTOCK

De svenska elpriserna stiger markant sedan priserna på naturgas i Europa skenat till nya rekordnivåer.

Som mest kostar elen 7:74 kronor per kilowattimme i södra Sverige under tisdagsmorgonens höglasttimmar.

Prisuppgångarna på el är särskilt markant i de två södra av landets fyra elområden, där priserna smittas mer av höga elpriser på den europeiska kontinenten.

Enligt prissättningen på elbörsen Nordpool kostar en kilowattimme (kWh) i södra Götaland (elområde 4) i snitt 2:93 kronor på tisdagen, med en topp på 7:74 kronor under höglasttimmen mellan klockan 7 och 8 på morgonen.

Det kan jämföras med ett snitt på 2:24 kronor på måndagen och 1:12 kronor i söndags.

Som jämförelse kostade elen vid samma tillfälle i fjol runt 40-50 öre per kWh.

Högre elpriser i hela Sverige

Elpriserna i de två nordliga elområdena följer med uppåt, men på en betydligt lägre nivå. Där stiger elpriset på tisdagen till ett dagssnitt på 20 öre per kilowattimme.

Ovanpå spotpriset på el på Nordpool tillkommer skatter, moms och elnätsavgift för hushållen att betala för sin elkonsumtion.

Risken för utbudsstörningar till följd av Rysslands invasionskrig mot Ukraina och västliga sanktioner mot den ryska naturgasindustrin ligger bakom den dramatiska utvecklingen.

Toppnotering för naturgas

Priset på naturgas i terminshandeln i Amsterdam var under måndagens handel som mest upp 79 procent till 345 euro per megawattimme – en ny historisk toppnotering.

Rysk naturgas står normalt för omkring 40 procent av den naturgas som konsumeras i form i EU – bland annat som en viktig komponent som energikälla för elproduktion i Tyskland.