Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skatteåterbäringen: Viktiga datum • Då får du pengarna

Merparten av landets deklarerar digitalt. De som går sin e-deklaration senast 30 mars utan att göra några ändringar får sin eventuella återbäring redan i början av april 2022.
Foto: JEANETTE ANDERSSON / FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON 0703-424041

Nu kan du börja planera för årets skatteåterbäring.

Men i år betalas skatteåterbäringen inte ut i påskveckan utan miljontals skattebetalare kan glädja sig åt att pengarna kommer tidigare. 

Här har du alla viktiga datum för din inkomstdeklaration 2022.

Skatteverkets plan för inkomstdeklarationen 2022 är helt spikad. Och det mest intressanta för många är vilken vecka som Skatteverket trycker på knappen för utbetalningen av skatteåterbäringen.

Normalt brukar återbäringen komma kring påsk. Men påsken i år ligger lite senare och Skattverket håller fast vid första veckan i april som återbäringsvecka vilket betyder att den som vill sätta sprätt på återbäringen, eller sätta in pengarna, kan göra det redan veckan innan påsk.

Här är hela Skatteverkets schema kring deklarationen för 2022.

Deklarera i mars – få skatteåterbäringen i april

2-7 mars kommer inkomstdeklarationen till dig som har digital brevlåda.

14 mars. Viktigt datum för dig som fick ditt slutskattebesked i december och hade skatt att betala. Skatten ska vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

15 mars. Den digitala deklarationen öppnar. Du som har en e-legitimation kan logga in och lämna din deklaration från och med nu.

30 mars. Sista chansen att deklarera om du vill ha din skatteåterbäring i april. Du ska senast vid midnatt ha godkänt din deklaration i Skatteverkets app eller e-tjänst, utan att ändra eller lägga till något.

Skatteåterbäringen 2022 - då kommer pengarna

4–8 april. Skatteåterbäringen. Skatteverket skickar ut besked om beslutade skatteuppgifter (slutskattebesked) och betalar ut skatteåterbäringen den 5–8 april. Det gäller dig som godkände din deklaration digitalt senast den 30 mars, utan att göra några förändringar. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare. Men skatteåterbäringen betalas ut senast den 8 april även till dig.

15 mars - 15 april. Inkomstdeklarationen i pappersform i din vanliga postlåda för dig som inte har digital brevlåda. Med hjälp av e–legitimation kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration och deklarera, även om du inte har fått din pappersdeklaration ännu.

Sista chansen att deklarera

2 maj. Datumet du inte får missa. Sista dagen att lämna in deklarationen för inkomstdeklaration för inkomståret 2021. Har du sålt din bostad, värdepapper eller är företagare ska du lämna en bilaga tillsammans med deklarationen.  Senast deklarerade 6,7 miljoner personer digitalt. Det var 180 000 fler än sista dagen 2020. De flesta deklarerade med Skatteverkets e-tjänst, men även antalet telefondeklarationer ökade, över en halv miljon godkände deklarationen hemma med telefon utan att göra några ändringar.

3 maj. Du som riskerar kvarskatt under 30 000 kronor måste senast i dag göra en extra skatteinbetalning om du vill undvika kostnadsränta. Räntan på belopp under 30 000 kronor börjar räknas från och med den 4 maj.

6 juni. Slutskattebesked skickas ut besked om beslutade skatteuppgifter (slutskattebesked) och betalar ut skatteåterbäringen den 8-10 juni till dig som deklarerade senast den 2 maj och har pengar att få tillbaka, och inte redan fått pengarna i april. Det gäller både dig som deklarerade digitalt och dig som deklarerade på papper.

Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare. Däremot betalas skatteåterbäringen ut senast den 10 juni även till dig.

8– 10 juni. Skatteåterbäring för dig som deklarerade senast den 2 maj och inte drabbades av någon närmare granskning av Skatteverkets granskare.

15 juni. Beslut om fastighetstaxering. Omkring mitten av juni skickas de första besluten om fastighetstaxering ut till dig som är fastighetsägare och har en digital brevlåda.

Det handlar om för dig med förenklad fastighetstaxering 2022 av hyreshus och ägarlägenheter.

Särskild fastighetstaxering 2022 av alla småhus, lantbruk, industrier, täkter, elproduktionsenheter och specialenheter som är nybildade eller förändrade.

30 juni skickas beslut om fastighetstaxering ut via posten till dig som är fastighetsägare och inte har digital brevlåda.

9– 12 augusti.  Skatteverket skickar ut besked om beslutade skatteuppgifter (slutskattebesked) och betalar ut skatteåterbäringen den 9–12 augusti till dig som hade byråanstånd och deklarerade senare än den 2 maj.

De flesta privatpersoner och företagare som har kvarskatt att betala får också sitt slutskattebesked vid denna tidpunkt. Du som får ditt slutskattebesked i augusti och har skatt att betala ska betala kvarskatten senast den 14 november 2022.

12 september. Skatteverkets e-tjänst ”Fastighetsdeklaration, lantbruk” öppnar. 

1 november. Fastighetsdeklaration till 2023 års fastighetstaxering av alla lantbruk ska vara inlämnad. 

5 december. Skatteverket skickar nu ut besked om beslutade skatteuppgifter (slutskattebesked) och betalar ut skatteåterbäring den 6–9 december till dig som inte tidigare fått besked om slutlig skatt eller saknar skatteregistrering i Sverige. För dig med ett slutskattebesked i december med kvarskatt måste betala kvarskatten senast den 13 mars 2023.

För att få din skatteåterbäring utbetald automatiskt måste du ha anmält ett konto till Skatteverket. Det kan ta några bankdagar att få kontot registrerat. Om du inte anmält konto står pengarna kvar på ditt skattekonto.

Får du mindre än 100 kronor tillbaka i skatteåterbäring betalar Skatteverket inte ut pengarna. I stället finns pengarna kvar på ditt skattekonto.