Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SAS tvingas ställa in 2 000 flygningar – krispaket inom kort

Peter Malmqvist, oberoende analytiker om börsraset.
Både SAS kabinpersonal och piloter drabbas när flygbolaget tvingas nödbromsa på grund av coronafrossan. Flera ombordanställda rapporteras ha blivit smittade.
Foto: SAS
Det råder bistra tider för SAS-chefen Rickard Gustafson och hans kollegor runt om i världen.
Foto: Daniel Ohlsson / doff.se
2 000 SAS–flighter ställs in under mars.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SAS förbereder ett kraftigt ”corona–paket” för att minska effekterna det drastiskt minskade flygresandet.

Under mars ställer flygbolaget in 2000 flighter vilket påverkar hela linjenätet.

Ett omfattande åtgärdspaket som berör personalen offentliggörs inom de närmaste dygnen.

– Flygbolagens kris har bara börjat, säger flygexperten Jan Ohlsson om coronafrossans effekter på resandet.

SAS har bekräftat att två av deras medarbetare smittats av coronaviruset. 

I ett pressmeddelande skriver de att personerna insjuknade för en vecka sedan efter att ha rest till ett riskområde – men de har inte uppvisat några symptom ombord. 

– Ja, på SAS har vi medarbetare som är smittade och vi har medarbetare i karantän, uppger John Eckhoff presschef på SAS Norge till Børsen.

SAS panikprogram

Coronaskräcken slår hårt mot resande med flyg runtom i världen Företag ger sina anställda flygförbud, konferenser och möten ställs in eller sköts vis Skype.  

Det tyska flygbolaget Lufthansa meddelade redan i fredagen att bolaget planerar att skära ned antalet avgångar på grund av den extrema nedgången av bokningar och ett stort antal inställda flyg. Lufthansa räknar med att dra ned kapaciteten med 50 procent.

Finländska Finnair gör ytterligare förändringar av tidtabellerna till följd av utvecklingen gällande coronaviruset och ställer in 1 000 flygningar utöver den redan aviserade neddragningen. Det innebär en neddragning av flygtrafiken i april med totalt 20 procent.

SAS undergår heller inte inte att drabbas av den dramatiska nedgången i flygresandet på grund av skräcken för coronaviruset.

Expressen har från flera källor fått bekräftat att SAS-ledningen nu jobbar med ett omfattande panikprogram för att linda de ekonomiska effekterna av det minskande resandet med inställda flighter.

Det gäller beslutet om 2 000 inställda SAS–flighter i linjenätet under mars månad. Beslutet ligger utanför det redan beslutade flygstoppet som SAS tagit angående till fastlandskina och Hongkong.

– Det gäller hela trafikprogrammet. Men det handlar inte om att sluta flyga på någon destination utan kanske dra ner antalet flygningar från fem till fyra på en destination. Eller att i stället flyg sex gånger i veckan till ett ställe, flyga fyra gånger, säger SAS presschef Freja Annamatz.

– Alla passagerare som berörs underrättas och blir oftast också ombokade.

De passagerare som berörs av neddragningarna underrättas, säger SAS presschef Freja Annamatz.
Foto: SAS

SAS-chefen Rickard Gustafson intervjuades i SVT:s Agenda i söndagskväll. Han slog då fast:

– Framöver behöver vi minska avgångar i hela nätverket på grund av kraftigt minskad efterfrågan.

SAS-personalen drabbas av flygstoppen

Med en massa flygplan på marken och inte i luften behövs färre piloter, kabinpersonal och övrig personal för att hålla trafiken i gång.

SAS-ledningen med vd Rickard Gustafson ser nu tillsammans med de fackliga organisationerna över hur man ska banta kostnadskostymen.

SAS dotterbolag i blickpunkten

Bland annat kan det betyda att personalen kan tvingas gå ner i arbetstid, en del lockas med tjänstledigheter eller en tidigare pension. 

Enligt vad Expressen erfar kan SAS dotterbolag, lågkostnadsbolaget SAS Ireland, ligga dåligt till och riskerar att drabbas hård under panikinbromsningen med friställd personal.

En del av SAS kommande investeringar kan också komma att skjutas på framtiden.

– Jag skulle tro att det finns ett färdigt besparingspaket i kväll eller under morgondagen, sa en källa med insyn under måndagen.

Andra källor uppger dock inget besked kommer från SAS förrän onsdag,

SAS är förtegen om tidpunkten.

– Vi får återkomma så fort det är klart, SAS presschef Freja Annamatz.

Blodig period för flygbolagen

Flygexperten Jan Ohlsson spår en hård period med blodiga slut för en del flygbolag som inte orkar hålla ut finansiellt.

– Flygbolagens kris har bara börjat. Än så länge flyger de många passagerare utan att vi ser det. Det vill säga de har fått betalt för en massa stolar som står tomma eftersom folk inte dyker upp, säger Jan Ohlsson.

Jan Ohlsson, flygexpert, spår hårda tider för flygbolagen innan krisen är över.

När det gäller SAS så står bolaget något stadigare än ekonomiskt nedtyngda Norwegian som å andra sidan redan dragit ner mycket trafik.

Norwegians aktie är nu nere på de lägsta nivåerna på 15 år.

– Sedan kan man undra hur det ska gå för BRA. Där är krisen förorsakad av flygskam och flygskatt. Om du lägger dagens kris ovanpå det så kan man börja undra hur det ska gå för bolaget. När det gäller till exempel Stockholm-Göteborg finns det alternativ till flyget, säger Jan Ohlsson.

Den tidigare statsministern i stor intervju om amerikansk politik.