Expressen kunde redan i förra veckan avslöja missnöjet och irritationen bland SAS-anställda mot företagsledningen. Bakgrunden är bland annat att två dotterbolag med bemanningsföretag ska ta hand om delar av SAS flygningar i framtiden. Uppsagda SAS-piloter och kabinpersonal kan få svårt att bli återanställda med de villkor som satts upp.
Drygt 100 uppsagda anställda från Sverige och Norge tågade till SAS huvudkontor sedan de hade haft ett informationsmöte i Solna om sin osäkra framtid.

Personalen ville med banderoller och plakat visa sitt missnöja med hur de behandlats av SAS när bolaget nu börjar sin verkliga återstart efter pandemin. Återstarten sker till stor del i två dotterbolag där den SAS-personal som sagts upp inte har någon förtur till återanställning. SAS anklagas för att i stället plocka in låglönepersonal från andra länder i de två dotterbolagen som flyger under SAS varumärke.
– Jag känner mig besviken på att SAS gått den här vägen, inte respekterar ingångna avtal, att svenska staten i egenskap av storägare inte skyddar den svenska modellen SAS har genom att trixa och mixtra kringgått avtal. Jag undrar hur SAS kan kringgå vår återanställningsrätt, säger en uppsagd SAS-pilot som inte vågar ha sitt namn offentliggjort.
SAS nytillträdde vd Anko Van der Werff kom ned till demonstranterna och rörde sig mellan plakat och banderoller. Han kunde inte undgå jättebanderoller som vecklats ut: ”Staten ville rädda jobben SAS ger oss nobben!” och ”Kringgå Avtal & Regler Saknar SAS Heder?!”
Anko Van der Werff har dock inte mycket tröst att förmedla till de ilskna SAS-medarbetarna.
Demonstrationen avlöpte lugnt, men SAS-ledningen kan räkna med fler missnöjesyttringar.

SAS största ägare är svenska staten och personalen vill få regeringen att ingripa eller åtminstone ge sig åsikt. Men från regeringens sida har man sedan länge hukat och hänvisat till att personalens kritik inte är en ägarfråga utan en fråga för företagsledningen. Samma svar kom i dag efter demonstrationen vid SAS huvudkontor.
”Hanteringen av bolagets operativa modell är en fråga för SAS ledning och styrelse att hantera och är inte en ägarfråga”, skriver näringsminister Ibrahim Baylans pressekreterare till Dagens industri, Di.
Men i riksdagen börjar det mullra.
– SAS har gått bakom ryggen på de här piloterna, säger riksdagsledamot Helena Lindahl (C) till tidningen. Lindahl sitter bland annat i riksdagens näringsutskott.
”Krigsförklaring”
När Expressen i förra veckan rapporterade om personalens ilska mot SAS-ledningens sätt att kringgå reglerna via sina dotterbolag SAS Connect (tidigare SAS Ireland och SAS Link så fanns de upprörda känslorna hos både piloter och kabinanställda.
– Det var verkligen att hugga kniven i ryggen på alla oss befintliga fackföreningar i Sverige Norge och Danmark. Vi har varit SAS avtalspart på våra skandinaviska arbetstillfällen under hela SAS historia, säger Viktoria Svensson, ordförande för kabinfacket som organiseras via Unionen.
Pilotfacket använde ordet krigsförklaring när de beskrev bolagets agerande.
– Det här är ytterligare en del av SAS krigsförklaring mot anställda och tidigare anställda, sa Martin Lindgren, SAS-piloternas fackordförande i Sverige.
SAS nya modell för flygningar ska ske dels genom ”vanliga” SAS, dels de två dotterbolagen som ska förses med personal via bemanningsbolag och ett fjärde ben bestående av utomstående bolag som flyger med SAS-målade plan och besättningar i SAS-kläder. Till den senare gruppen hör Xflyg som är ett statligt estniskt bolag med svensken Jan Palmér som vd.