Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så sänks bensinpriset med budgetförslaget

Experten: Då kostar bensinen 20 kronor per liter.
Förslaget från M, KD och SD är att sänka skatten på drivmedel med 50 öre per liter.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETER JOHANSSON / STELLA PICTURES

50 öre vid pumpen.

Så mycket billigare blir bensinen enligt det gemensamma budgetalternativet från M, KD och SD.

– Det tar oss tillbaka till 2018 års nivå. Vi skulle gärna se en större sänkning, säger Erik Bengtzboe, chefsekonom hos Skattebetalarna.

Moderaterna ville i sitt ursprungliga landsbygdspaket sänka skatten på bensin och diesel med 1 krona per liter, till en kostnad av 7 miljarder kronor år 2022.

Enligt det gemensamma budgetalternativet från M, KD och SD blir det en sänkt drivmedelsskatt med 50 öre per liter från och med 1 maj 2022.

Med onsdagens priser skulle en liter 95-oktanig bensin kosta 17,29 kronor efter den föreslagna skattesänkningen. Priset för diesel: 18,87 kronor litern. 

Erik Bengtzboe, chefsekonom Skattebetalarna.
Foto: Pressbild / Skattebetalarna

– Sänkningen med en 50-öring tar oss tillbaka till 2018 års nivå på skatten. Det är en välkommen återställare, men kommer inte att göra någon enorm skillnad för bilägarna. Vi skulle gärna se en större sänkning, säger Erik Bengtzboe hos organisationen Skattebetalarna som länge drivit på för lägre bränslepriser.

Han fortsätter:

– Det skulle behövas en långsiktig plan och tydlighet för svenska bilister så man vet vad som gäller. I dag förändras förutsättningar från år till år, med ändrad fordonsskatt, reduktionsplikt i bränslet. Det blir oberäkneligt och ryckigt.

– Regeringen vill även göra om reseavdraget vilket kommer att kraftigt höja kostnaderna för de som måste ta bilen till jobbet.

Så mycket är skatt

Cirka 57 procent utgörs av olika skatter på bränslet. Beräknat på priset 18,01 kronor för en liter bensin slår det så här:

Koldioxidskatt: 2,61 kronor.

Energiskatt: 4,13 kronor.

Moms: 3,60 kronor.

Produktkostnad: 7,67 kronor.

Källa: Skattebetalarna

Samtidigt: Hur ska man uppnå klimatmålen med minskade utsläpp utan att det kostar för utsläpparna?

– Folk kör inte bil för nöjes skull utan för att de behöver ta sig till och från arbete. Det finns stort intresse för att gå över till laddhybrider och eldrift, och det kan man fortsätta att uppmuntra utan att göra det ohemult dyrt för de som behöver bilen, uppger Erik Bengtzboe.

MP: Bortom ansvarslöst

Annika Hirvonen, gruppledare Miljöpartiet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kritik mot sänkningen av skatt på drivmedel saknas inte.

– Det är bortom ansvarslöst att sänka skatten på fossila bränslen, sa Miljöpartiets gruppledare Annika Hirvonen i riksdagen på onsdagen.

Även den marknadsliberala tankesmedjan Timbro har vänt sig mot skattesänkningen. 

Enligt Timbros beräkningar skulle en sänkning med 1 krona per liter (Moderaternas förslag) öka Sveriges utsläpp med uppemot 300 000 ton, vilket motsvarar ungefär en halv procent av de totala årliga utsläppen.

– Bensinskatten är ett effektivt sätt att faktiskt minska utsläppen, uppgav Benjamin Dousa, vd för Timbro och tidigare Muf-ordförande, i SVT Forum.


Magdalena Andersson (S) höll pressträff under onsdagen om regeringens budgetbeslut.