Så överlever du på ditt studielån i höst

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank ger tips till dig som student.
Foto: Martin Olsson

Har du kommit in på en utbildning och ska börja studera i höst?

Studentlivet bjuder många gånger på både kunskap, nya vänner och härliga upptåg.

Men den ekonomiska biten kan vara tuff med små inkomster och stora utgifter.

– Det är väldigt lite pengar som studenter ska klara sig på, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.

Antal studenter på Sveriges universitet och högskolor ökar. Åren 2017/18 tog 77 985 elever studentexamen i landet, vilket kan jämföras med 29 956 elever 1977/78, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

I dag finns det flera tusen utbildningar att välja mellan i flera olika orter – och att komma in på sin drömutbildning är för många en av dem största sakerna i livet.

Livet som student bjuder på en hel del. Förutom kunskapen som du kommer ta med dig ut i arbetslivet kanske bostadsorten blir ny, likaså bekantskaper och andra trevligheter.

”Fördelen är att alla studenter är i samma situation”

Men en del som kan vara svår är den ekonomiska. Kanske är det första gången du ska ansvara för din egen ekonomi. 

”Kommer den att gå ihop?”, frågar du dig.

När familjeekonomen Sharon Lavie på Ikano Bank gör en beräkning går en genomsnittlig student back med 270 kronor per månad. Då har hon utgått från en budget baserat på Konsumentverkets kostnadsberäkningar.

– Det är väldigt lite pengar som studenter ska klara sig på.

Hon fortsätter:

– Det som är fördelen är att alla är i samma situation, och därför får man högre förståelse att man måste hitta på saker som inte kostar så mycket pengar. 

STUDENTBUDGET

Sharon Lavies beräkning av en genomsnittlig students ekonomi:


Inkomst

CSN: 10 676 kronor.


Bostad

Hyra: 3 580 kronor.

(Snitthyra för en studentetta 2017. El, vatten och wifi ingår).

Hemförsäkring: 100 kronor.

3 680 kronor.


Övrigt

Medier (streamingtjänster): 300 kronor.

Livsmedel (tillagas hemma): 2 620 kronor.

Kläder och skor: 680 kronor.

Fritidslek: 710 kronor.

Mobiltelefon: 370 kronor.

Hygienartiklar: 420 kronor.

Förbrukningsvaror: 120 kronor.

Hemutrustning: 610 kronor.

Kollektivresor: 580 kronor.

Andra kostnader (studentmaterial): 856 kronor.

7 266 kronor per månad.


Underskott: -270 kronor i månaden.


Källa: Hallå konsument / Studentbostadsföretagen / Konsumentverket

Men med lite planering går det att komma runt och leva gott som student. Nedan följer tips till dig som studerar:

Det första du kanske funderar över är var du ska bo. Studentbostäder kan vara svårt att få.

– Generellt räcker inte lägenheterna till alla studenter, och vid terminsstart är det som jobbigast. Men det brukar lösa sig genom terminens gång. Om du inte fått en studentbostad så kika på andra alternativ, i alla fall att börja med, säger Sharon Lavie.

Titta runt på olika boendealternativ.
Foto: Colourbox
Låna studentlitteratur på bibliotek.
Foto: Colourbox

Du kan hyra i andrahand, bo inneboende eller dela boende med vänner. Att köpa en bostad som student är svårt med bankens krav på inkomster. Om du redan har köpt en bostad och ska börja plugga kan dina amorteringskrav och räntor ställa till det.

– Ett tips är att om du har en större lägenhet kan du hyra ut ett rum och på det sättet få in en inkomst. Men har du bara en etta då är det svårt. Där måste du tänka vad kostnaden blir för att bo kvar. Du kanske får hyra ut lägenheten och bo billigare på annat sätt under studietiden. Men det är en ekvation du måste tänka på innan du börjar plugga.

Se upp så att du inte blir återbetalningsskyldig

I vissa orter är det billigare med bostad men Sharon Lavie menar att du borde utgå från vilken utbildning du vill läsa.

– Det är så stort beslut så där ska man hellre gå utifrån vad man vill läsa och senare vill vara. Istället för att begränsa sig till vad det kostar att bo i olika städer.

Att ansöka om CSN:s studiemedel och bostadsbidrag hjälper dig mycket. 

– Studielån är ett väldigt förmånligt lån. Vi betalar extrem låg ränta. Det kan så klart kännas som mycket pengar att låna, men det är en investering som är bra.

Men se upp:

– Många studenter går direkt från att bo hemma hos sina föräldrar och direkt ut till att klara av ett eget boende och en egen ekonomi. För att de ska kunna klara sig och inte hamna i några skuldfällor eller göra misstag, måste vi hjälpa dem.

Om du får CSN:s studiemedel och/eller bostadsbidrag ska du se upp om du jobbar extra. Där måste du veta var gränserna går för hur mycket du får tjäna, annars blir du återbetalningsskyldig.

Ansök om bidrag från CSN.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

En annan fälla är studenter som läser sista året och får bostadsbidrag. Bidraget räknas helårsvis så om du slutar studera i juni och börjar jobba på hösten kommer du behöva betala tillbaka för det halvåret.

– Det är ett systemfel. Det här gör att staten sätter människor i en skuldfälla, även fast de faktiskt har rätt till bostadsbidraget i alla fall under ett halvt år. Det behöver kollas upp och snarare kanske göra en halvårs rapportering och att man då slipper betala tillbaka.

Stipendium och rabatter

Ytterligare hjälp till studentkassan är att ansöka om stipendium och använda studentkort.

– Du ska gå in och kika. Ibland är det speciellt för vissa orter, typer av yrken, ensamstående, om du har barn, eller något särskilt intresse. Där kan du få lite extra pengar för att slippa känna stressen. Även rabatter är bra. Många aktörer vet att studenter har det lite jobbigare och erbjuder bättre priser.

Att jobba när du studerar ska du fundera över. Har du den disciplinen, kommer du orka eller kommer dina studier att bli lidande?

– Har man aldrig studerat förut och inte vet hur hela livet ska gå ihop. Vänta ett par månader tills du kommit in i studierutinerna för att se hur du fungerar. Innan du kanske hoppar på ett alldeles för stort engagemang när det gäller arbete. När du jobbar missar du även en hel del roligt, erfarenheter, kontakter och annat skoj.

SÅ HÄR KLARAR DU AV DIN STUDENTEKONOMI

CSN:s studiemedel

Som student kan du som mest få 10 676 kronor i studiemedel under en månad. 3 236 kronor består av bidrag och 7 440 kronor av lån. Du som läser på heltid under 20 veckor får max ha en inkomst på 90 075 kronor. Så se upp när du jobbar extra, då kanske studiemedlet behöver minska. Meddela alltid CSN om din förändrade inkomst. Studiebidraget är också tidsbegränsat till högst 240 veckor på högskola/annan eftergymnasial utbildning. På gymnasienivå gäller 80 eller 120 veckor, beroende på tidigare utbildning.


Bostadsbidrag

Bostadsbidraget kan du ansöka om du är under 29 år och kan ge upp till 1 300 kronor, om du inte har barn. På Försäkringskassans hemsida kan du göra en kassakoll för att se hur mycket du kan få i bostadsbidrag. När du ansöker om bidraget fyller du i din inkomst. Inte bara lön är en inkomst. Som inkomst räknas också kapital, skattefria stipendier och 80 procent av studiebidraget. Om du har en inkomst över 43 500 kronor per år minskar bostadsbidraget. Om du får mer i inkomst än du skrivit blir du återbetalningsskyldig. Läser du ditt sista år ska du vara extra uppmärksam då bostadsbidraget räknas helårsvis. Meddela alltid Försäkringskassan om din förändrade inkomst.


Dela bostad

Snitthyran för ett korridorsrum är 2 405 kronor i månaden. För en studentetta är det 3 580 kronor. Genom att dela boende kan du sänka kostnaden ytterligare. Kom ihåg att studentbostäder oftast har hyresfria månader under sommaren, något vanliga bostäder inte har.


Låna studentlitteratur

Studielitteratur gör att det blir en extra stor kostnad varje månad. Försök att låna på bibliotek eller köp billigare, begagnat av tidigare studenter. 


Betala mindre skatt

Om du extrajobbar eller sommarjobbar kan du slippa betala mer i skatt än nödvändigt. Genom att fylla i ett intyg eller begära jämkning får du ett lägre skatteavdrag. Om du tjänar mindre än 19 670 kronor under hela 2019 behöver du inte betala någon skatt.


Sök stipendier

Öka dina inkomster med hjälp av olika stipendier. Stipendier som går till utbildning är skattefria. Titta och sök på Länsstyrelsen.


Utnyttja ditt studentkort

Flera studentkort har rabatter till dig som student. Det kan vara billigare kollektivtrafik, rabatter på mat och andra förmåner.


Källa: Sharon Lavie / Studentbostadsföretagen / CSN / Försäkringskassan