Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så mycket kostar det att bryta mot mobilförbudet

1 500 kronor.

Så mycket kostar att ratta bilen med ena handen och använda telefonen med den andra.

– Det är väldigt många som ringer och har frågor i dag, säger Monica Näslund på Transportstyrelsen.

Från och med i dag, 1 februari, är det förbjudet att sms:a, rattsurfa eller prata i telefon utan handsfree.

Tidigare krävdes det att mobilanvändningen skulle påverka körningen negativt, nu blir det förbjudet att hålla i telefonen.

Bötessumman har satts till 1 500 kronor.

Infrastrukturminister Thomas Enroth har varit drivande i lagändringen och så här skriver Näringsdepartementet om totalförbudet:

”Ändringen innebär att en förare inte får använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning på ett sådant sätt att hen håller den i handen. Förbudet mot att hålla utrustningen i handen gäller utan att det behöver göras en prövning av om användningen påverkat framförandet av fordonet negativt.”


LÄS OCKSÅ: Skattesmällen mot 130 000 bilpendlare 

Sju av tio sms:ar i bilen

Det kommer att vara tillåtet att prata i mobil när du kör bil så länge du inte håller mobilen i handen och använder röststyrda funktioner.

En undersökning från Bilprovningen har tidigare visat att sju av tio svenskar sms:ar i bilen. Var fjärde har varit nära krock som följd av beteendet.

Frågan är hur mycket som uppnås med den nya lagen.

En studie i Storbritannien, som sedan tidigare har ett liknande förbud, visar att 11 miljoner bilister fortfarande använder mobilen på olagligt sätt.

De enda som undantas från förbud är ambulans, brandkår och polis – men endast i utryckningssituationer.

Och handsfree betyder inte automatiskt att du går fri. Så länge samtalet innebär en negativ inverkan på kröningen kan det sluta med böter även här.


LÄS OCKSÅ: Dränkta bilar kan hamna i Sverige 

Gör så här om du måste svara

Expressens motorskribent på Allt om bilar, Jan-Erik Berggren, tipsar om fyra bästa metoderna om man bara måste svara när det ringer:  

1. Mobilhållare

Försäljningen av enkla hållare till mobiltelefonen har rusat de senaste veckorna. Med en hållare kan mobilen finnas nära dig även när du kör och du kan montera hållaren så att du kan använda mobilen utan att behöva hålla i den. Det finns hållare som monteras på instrumentbrädan, i luftutsläppen eller i vindrutan. Och det finns hållare i alla prisklasser.

2. Spegla telefonen i bilen

Flera moderna bilar har en form av spegling av telefonen till bilens informationssystem. De fungerar som regel bra och du kopplar ihop telefonen med bilen via Bluetooth eller sladd. 

3. Apple CarPlay

Har du en Iphone så kan du enkelt koppla ihop telefonen med bilen via funktionen Apple CarPlay. Då får du fram vissa tillåtna appar från telefonen i bilens informationssystem. Tyvärr finns ännu inte Android Auto i Sverige men det finns vissa bakvägar för att även få android-telefoner att fungera med bilen.

4. Handsfree

Det går att använda mobilens handsfreefunktion i bilen men att använda stora och kompakta hörlurar är inte bra, rentav farligt. Ska du använda handsfree så välj de enkla in-ear-lurarna som följer med telefonen och använd helst bara en av dem i örat. Lägg då undan telefonen – du får inte hålla den i handen längre - eller montera den i en hållare.

Rattsurfar du i bilen?