Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så kan du spara tusentals kronor – genom att byta el

Du kan spara sköna tusenlappar på att installera solel på ditt hus.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Är du redo att koppla in dig på egen el?
Foto: OLLE SPORRONG

Allt fler installerar solceller på sina tak. Under de två senaste åren har antalet solceller fördubblats.

Nu ska det bli ännu enklare att få solel. Regeringen har nämligen beslutat att höja bidraget för privatpersoner, från 20 till upp till 30 procent av kostnaderna.

För många betyder det en besparing på ytterligare 10 000 kronor.

Det är regeringen som föreslagit att avsätta drygt 900 miljoner kronor per år mellan 2018 och 2020 till investeringsstöd för solceller. Men den som vill söka pengar hos länsstyrelsen måste skynda sig, när pengarna är slut är de slut.

Varför är det bra med solel?

Med solel minskar ditt behov av köpt energi och sänker dina elkostnader. Kostnaderna för solel påverkas ju inte av energipriserna i världen och när du har betalat din anläggning är energin solcellerna alstrar i princip gratis, skriver Svensk solenergi. 

Räkna med en avskrivningstid på 20 år för att se om det blir lönsamt. Men bidrag kan du ha skrivit av kostnaderna betydligt tidigare. Eftersom de flesta leverantörer lovar en livslängd på minst 30 år så kommer anläggningen att gå med vinst.


LÄS MER: Regeringen ökar stödet till solenergi 


Vad kostar ett solelsystem?

Svensk Solenergi räknar med att det kostar 12 000–20 000 kronor per kW, inklusive växelriktare (strömmen från solcellerna är likström). Ett komplett system för 3 kW, respektive 5 kW kostar 70 000 eller 100 000 kronor inklusive moms.

Hur mycket el du får ut av dina solceller beror på placering och lutning av ditt tak. Räkna med att du kan få ut mellan 600 och 1 000 kWh per kW.

Vad betyder då det? Jo, med ett system på 5 kW kan du få 3 000–5 000 kWh per år, vilket är sköna sparade tusenlappar.

Hur bygger jag mitt solelsystem?

Det gör du själv om du är behörig solelsinstallatör. Annars kan du vända dig till en etablerad firma eller din elleverantör som oftast hjälper dig med allt.

Ditt system ska ha solcellsmoduler som är certifierade och en växelriktare som är godkänd att koppa in i det svenska elnätet. Det finns många modeller. Det viktigaste är systemets utformning och installatörens erfarenhet. Be alltid om referenser.

Du behöver inte ansöka om bygglov om solcellerna placeras med samma lutning som taket. Men kolla med ansvarig i din kommun innan du påbörjar en installation. Ett plattare tak ger mer solenergi på sommaren, de tak med mer lutning ger bättre effekt på vår och höst.


LÄS MER: I dag införs skatten för solel i Sverige 


Behöver jag solel?

Ta först reda på hur mycket el du förbrukar. Gör du av med mycket el på sommaren tjänar du mer på att ordna solel. På höst och vår ger solenergin betydligt mindre, under november till februari ska du inte räkna med någon el alls.

Största produktionen är mellan mars och oktober.

Vad är skillnaden mellan solfångare och solel?

En solfångare omvandlar solens strålar till värme. En solcell omvandlar solens strålar till el som du använder eller säljer till elbolaget. 


LÄS MER: Regeringen sänker skatten på solel 


Du kan också lagra solelen i batterier för att använda dem senare. Det finns ett speciellt bidrag att söka för att lagra energi. Bidraget söks hos Länsstyrelsen och ger högst 60 procent av kostnadeerna för lagringssystemet, dock högst 50 000 kronor, skriver Energimyndigheten.

Enligt Vattenfall säkrar du en del av din elförbrukning för mer än 25 år. 

Vad händer när det är strömavbrott?

Sorry, din solel slutar fungera. Systemet slutar producera el av säkerhetsskäl, det får inte matas in el i systemet så länge reparationsarbeten pågår. 

Skiner solen tillräckligt mycket i Sverige?

Ja, Sverige har goda förutsättningar för solenergi, nästan lika hög som i centrala Europa. Enligt SolTech Energy kan vi få ut 800–1 000 kWh per kvadratmeter solpaneler och år, jämfört med 1 000–1 200 i Centraleuropa.

Hur söker jag bidrag för solel?

Det gör du hos länsstyrelsen  i ditt län. Tänk på att pengarna är begränsade och kan ta slut om många installerat solel före dig.


LÄS MER: 12 sätt att värma upp sitt hus – så väljer du det smartaste