Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så byter du julklapparna – som du inte vill behålla

Sitter du hemma och sörjer att du fått en massa tråkiga julklappar?

Var ingen grinch – följ i stället Expressens behändiga guide för sluga julklappsbyten.

Blir du alltid missnöjd med dina julklappar? Kanske köper dina nära och kära dig presenter som bättre passar dem själva, kanske får du mjuka paket när allt du önskar dig är hårda.

Innan du ger dig ut på stan med ilska i blicken och julklappssäcken i högsta hugg, finns det några saker som kan vara bra att tänka på.

Kvitto - nyckeln till framgång

Även om det kan uppstå en och annan pinsam situation i samband med en dylik propå, så är det vanligtvis en god idé att be julklappsgivaren om kvitto för den klapp du önskar byta in.

Beroende på välviljan hos återförsäljaren – och din egen charm – kan det förstås gå ändå, men om du inte har kvitto för klappen har butiken ingen skyldighet att låta dig byta den eller få pengarna tillbaka.

Öppet köp och bytesrätt

Om du lyckas få tag i kvittot med hälsan i behåll gör du rätt i att titta lite närmare på det. Vanligt är att butiker erbjuder en tidsfrist för ”öppet köp” och en annan för bytesrätt.

”Öppet köp” innebär att du har rätt att få pengarna tillbaka, bytesrätt innebär att du kan köpa en ny vara till samma pris som det av den inbytta klappen. I och med bytesrätten kan butiken även erbjuda dig ett tillgodokvitto.

Kom ihåg att klappen inte får vara använd om du önskar byta en vara eller få pengarna tillbaka för den.

Om det är du själv som är ute och handlar julklappar kan det vara en god idé att före köpet fråga personalen vad som gäller rörande ”öppet köp” och bytesrätt. Om detta sedan inte framgår av kvittot bör du be personalen att notera tidsfristerna på kvittot.

Det finns inget lagligt tvång på återförsäljare att erbjuda varken bytesrätt eller ”öppet köp”, så var uppmärksam.

Ångerrätt på näthandel och postorder 

För alla varor som köps på internet eller via postorder gäller lagstadgad ångerrätt på 14 dagar. Ångerrätten är att likställa med ”öppet köp” och ger dig rätt att få pengarna tillbaka, så länge du inkommer med ditt önskemål senast två veckor efter att du fått varan levererad.

Ångerrätten är lagstadgad och gäller även på använda varor, även om återförsäljaren har rätt att återbetala ett lägre belopp om användandet resulterat i värdeminskning.

Tips – byt klapparna på mellandagsrean

Den som känner sig riktigt slug kan ta julklappsbytandet ett steg längre genom att byta in julaftonens skörd mot nedsatta varor under mellandagsrean. 

Men kom ihåg att vissa butiker höjer priserna på vissa produkter under mellandagarna, så gör alltid ordentliga prisjämförelser innan du slår till.


LÄS MER: Här är bästa prylarna att fynda på mellandagsrean 


Källa: Konsumentverket.