Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blir ditt elstöd – kolla med Eons kalkylator

Matilda Borvén i Getinge utanför Halmstad missade elstödet för sin tidigare gård. Hon sålde nämligen 13 dagar för tidigt och går miste om över 15 000 kronor.
I slutet av februari börjar det första elstödet, som tidigare kallades högkostnadsskydd, betalas ut. Det går till kunder i södra halvan av Sverige.
Foto: Pixel-Shot / Shutterstock

Har du elnätsavtal hos Eon?

Då kan du nu – med hjälp av en ny kalkylator – räkna ut vad du kommer att få i elstöd.

Eon har lanserat en ny webbtjänst, en kalkylator, där bolagets elnätskunder kan räkna ut vad de kommer att få i elstöd.

– Kalkylatorn räknar ut elstödet till hushåll för perioden 1 oktober 2021, till den 30 september 2022, och fungerar även för den som äger flera fastigheter, säger Martin Höhler, vd på Eon energidistribution.

Ny tjänst för elstöd

Kalkylatorn gäller alltså det första utannonserade stödet, som enbart omfattar elområde 3 och 4, och inte det andra som gäller november–december 2022 och även omfattar norra Sverige. Den gäller också enbart för hushåll och inte för företag, och enbart för elnätskunder – inte elhandelskunder.

– Om kunderna vill planera sin ekonomi tycker vi det är bra att kunna bidra med den här servicen, säger Lena Berglund på Eons pressjour.

Efter Eon är Ellevio och Vattenfall de största elnätsleverantörerna i Sverige. Hos Ellevio säger presschefen Jesper Liveröd att de inte har någon liknande tjänst som Eon, men att det enkelt går att räkna ut sitt elstöd själv.

– Det finns fyra olika källor för att ta reda på sin förbrukning. Titta i appen, på mina sidor, på baksidan av fakturan eller om du har en elmätare hemma.

Man multiplicerar sen sin förbrukning i kWh för perioden oktober 2021–september 2022 med 0,50 kronor för elområde 3, eller 0,79 kronor för elområde 4.

RÄKNA UT DITT STÖD

Elprisområde 3: 0,50 kronor x din elförbrukning i kWh under oktober 2021-september 2022

Elprisområde 4: 0,79 kronor x din elförbrukning i kWh under oktober 2021-september 2022

Utbetalningar i februari

Ellevio bygger just nu också ett tekniskt hjälpmedel, så att det ska bli enklare att inom ramen för mina sidor kunna räkna ut sitt elstöd.

– Men det dröjer någon vecka till. Sen kommer vi skicka ut en halv miljon mejl till våra kunder, med de uppgifter vi har lämnat till Försäkringskassan, säger Liveröd.

På Vattenfall uppger man att det inte finns några planer på en liknande tjänst som Eons, men att det finns ”väldigt bra information för egen uträkning” på sajten.

Elstödet betalas ut från Försäkringskassan med start den 20 februari. Det betalas ut till den som hade ett eget elnätsavtal den 17 november i fjol.

Här kan du läsa hur du går till väga för att få del av stödet så snabbt som möjligt.

Kerstin blir utan elstöd – för att maken dog

Hade bott tillsammans i huset i 23 år: ”Det kan inte stämma”.