Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Raseriet mot Ving: ”Ni sa att vi inte skulle påverkas”

Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Ving / Ving

Strandsatta resenärer rasar mot Ving efter Thomas Cooks ekonomiska krasch.

Den brittiska konkursen har fått dotterbolaget Ving i Sverige att stoppa alla flygningar i avvaktan på beslut om eventuell fortsättning.

Så sent som i går skickade Ving ut lugnande besked till resenärerna.

– I går skrev ni att vi skulle kunna resa i dag och att vi inte skulle kunna påverkas, skriver en upprörd resenär på Vings egen Facebooksida.

Så sent som i förra veckan var Thomas Cooks/Vingakommunikationschef Fredrik Henriksson ut med lugnade till alla som följde Thomas Cooks försök ekonomisk uppgörelse.

– Hela den här rekapitaliseringen är ju ett förfarande som vi gör för att få ner våra skulder och stå på en mycket mer ekonomisk stabil grund. Men som resenär är det inget man berörs, flyg och bokningar är precis som planerat, sa Henriksson lugnande till Dagens industri. 

Det var ord som nu retar upp många av Vings kunder.

– Vi har varit tydliga hela tiden, säger Fredrik Henriksson, som uppger att det är cirka 1 5 00 som i dag inte kom hem som planerat.

- En del har vi lyckats få hem med andra flygbolag.

Var finns de flesta strandsatta?

– På Cypern och Skiathos i Grekland.

Konkursen har fått Ving att ta till panikåtgärder i Sverige. Strax efter klockan 18 i kväll lyfte ett charterplan från Norrköping mot Larnaca på Cypern. Planet med flygnumret JT 719 flygs inte av Thomas Cook utan av Jet Time. Ving, som har mellan 70 och 80 resenärer inbokade har ändå beslutat att inte låta resenärerna flyga med planet. 

– Vår ledningsgrupp har beslutat att vi ställer alla charterflyg i dag måndag med anledning av konkursen under natten och att vi inte har full överblick över hur alla flyg ser ut och vi vill inte skicka i väg några resenärer innan vi har fått koll på läget, säger Charlotte Hallencreutz, informatör Ving till SVT Nyheter.

Tusentals svenska drabbade när Ving inte har flygplan nog.
Resenärer samlas på Arlanda efter beskedet om inställda resor.

Tongångarna hårda på Facebook

Bland strandsatta och vilsna resenärer är tongångarna ofta hårda när de kommenterar sin egen situation på Vings Facebooksida.

”Ringer Er... Som garanterat så många andra... Pratat m Kammarkollegiet & de hänvisar t Er & just nu kan ni inte nå önskade numret... säger Er röst...

Jag vill bara veta om vi får tillbaka allt vi betalat in f charterresa med Er nästa vecka .. så man eventuellt kan boka om till ny resa... eller om ni försöker trolla fram andra flyglösningar...

Gå ut med information är Ni snälla, många som undrar & full förståelse att många ringer, men prata in ett meddelande i tel & tala om va som gäller...”

Reaktioner på Facebook.

En resenär frågar om sin kommande resa:

”Med anledning av konkursen, hur påverkas vi som har resor längre fram såsom om två veckor och om några månader. Kan vi sätta i gång och boka nya resor med andra bolag med en gång utan att kontakta Ving, eller finns boendet kvar så man kan försöka boka flygstolar.”

Fler reaktioner.

En besviken Anna skriver:

”Vi skulle ha åkt i morgon till Teneriffa... Vi har sett fram emot detta i sex månader.”

En resenär vädjar till andra att lugna ned sig:

”Ni som bokat längre fram eller ”tänker” boka.. kan inte ni bara ta ett chillpill en stund och låta dem reda ut hur de ska ta hem folk i stället. Kanske en lite mer prioriterad fråga.. hälsningar ett sällskap som redan befinner sig på Kreta.”

Överraskad Mallorcaresenär: 

Om fler än jag ska med till Palma i morgon kl 07.15 så skriver Arlanda att flighten är inställd

Andra röster på Vings Facebooksida:

”Hyr in SAS nu.”

”Djupt tragiskt, älskade Ving.”

”Är det inte hög tid att ni uppdaterar er information på den här sidan!”

”Irriterad och upprörd”, skriver:

”Hur får jag snabbt tillbaka pengarna så jag kan boka ny resa. Er info ger som vanligt bara diffusa besked säger bara. Att det skall komma info under dagen. Det är ju inte ni som gått i konkurs så. Tacksam för omgående svar. Vill inte låna pengar för att boka ny resa. Igår skrev ni att vi skulle kunna resa i dag och att vi inte skulle kunna påverkas och inte kunde ni skicka ut info. Fick info 25 min innan take off”.

Ulla skulle åka till Cypern på träningsresa.

”Pia” skriver: 

Man kan checka in ! 4 timmar efter konkurs 25 min innan avgång sms Igår lovade de att Sverige inte skulle påverkas.

Resenärer som noterat Vings lugnade besked i söndags: 

”Enl Vings kommunikationschef skall vi resenärer fått Info det har vi INTE!!. Ingen Ving rep på Arlanda heller.

Flera uttrycker stöd för Vings personal.

Signaturen ”Tommy”: 

”Varför använda fina ord? sanningen är att Thomas Cook är riktigt illa ute nu”.

”Kjell-Ove” skriver:

”Tycker det är väldigt svamlig information, självklart påverkas resenärer om en konkurs inträffar finns det inga flyg längre får man nog finna sig i att köpa en ny flygresa hem på egen bekostnad om man befinner sig ute på resa. Allt annat är svammel”.

En kund undrar hur det ska gå för Vings maskotar.

Signaturen ”Marie”:

 ”Vi befinner oss på Mallorca med planerad hemresa med Thomas Cook imorgon. Har inte fått någon information alls från Ving, de har inte ens informerat oss om konkursen”.

”Anette” skriver:

”Hej vi skulle flyga hem ikväll från Lefkas nidri bor på hotel athos. Vi har försökt kontakta lokala kontoret, ringt, skickat sms men får inga svar. Hur ser det ut för oss som sitter fast här? Vore bra med information eller besök av ving personal till hotellet. Ovissheten är jobbig”.


Den brittiska resekoncernen Thomas Cook – som äger svenska Ving – går i konkurs. Nu drabbas hundratusentals resenärer av inställda flyg. Så även på Arlanda.

Ving hade inget besked om tisdagens flygningar med företagets flygbolag i Skandinavien. Bolaget har sammanlagt 13 flygplan. Alla står nu på marken.

– Vi kommer att ge besked så vi kan, säger kommunikationschefen Fredrik Henriksson.