Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rabattproffsets bästa tips för billiga nöjen i sommar

Petra Stentagg bloggar om sitt sparande.
Foto: Privat
Tosselilla i Tomelilla.
Foto: TOSSELILLA
Tivoli i Köpenhamn.
Foto: TIVOLI

Det finns fullt med rabatter i Sommarsverige att ta del av.

En enkel sökning ger dig både billigare aktiviteter och flera gratisnöjen.

Petra Stentagg har samlat ihop poäng för en resa till Dubai – för noll kronor.

– Folk tror inte att det är sant, säger hon.

Det finns en uppsjö av rabatter på resor, prylar och tjänster året om. Kanske är det just på sommaren som dessa erbjudanden lockar desto mer. 

En expert på området är Petra Stentagg, 43. Hon har alltid haft ett stort intresse för sparande och av att få saker så billigt som möjligt. När hon under en period blev sjukskriven från jobbet fick hon en idé.

– Jag hade alldeles för mycket tid att göra saker så jag började blogga. När jag väl höll på var jag ju tvungen att engagera mig ännu mer för att ha något att skriva om. På den vägen har det fortsatt, säger Petra.

Trevlig semester trots dålig ekonomi

På sin blogg tipsar Petra om allt från reor på kläder till gratisaktiviteter. Målgruppen för tipsen är från små till stora.

I dag ägnar Petra ungefär fem timmar åt sitt intresse för sparande. Redan i sängen, kvart över fem på morgonen, börjar hon sin jakt på rabatterbjudanden och gratisprylar. Efter sitt arbete lägger hon tiden på mer gratisletande och bloggande.

– Jag tycker att det är roligt. Bloggen har blivit en kanal för att hjälpa folk att hitta, utan att behöva lägga den tiden som jag gör, säger hon.

Hon känner en glädje när hon ser att människor tar till sig av hennes tips och faktiskt får saker billigare än vad de egentligen skulle kostat. 

– Då kan de unna sig något. Till exempel en trevlig semester fast att de har en kärv ekonomi.

Tips för ditt sparande

Googla. Då lägger du inte så mycket tid och energi på att hitta rabatter.


Bloggar. Där behöver du lägga lite mer tid, men det kan vara värt för större rabatter.


Tänk alltid: ”Jag ska inte betala fullpris”.


Var inte rädd för medlemskort. Många företag har rabatter hos andra företag, så bli medlem.


Fixa en rabattmejl där du får alla mejl om rabatter från företag.

”Jag ska inte betala fullpris”

Utgångspunkten menar Petra är att man alltid ska tänka: ”Jag ska inte betala fullpris”

– Utgår du alltid från det, i vartenda köp du gör, då har du det tänket med dig hela tiden. Det gäller att planera också. Speciellt om du ska få det allra billigaste. Men för den som är ute i sista minuten finns det nästan alltid rabatter att hitta.

Jag står där och ska köpa något, hur ska jag enklast tänka?

– Om du ska köpa något borde du först ha samlat ihop presentkort och varit förberedd. Men om du inte är det, då är det enklast att göra en helt vanlig googling på rabatter för det man söker. Det ska inte ta mer än 20–30 sekunder att få fram någonting billigare för att det ska vara värt. 

Petra Stentagg ger sina bästa tips.
Foto: Privat

Få tillbaka på dina köp

Petra tipsar också om att inför restaurangbesöken i sommar ta fram mobilen och leta fram restaurangens app.

– I stället för att bara gå in på första bästa så se om det finns någon app. Där har restauranger alltid rabatter, stämpelkort och bonusar. Försök göra det till en vana.

Andra tips är att gå genom en återbäringssida när du ska boka resor och hotell som kan kosta mycket. Att också skaffa ett smart betalningssätt är något du kan få mycket tillbaka på. 

– Titta vad det finns för olika möjligheter att betala där du faktiskt får någonting tillbaka på alla köp du gör.

Till sist rekommenderar Petra att redan nu börja titta mot nästa sommar. Kanske kan du liksom Petra samla ihop poäng till en gratis flygresa till Dubai.

– Folk tänker nog att det låter för bra för att vara sant.

Rabatter i Sommarsverige

Restauranger

Leta efter restaurangens app – där finns det bonusar och rabatter.


Gå genom återbäringssidor

När du ska boka resor och hotell som kostar mycket kan du få mycket tillbaka genom att gå via återbäringssidor i stället för att direkt gå till hemsidan.


Titta på reguljärflyg, de är många gånger billigare än charterpriserna.


Smart betalningssätt

Betala inte med bankernas dyra bankkort. De tar årsavgifter och du får ingen bonus eller rabatt. Titta på andra möjligheter där du faktiskt får någonting tillbaka på alla köp du gör. Till exempel Norwegians kort där man kan samla flygpoäng på varje köp.


Hertz

ICA-kortet ger dig 15 procent rabatt på Hertzbilar.


Liseberg

Coop erbjuder två dagars åkband till priset av en dag. Inträden gratis genom att göra undersökningar på M3.


Barnsemesterkortet

Ett bra kort som ger rabatter på de mesta, till exempel, Tosselilla. Priset för kortet är 20 kronor det gäller för hela familjen.


Legoland

Här ger Barnsemesterkortet en gratisbiljett till barn vid köp av en vuxenbiljett. På baksidan av korvbröds- och hamburgerpåsarna från Korvbrödsbagarn så hittar du en gratisbiljett till en vuxen. Gäller om du samtidigt köper en barnbiljett till fullpris.


Tivoli i Köpenhamn

Köper du entré och åkband tillsammans får du 25 procent rabatt hos Skånetrafiken. Rabatten gäller när du förköper biljetter och åkband i Tivolis webbshop, gäller året ut.


​Stenaline

Två nätter i hytt och en heldag i Polen för 85 kronor. Passa på att gå på zoo i Gdansk (Oliwia) familjeinträde under 250 kronor, eller äventyrsbadet i Reda. Är vädret fint kan man hänga på stranden i Sopot. Regnar det är museet i Gdansk kul.