Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putins nya skräckvideo för att skrämma Europa

Istäckta städer visas i videoklippet: ”Ryssland blir allt mer desperata”.
Foto: SERGEI BOBYLEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Skräckvideon med den istid som påstås vänta Europa sprids med Gazprom som mystisk avsändare.

Europa går en istid till mötes i vinter utan rysk naturgas.

Det är temat i en mystisk video som nu sprids via sociala medier och passar in i den ryske presidenten Vladimir Putins utpressning mot Europa med energivapnet.

– Vet man inte vem som är avsändaren kan det vara tecken på traditionell grå propaganda, säger Niklas Rossbach, säkerhetspolitisk analytiker och forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Den knappt två minuter långa videon med titeln ”Vintern kommer att bli lång” visar hur gasen från ryska energijätten Gazprom via North Stream 1 stängs av och kyla, snö och is sveper fram över Europa.

Till ödesmättad musik och sång av en sångerska som sjunger på ryska inleds videon med att en arbetare vrider på ett vred och kameran visar hur gastrycket sjunker ner till noll på en mätare.

https://youtu.be/n2b_0gfV_4E

Sekunden senare syns iskalla moln glida fram över ett landskap och sångerskan med en närmast ödesmättad ondskefull ton fortsätter sången av den sovjetiska låtskrivaren och poeten Yuri Vizbor. Ögonblicksbilder från London, Bryssel och Berlin passerar förbi.

Videon ska illustrera den istid som väntar Europa nu när gaskranen är stängd.

Ryska Gazproms skräckfilm om vad som väntar Europa med iskyla sedan naturgaskranen stängts.

Det är oklart vem som är avsändaren. Men videon ger intryck av att komma från den ryska energijätten Gazprom utan att det anges som avsändare. Videon finns heller inte på Gazproms officiella hemsida.

– Vet man inte vem som är avsändaren kan det vara tecken på traditionell grå propaganda. Det är meningen att man inte ska veta vem avsändaren är. Helt enkelt så tvivel om avsändarens identitet. Är det Gazprom eller någon som utger sig för att vara från Gazprom?, säger Niklas Rossbach, säkerhetspolitisk och forskningsledare analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Men dunkelheten med avsändaren kan trots allt medföra att det sår ett frö hos människor om att något hemskt väntar om den ryska gasen förblir avstängd.

Niklas Rossbach menar att syftet med videon kan handla om att slå split i Europa. 

– Men det är svårt att veta exakt. Om det rör sig om en påverkansoperation ser det ut att vara ett sömlöst sätt kombinera avstängningarna av gasen med försök att väcka farhågor mot bakgrund av kriget.

Farhågorna är riskerna för en kall kaosartad vinter där Europa fryser.

– Propaganda som tar fasta på ett korn av sanning får ofta mycket bra genomslag, säger Niklas Rossbach.


Propaganda – de tre typerna

  Vit propaganda, innebär att avsändaren inte försöker dölja sig för mottagaren utan uppträder öppet.

Grå propaganda, innebär att avsändaren försöker hålla sig själv hemlig för mottagaren och därigenom skapa förvirring.

Svart propaganda, innebär att avsändaren försöker få det att verka som om den är motståndaren eller fienden står för informationen.

Niklas Rossbach, säger att man ska se videon som en liten, liten del i ett större sammanhang.

– Ryssland använder alla maktmedel som man har i sin verktygslåda. Där ingår inte bara militära maktmedel utan också ekonomiska maktmedel, informationsoperationer med propaganda.

Videon där det sjunkande gastrycket ska illustrera Gazproms avstängning av naturgasen till Europa.

Propagandavideon cirkulerar runt på ryska Telegram–kanaler och syns även på sajter som tillhör ryska medieföretag och kanaler. Däremot finns den inte på Gazproms officiella hemsida.

Videons spridning har fortsatt utanför Ryssland. Brittiska tidningar som The Sun och Daily Express har de senaste dygnen publicerat den som ett tecken på rysk propaganda via energijätten Gazprom.

Brittiska nyhetssajten Mailonline om Vladimir Putins skräckvideo där den ryska energijätten Gazprom står som avsändare.

Putins utpressning

Gasvapnet är den ryske presidenten Vladimir Putins främsta utpressningsvapen mot Europa som han hoppas av spräcka EU:s sammanhållning inom unionen i stödet av Ukraina och tvinga EU på knä och häva sina sanktioner mot Ryssland.

Sett ur rysk synvinkel kommer videon extra lägligt. EU:s energiministrar samlades på fredagen i Bryssel för att disktera det utkast till förslag från EU–kommssiomnen om energin, bland annat att införa ett pristak för rysk naturgas. Förslaget har fått Vladimir Putin att rasa och hota med totalstopp av rysk naturgas till Europa.

40 procent av gasen från Ryssland

Omkring 40 procent av gasimporten till EU har tidigare kommit från Ryssland med Tyskland och Italien som de riktigt stora mottagarna av den ryska naturgasen.

Gasledningen Nord Stream 1, som går mellan Ryssland och Tyskland och har levererat gas till Europa sedan 2012.  

Den 122 mil långa gasledningen Nord Stream 1 går på botten av Östersjön mellan Ryssland och Tyskland och har varit en statig leverantör av billig rysk naturgas år efter år ändra fram till den ryske presidenten tog till energivapnet mot Europa.

TV: Putins krisdrag efter sanktionerna: ”Kannibaliserar”

Experten berättar om ryska flygtaktiken: "Skulle inte vilja flyga inrikes".