Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Privat sjukförsäkring eller sjukvårdsförsäkring – så funkar de

Lindra smällen när du blir sjuk med en privat sjukförsäkring eller sjukvårdsförsäkring.
Foto: MONKEY BUSINESS IMAGES / WITS UNIVERSITY
Expressen förklarar vad som gäller och hur mycket det kan kosta dig.

Vill du ha ett bättre skydd om du blir sjuk? 

Då finns två slags privata försäkringar att teckna:

Sjukförsäkring eller sjukvårdsförsäkring. Vi reder ut begreppen.

Vi får vård när vi blir sjuka och sjukpenning när vi tvingas vara borta från jobbet. Men många betalar gärna lite mer för att få snabbare hjälp eller högre ersättning. 

Då finns det två slags försäkringar: Privata sjukvårdsförsäkringar och sjukförsäkringar. Sjukvårdsförsäkringen fungerar som ett komplement till den offentliga vården. 


600 000 personer i Sverige har en privat sjukvårdsförsäkring.
Foto: LEV DOLGACHOV / LEV DOLGACHOV

Så fungerar en privat sjukvårdsförsäkring

Över 600 000 personer i Sverige har en privat sjukvårdsförsäkring, uppger svenskförsäkring.se. 70 procent av försäkringarna bekostas av arbetsgivaren.

En sjukvårdsförsäkring innebär ofta sjukvårdsrådgivning, vårdplanering och specialistvård, men också förebyggande insatser och rehabilitering. 

Och ju mer man betalar desto mer omfattande och snabbare service får man. Yngre betalar i regel mindre än äldre.

Många sjukvårdsförsäkringar är dessutom kopplade med olycksfallsförsäkringar.

Vad kostar den då? Och vilket skydd ger den?

Du betalar för den omfattning du vill att försäkringen ska ha och hur gammal du är. Skälet är att ju äldre du blir desto större är risken att drabbas av sjukdomar och plötsligt dödsfall. Därför har försäkringsbolagen även en övre gräns för hur gammal du får vara för att teckna en försäkring.

Det finns en poäng att teckna sjukvårdsförsäkring tidigt i livet. Den främsta anledningen är att du är skyddad under en längre tid, men också att det blir svårare att bli godkänd om du är äldre. Har du dessutom åkommor du lider av blir det svårt att försäkra dig mot dem.

Folksam har sjukvårdsförsäkring i tre steg där den billigaste kostar runt en tusenlapp om året för en 40-åring, och den mest omfattande 15 000 per år för en 60-åring. På insplanet.com kan man jämföra priser och bolag, men det krävs registrering.

Innan du bestämmer dig ska du kolla vilka villkor som erbjuds och under vilka omständigheter.

LÄS MER: Livförsäkring – detta gäller och så fungerar den 

Tidsgarantier. Många försäkringsbolag lämnar tidsgarantier. Du ska kanske få träffa en specialist inom ett visst antal dagar och bli opererad inom exempelvis 14 dagar. Men vad händer om de inte kan uppfylla löftena? Blir du kompenserad och med hur mycket?

Hur länge gäller försäkringen? Kan du ha den tills du är 75? 70? eller bara 65? Vad kommer den att kosta dig när du blir äldre? Kommer du att ha råd att behålla den?

Eftervård och rehabilitering? Finns det någon utökad hjälp att komma tillbaka efter det att du lämnat sjukhuset?

Second opinion. Kan du få ett utlåtande från en annan specialist i området? När läkaren föreslår en behandling eller ett ingrepp som dramatiskt ändrar ditt liv kan du kanske få träffa en annan specialist. Om båda säger samma sak, eller de har olika åsikter, kanske ditt beslut blir enklare att fatta.

Upplysning. Får du hjälp med sjukvårdsrådgivning?

Hjälp med räkningarna. Vissa erbjuder att betala kostnaderna upp till högkostnadsskyddet. Men är det värt pengarna?

https://infogram.com/sjukforsakring-1hmr6gyljg1o6nl

(Klicka på siffrorna i topp för att se hur staplarna ändras)

Vad är en privat sjukförsäkring?

En privat sjukförsäkring hjälper dig ekonomiskt om du är sjukskriven under en längre tid. Normalt får du 80 procent av din inkomst vid sjukdom, en sjukförsäkring kan halvera ditt tapp, det vill säga att du får 90 procent av inkomsten.

Många sjukförsäkringar erbjuder även ersättning om din arbetsförmåga blir nedsatt med 25 procent eller mer. 

Karenstiden för sjukförsäkringen är längre, oftast tre månader, vilket är brytpunkten från när arbetsgivaren är med och betalar din sjuklön.

Många fackförbund erbjuder sina medlemmar en sjukförsäkring.

Vad kostar en sjukförsäkring?

Ju yngre du är och ju mindre du tjänar desto billigare försäkring. Försäkringsbolaget Bliwa tecknar avtal bland annat för journalistförbundet. Är du under 27 och tjänar under 27 000 kostar den 26 kronor i månaden. Är du över 45 och tjänar 40 000 eller mer kostar försäkringen 135 kronor i månaden. Då kan du maximamalt få 3 500 kronor i månaden, mot 1 500 för din yngre kollega.

Foto: - - / INTERNET

Vad gör jag med mitt europeiska sjukförsäkringskort?

Det europeiska sjukförsäkringskortet är din "biljett" för sjukvård i EU, Schweiz och Norge.

Du beställer kortet kostnadsfritt från Försäkringskassan här och det är giltigt i tre år. Kortet ger dig rätt till nödvändig sjukvård i andra EU/EES-länder. Tänk på att beställa det i god tid eftersom det kan ta upp till tio arbetsdagar att få. 

Har du en smartphone kan du ladda ner appen "Europeiska sjukförsäkringskortet". Appen ersätter inte kortet, men här får du veta land för land vad kortet täcker, hur mycket du måste betala själv. Bra att veta vilka läkare som ingår i det nationella hälsovårdssystemet.

EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som…

■ inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige

■ du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet, skriver Försäkringskassan.

Akutvård räknas som vård som inte kan vänta. Med ett EU-kort betalar du lika mycket i avgifter som de som bor i landet. I vissa länder måste du betala hela vårdkostnaden själv och sedan begära tillbaka pengarna hos landets motsvarighet till Försäkringskassan.