Prishöjningarna hotar fredagsmyset

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Priserna har stigit på de flesta livsmedel de senaste månaderna. Nu hotas även fredagsmyset av prissmockan.

Priset på chips har gått upp drygt 30 procent sedan början av året, och fler prisökningar kan vara att vänta.

– Passa på att köpa innan priserna stiger, säger Ulf Mazur, vd och grundare av jämförelsesajten Matpriskollen.

Inflationen och prisökningarna lämnar få oberörda. Kaffepriset har skjutit i höjden, köttet blir allt dyrare och många smörpaket kostar över 60 kronor. Nu blir även helgsnackset dyrare.

Bara i juni ökade priset på varor som chips, ostbågar och jordnötsringar med 7,7 procent, enligt siffror från jämförelsesajten Matpriskollen. Sedan årsskiftet ligger siffran i stället närmare 30 procent. Den 1 januari kostade en påse OLW Sourcream and onion 21,50 kronor på Willys. I samma butik kostade samma chipspåse i stället 27,90 kronor den 1 augusti.

– Man har sett en stor kostnadsökning i hela livsmedelsbranschen, säger Sofie Ek, kommunikationschef på Orkla Sverige, som äger OLW.

Potatischipsen har blivit dyrare att tillverka.
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det har egentligen varit så ända sedan pandemin där det blev stora störningar i leveranskedjorna och brist på både insatsvaror och emballage. Dessutom har energipriserna och transportkostnaderna ökat, och allt det sammantaget har gjort att många livsmedel har blivit väldigt mycket dyrare att producera, förklarar hon.

Oljepriserna stiger

En bidragande faktor till att chips och bågar stigit i pris på sistone är kriget i Ukraina. Landet är en av världens största exportörer av solrosolja, som bland annat används i just chipstillverkning.

– Priset på solrosolja har gått rakt upp i höjden sedan kriget. Det gäller även andra oljor, som till exempel rapsolja. Så olja har blivit mycket dyrare för chipstillverkarna, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

Även höjda transport- och förpackningspriser gör fredagssnacksen dyrare, menar Ulf Mazur.
Foto: Pressbild

Godis och läsk ökar mindre

Även den som vill ha något att doppa sina chips och bågar i får hosta upp några extra slantar i dag. Priset på dipmix är förvisso oförändrat, men gräddfilen har stigit i pris med 31 procent sedan årsskiftet.

Läget ser desto bättre ut för de mer sötsugna. En påse Gott och blandat har bara stigit i pris med en krona, och en Marabou mjölkchoklad med drygt 1,50 kronor.

Även helgdrycken är nästintill oförändrad i pris. En Pepsi Max har blivit 45 öre dyrare på Ica Maxi, medan en Trocadero inte blivit dyrare alls på Willys.

Men det är nog bara en tidsfråga innan dessa priser också stiger, tror Ulf Mazur.

– Även godistillverkare har fått kostnadsökningar, men de ser inte ut att ha slagit igenom än. Det är långa ledtider i dagligvaruhandeln – prisförändringar sker inte så fort. Gissningsvis kommer priserna på godis också gå upp framöver, säger han.

Han tillägger:

– Så passa på att köpa lite mer godis innan priserna stiger.

https://datawrapper.dwcdn.net/PIKj0/1/

Gör ditt eget fredagssnacks:

Snackset som kan sätta guldkant på helgen