Kravet: Tre dagar – för att dela ut brev

Företaget är ett av Sveriges största med 20 000 anställda.
Postnord vill dela ut post var tredje dag.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Postnords vd Annemarie Gardshol.
Foto: PRESSBILD / PRESSBILD
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Postnords vd Annemarie Gardshol bekräftar för DN att Postnord kommer att gå med miljardförluster inom något år om inte något görs.

För att få ekonomin att gå ihop kräver hon att servicekraven minskar – och vill att de ska få tre dagar på sig att dela ut post. 

I helgen rapporterade DN att Postnord riskerar konkurs om inte staten går in med mer stöd. Det visar en rapport som hittills varit hemlig. 

Nu säger Postnords vd Annemarie Gardshol till DN att man – trots ett väntat nollresultat för 2019 – inte lyckats vända den negativa spiralen.

– Drar vi ut trendlinjen och inte gör något pratar vi om miljardförluster i brevverksamheten om några år i Sverige.

Enligt Gardshol står Postnord redan för ett ”förlustscenario” i Danmark, samt att man där är beroende av det räddningspaket på 100 miljoner kronor som folketinget baxade igenom strax innan jul. De pengarna tar dock slut i sommar, rapporterar DN. 

När Postnords tidigare kassako brevutdelningen snabbt minskar sätter vd:n Gardshol i stället sin tilltro i pakethantering.

– Paketvolymerna ökar och den svenska e-handeln växer med mellan 10 och 15 procent årligen, säger Gardshol till DN. 

Enligt DN:s källor med insyn i bolaget är det osäkert om Postnord ens gör vinst i paketutdelningen. Till DN svarar Gardshol att man visst gör vinst i den konkurrensutsatta marknaden, men vill inte svara på hur stora de vinstmarginalerna är.

Vill få tre dagar på sig att dela ut brev 

I helgen berättade Annemarie Gardshol för Expressen att det är aktuellt att titta på större strukturförändringar och att bolaget närmar sig en punkt där det inte kommer att gå att finansiera brevverksamheten som den ser ut i dag enbart med intäkter. 

– Om volymerna fortsätter gå ner enligt de prognoser vi tittar på och om man inte radikalt ändrar i servicekraven blir alternativet att i så fall finansiera brevservicen, och då får det bli via statliga medel. 

Hur Postnord ska sköta brevservicen är ett politiskt beslut. Postnord vill att de framöver ska kunna dela ut brev varannan dag och i nästa steg få tre dagar på sig att dela ut ett brev. 

– Jag tycker att vi har en konstruktiv dialog med politikerna. Vi är måna om att det ska finnas en god brevservice i hela landet, men vi vill inte upprätthålla en dyr produktionsapparat om vi inte ser ett behov där ute för att använda sig av den, när att man inte skickar lika många brev, säger Annemarie Gardshol. 

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) är ansvarig för de statligt ägda bolagen. Han säger i en kommentar till Expressen att digitaliseringen innebär förändringar för Postnord. 

– Förändringarna jobbar vi och bolagets ledning tillsammans med för att det ska ske på ett klokt och hållbart sätt, säger han i en kommentar.