Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planen: Kryptosvenskens liv blir internationell tv-serie

Kryptosvensken Sebastian Greenwoods liv med bulgariska Ruja Ignatova ser ut att bli en tv-serie.
Sebastian Greenwood slyxliv tog ett hastigt slut hösten 2018 då han greps av thailändsk polis på uppdrag an amerikanska FBI.
Foto: Onecoin / Youtube
Bulgariska Ruja Ignatova, 40, och svensken Sebastian Greenwood, 44, pekas ut som huvudpersonerna i kryptohärvan.

Sebastian Greenwoods liv som misstänkt internationell svindel med bulgariska Ruja Ignatova blir tv-serie.

Svensken misstänks ha lockat tusentals personer att köpa in sig för miljarder i kryptovalutan Onecoin och sitter i amerikanskt häkte i avvaktan på att fallet ska prövas i domstol.

Greenwoods enda utväg till strafflindring: En uppgörelse med åklagarsidan.

– Det är en standardprocedur, säger svenskens försvarare Bruce Barket till Expressen.

Den 44-årige Sebastian Greenwood från Östermalm i Stockholm har tillbringat sina tre senaste födelsedagar i det fruktade federala häktet på Manhattan i New York.

Svensken anklagas tillsammans med den bulgariska kvinnan Ruja Ignatova, 40, för att ligga bakom en av de största bedrägerihärvorna någonsin. Paret använde sig av den konstruerade kryptovalutan Onecoin, som de själva hade skapat. 

Härvan – som i praktiken liknade ett pyramidspel – har förgreningar runtom i världen. En stor del av de blåsta återfinns i Kina, men även i USA och Sverige. Verksamheten misstänks ha omsatt minst 40 miljarder kronor och Greenwood åkte världen runt på säljtillställningar som mer hade karaktären av väckelsemöten.

Sebastian Greenwood när han befann sig toppen på karriären inom Onecoin.
Foto: Onecoin

Riskerar upp till 90 års fängelse

Sebastian Greenwwod, som förnekar brott, greps i Thailand hösten 2018 på begäran av FBI i USA och fördes till New York där han åtalats för bedrägerier i USA och han väntar nu på rättegång. Lyxlivet med privatjet, femstjärniga hotell och champagne är utbytt mot den extremt tuffa häktesmiljön i Metropolitan Correctional Center, MCC i New York.

Här sitter svensken Sebastian Greenwood i häkte.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hans fall har varit upp i förberedande förhandling, men det är oklart när den formella rättegången kan komma i gång – en rättegång som kan ge honom mellan 20 och 90 års fängelse. Svensken vill dock komma lindrigare undan. En utväg är att samarbete med de federala åklagarna i målet. Och Sebastian Greenwood vill slippa den hårda häktesmiljön.

Svår miljö i häktet

Greenwoods försvarare Bruce Barket säger till Expressen att någon uppgörelse med åklagarsidan inte är i sikte, men är medveten om att hans klient vill bort från häktet MCC på Manhattan.

– MCC på Manhattan är ett svårt ställe att uthärda. Förhållandena är bedrövliga, säger han

Försvaret har i dagarna fått ta emot en stor mängd bevismaterial och åklagarna har begärt en förlängning med 90 dagar.

Åklagarsidans begäran om förlängd tid innan rättegången mot Sebastian Greenwood kan komma igång.

Bland Sebastian Greenwoods medåtalade finns den andra huvudpersonen och utpekade hjärnan: bulgariska kvinnan Ruja Ignatova, som är mystiskt försvunnen sedan den 25 oktober 2017. De två ser nu ut att indirekt få huvudrollerna på ett helt annat ställe är i en rättssal: i en tv-produktion.

Ruja Ignatova och Sebastian Greenwood när miljarderna fortfarande strömmade in.

Sebastian Greenwoods liv blir tv-serie

Manus till en serie finns i verklighetens Onecoin som rymmer allt från otrohet, svek och lyxliv till hemliga agenter, mystiska möten och försvunna miljarder. Ett brittiskt produktionsbolag har skaffat sig rättigheterna till en internationell tv-serie.

Med all mystisk kring försvunna Ruja Ignatova torde hennes karaktär gå som en röd tråd genom hela den kommande serien, med Sebastian Greenwoods karaktär i en annan roll.

– Vi är i ett tidigt skede av planeringen av projektet, uppger Alice Burridge på New Regency Television International i London.

Hon säger att det inte finns mer att säga just nu om serien.

Ruja Ignatova innan hon mystiskt försvann hösten 2017.