SAS pilotfack, SPG, i Sverige och deras motsvarigheter i Norge och Danmark varslade om strejk från den 29 juni, men strejkstarten är uppskjuten tre dygn i ett försök att undvika en konflikt. Medlingssamtalen pågår för högvarv.
En strejk kommer att slå stenhårt mot bolaget. 45 000 resenärer väntas bli berörda per dag om konflikten blir verklighet.
Samtidigt pressas bolaget från annat håll:
Danska Metall har varslat om sympatikonfliktvarsel där 200 flygtekniker i Köpenhamn tas ut i i strejk.
Hotande flygstrejken
När det gäller den hotande flygstrejken som riskerar att bryta ut natten mot den 29 juni är alla parter förtegna om hur samtalen löper. Ett tungt krav från pilotfacket SPG är att deras medlemmar ska bemanna planen och att företaget allra helst skrotar de två dotterföretagen SAS Link och SAS Connect, företag som av facket stämplas som rena brevlådeföretag.
SAS vd under hård press
SAS vd Anko Van der Werff är under hård press när han ska försöka få det krisande flygbolaget på fötter med räddningsprogrammet ”SAS Forward”. Aktien har störtdykt och storägaren – svenska staten – har meddelat att bolaget inte kan räkna med något nytt friskt kapital därifrån.
Trots tystnaden från parterna under de pågående medlingsförsöken går nu SAS-piloternas fack SPG ut med uppgifter om flygbolagets nya planer som SPG betraktar som den totala krigsförklaringen från företagets sida.
Nytt ”hemligt” SAS-bolag
Det som får pilotfacket att se rött är bildandet av ett nytt bolag där SAS misstänks anställda piloter från ”gamla SAS” om konflikten blir verklighet. Bolaget har fått namnet SAS Crew Services A/S och registrerades som ett SAS-bolag dagen efter att piloterna gick ut med sitt strejkvarsel.
– Vi misstänker att SAS kommer att bli oerhört aggressiv om strejken bryter ut med en konkret plan för att manövrera ut pilotfacken genom en så kallad frigörande konflikt i Danmark. Det skulle betyda att både anställningsförhållanden och kollektivavtalen med den personal som är i konflikt upphör med någon veckas varsel. SAS skulle i nästa led kunna erbjuda den uppsagda personalen anställning via det vi kallar för brevlådeföretag med ett kollektivavtal som tecknats med en annan facklig organisation, uppger en pilotkälla.
SAS plan för att rekonstruera bolaget
De kanske mest kontroversiella uppgifterna i pilotfackets brev till sina medlemmar gäller SAS planerar på en rekonstruktion av bolaget via en så kallad kallad Chapter 11 i amerikansk domstol.
– Enligt de uppgifter vi har så har SAS kontrakterat ett antal advokatfirmor och byråer i New York för att hjälpa till med detta. Om det rör sig om beredskap för en rekonstruktion eller en aktiv plan är oklart, uppger en av våra källor.
Samma källa tillägger:
– Det är många flygbolag som gjort på det här sättet. Vi har nu indikationer på att SAS tänker göra på samma sätt och vi försöker få hjälp med att tyda vad som pågår.
I det interna mejlet skriver pilotacket SPG att man tror att företaget vid en konflikt ”kommer försöka underminera vår position på flera sätt genom dels ”bemanningsföretag”, dels genom att skylla en konkursansökan på SPG. En konkursansökan vi under lång tid misstänkt kan komma och som i all mening inte har någon bäring på förhandlingarna om nya kollektivavtal för piloter”.
SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman vill inte kommentera pilotfackets uppgifter.
– Det här har jag inte sett. Men generellt förekommer det olika typer av spekulationer som vi inte kommenterar. Det har förekommit en hel del spekulationer under ganska lång tid.
Men spekulationer kan vara korrekta.
– Ja, men vi kommenterar så klart inte på spekulationer.