Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oro efter bristen på varor: ”Mitt barn kan bli utan mat”

En dramatisk film från Charkiv har fått spridning i flera medier och uppges visa när en man träffas av en raketattack i samma stund som han vädjar om hjälp.
Tomma hyllor på Ica Maxi i Bromma. ”Vi noterade ett liknande handelsmönster tidigt i pandemiutbrottet i början av 2020”, skriver Unilever i ett mejl.
Foto: Alex Ljungdahl
Tomt på toapapper. Enligt hygienbolaget Essity är dock efterfrågan normal.
Foto: Alex Ljungdahl
Flera personer har engagerat sig för att skänka varor till Ukraina, som blöjor, mjölkersättning, välling och mat. Här ett initiativ i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Folk köper på sig blöjor och mjölkersättning – och skänker vidare.

Efter Rysslands invasion av Ukraina vittnas det om brist på barnartiklar i svenska livsmedelsbutiker.

– Mitt barn kan bli utan mat, säger småbarnsmamman Micaéla.

Samtidigt ökar efterfrågan på varor som konserver, pasta, stormkök och vattendunkar.

Det var i tisdags paniken började komma hos Micaéla, en småbarnsmamma i Mellansverige.

Hon åkte då runt och letade blöjor och mjölkersättning i varenda butik i staden hon bor i.

Det var tomt i princip överallt.

– Till slut hittade jag en burk med ersättning. Den räcker i fyra dagar. Jag har frågat i varenda butik när de får in mer men de vet inte. Det är inte kul, att inte veta när man kan mata sitt barn, berättar Micaéla.

Blöjor hittade hon inte alls.

Uppmaningen: Handla inte slut på varor

Micaéla är med i flera mammagrupper på Facebook, och har sett många privata initiativ, där folk samlar in barnartiklar för att skänka till flyktingar från Ukraina. Men när hon påpekar vad konsekvensen kan bli upplever hon att hon möts av mothugg och elaka kommentarer.

– Jag förstår att man ska hjälpa utsatta men inte på bekostnad av våra barn, säger Micaéla.

Hon har därför en uppmaning:

– Självklart ska man hjälpa till men då borde det organiseras på ett bättre sätt. Kanske kan man höra av sig direkt till leverantörerna i stället för att handla slut i butikerna.

Semper: Påverkas på lång sikt

Hos livsmedelsproducenten Semper har man märkt av en ökad efterfrågan på framför allt torrvaror, som välling, grötpulver, mjölkersättning och mjölkpulver.

Anne Lindfeldt, kommunikationsansvarig, skriver i ett mejl att bolaget nu följer situationen i Ukraina noga.

”Vi har god beredskap och säkerhetslager för att tillsammans med våra partners säkerhetsställa att vi kan fortsätta leverera i ett kortsiktigt perspektiv”, skriver hon och fortsätter:

”På lång sikt förväntar vi oss att påverkas av situationen i Ukraina, men kan inte förutsäga hur, mycket beror på hur situationen utvecklas. Vi övervakar och arbetar med att se över behovet för att säkerställa försörjningen av våra produkter.”

Ökad efterfrågan på torrvaror

Även Ica bekräftar bilden av att efterfrågan på torrvaror – som mjölkersättning – har ökat. Även pulvermos, pasta, torra färdigrätter och konserver handlas i större utsträckning.

”Vi ser att många frivilligorganisationer handlar den typer av varor och skickar till Ukraina samt att våra kunder i allmänhet köper mer”, skriver Andreas Sbrodiglia, sortiment- och inköpsdirektör på Ica Sverige, i ett mejl.

Leverantören Unilever säger att man ser en ökad efterfrågan på bland annat konserver och torrvaror.
Foto: Alex Ljungdahl
Även om det har varit tomt på flera varor säger livsmedelskedjorna att de inte ser några tecken på framtida varubrist.
Foto: Alex Ljungdahl

Bilden delas av Coop och Hemköp, där man säger att försäljningen av vissa varor har ökat något den senaste veckan. Framför allt konserver, men även pasta och ris.

Båda kedjorna säger dock att det är för tidigt att dra någon slutsats om varför – och betonar att det inte ser ut att bli brist på några varor framöver. Och både hygienbolaget Essity och branschorganisationen Livsmedelshandlarna säger att de inte har märkt av någon ökad efterfrågan alls. Inte heller Nestlé har märkt av ”några större förändringar”.

”Ingen hutlös ökning”

Hyllorna har dock gapat tomma i flera livsmedelsbutiker runtom i Sverige senaste veckan.

Till exempel på Ica Maxi i Bromma i Stockholm.

– Det är ingen hutlös ökning som under corona, men absolut har vi märkt av att vissa varor säljer mer än de brukar. Framför allt konserver, säger butikschefen Rasmus Schaffert.

Hans uppfattning är att det är en minoritet som köper betydligt mer, snarare än att ”alla” bunkrar varor. Han säger också att den brist på varor som har varit beror på att det är svårt att möta en ökad efterfrågan innan man känner till den, men nu har Ica reglerat sina prognoser och det ska inte vara risk för varubrist.

Stormkök och vattendunkar efterfrågas

I samband med kriget i Ukraina har också intresset för MSB:s broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” ökat. Där listas en del produkter som är bra att ha hemma, som vatten, radio, batterier och torrvaror.

Tomma hyllor där vattendunkar och spritkök brukar stå i en Clas Ohlson-butik i Stockholm.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vevradioapparater har gått åt på Clas Ohlson.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Detta har man märkt av inte minst på Clas Ohlson. Där har försäljningen av vissa produkter ökat med 400-500 procent. Det handlar bland annat om vattendunkar, stormkök, batterier och ficklampor. Även hyllorna för campingutrustning och vevradioapparater gapar tomma på flera håll.

– Vi brukar se det här beteendet vid kriser, som vid oväder eller under pandemin. En del produkter är slut på lagret också, säger Anders Wahl, presskontakt på Clas Ohlson.

Rusning till Ikea i Ryssland – stänger 14 varuhus

Långa köer i butikerna • Stänger 14 varuhus.