Det var i tisdags paniken började komma hos Micaéla, en småbarnsmamma i Mellansverige.
Hon åkte då runt och letade blöjor och mjölkersättning i varenda butik i staden hon bor i.
Det var tomt i princip överallt.
– Till slut hittade jag en burk med ersättning. Den räcker i fyra dagar. Jag har frågat i varenda butik när de får in mer men de vet inte. Det är inte kul, att inte veta när man kan mata sitt barn, berättar Micaéla.
Blöjor hittade hon inte alls.
Uppmaningen: Handla inte slut på varor
Micaéla är med i flera mammagrupper på Facebook, och har sett många privata initiativ, där folk samlar in barnartiklar för att skänka till flyktingar från Ukraina. Men när hon påpekar vad konsekvensen kan bli upplever hon att hon möts av mothugg och elaka kommentarer.
– Jag förstår att man ska hjälpa utsatta men inte på bekostnad av våra barn, säger Micaéla.
Hon har därför en uppmaning:
– Självklart ska man hjälpa till men då borde det organiseras på ett bättre sätt. Kanske kan man höra av sig direkt till leverantörerna i stället för att handla slut i butikerna.
Semper: Påverkas på lång sikt
Hos livsmedelsproducenten Semper har man märkt av en ökad efterfrågan på framför allt torrvaror, som välling, grötpulver, mjölkersättning och mjölkpulver.
Anne Lindfeldt, kommunikationsansvarig, skriver i ett mejl att bolaget nu följer situationen i Ukraina noga.
”Vi har god beredskap och säkerhetslager för att tillsammans med våra partners säkerhetsställa att vi kan fortsätta leverera i ett kortsiktigt perspektiv”, skriver hon och fortsätter:
”På lång sikt förväntar vi oss att påverkas av situationen i Ukraina, men kan inte förutsäga hur, mycket beror på hur situationen utvecklas. Vi övervakar och arbetar med att se över behovet för att säkerställa försörjningen av våra produkter.”
Ökad efterfrågan på torrvaror
Även Ica bekräftar bilden av att efterfrågan på torrvaror – som mjölkersättning – har ökat. Även pulvermos, pasta, torra färdigrätter och konserver handlas i större utsträckning.
”Vi ser att många frivilligorganisationer handlar den typer av varor och skickar till Ukraina samt att våra kunder i allmänhet köper mer”, skriver Andreas Sbrodiglia, sortiment- och inköpsdirektör på Ica Sverige, i ett mejl.
Bilden delas av Coop och Hemköp, där man säger att försäljningen av vissa varor har ökat något den senaste veckan. Framför allt konserver, men även pasta och ris.
Båda kedjorna säger dock att det är för tidigt att dra någon slutsats om varför – och betonar att det inte ser ut att bli brist på några varor framöver. Och både hygienbolaget Essity och branschorganisationen Livsmedelshandlarna säger att de inte har märkt av någon ökad efterfrågan alls. Inte heller Nestlé har märkt av ”några större förändringar”.
”Ingen hutlös ökning”
Hyllorna har dock gapat tomma i flera livsmedelsbutiker runtom i Sverige senaste veckan.
Till exempel på Ica Maxi i Bromma i Stockholm.
– Det är ingen hutlös ökning som under corona, men absolut har vi märkt av att vissa varor säljer mer än de brukar. Framför allt konserver, säger butikschefen Rasmus Schaffert.
Hans uppfattning är att det är en minoritet som köper betydligt mer, snarare än att ”alla” bunkrar varor. Han säger också att den brist på varor som har varit beror på att det är svårt att möta en ökad efterfrågan innan man känner till den, men nu har Ica reglerat sina prognoser och det ska inte vara risk för varubrist.
Stormkök och vattendunkar efterfrågas
I samband med kriget i Ukraina har också intresset för MSB:s broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” ökat. Där listas en del produkter som är bra att ha hemma, som vatten, radio, batterier och torrvaror.
Detta har man märkt av inte minst på Clas Ohlson. Där har försäljningen av vissa produkter ökat med 400-500 procent. Det handlar bland annat om vattendunkar, stormkök, batterier och ficklampor. Även hyllorna för campingutrustning och vevradioapparater gapar tomma på flera håll.
– Vi brukar se det här beteendet vid kriser, som vid oväder eller under pandemin. En del produkter är slut på lagret också, säger Anders Wahl, presskontakt på Clas Ohlson.