1. Vad är öppet köp?
Öppet köp innebär att du får pengarna tillbaka när du lämnar tillbaka en vara du inte längre vill ha inom en viss tidsperiod.
2. Har jag alltid rätt till öppet köp på de produkter jag köper?
Nej, det finns ingen lag som säger att du har rätt att få tillbaka pengarna om du lämnar tillbaka en vara till en butik. Det är upp till de enskilda butikerna att bestämma om de vill erbjuda den möjligheten. Detsamma gäller tidsperioden. Vissa affärer erbjuder öppet köp i en månads tid medan andra kanske bara erbjuder det i tio dagar. Butiker kan även ha bestämmelser för i vilket skick varan ska lämnas tillbaka. I vissa fall får förpackningen inte vara bruten till exempel.
LÄS MER: Konsumentköplagen – här är reglerna som gäller
3. Skillnaden på öppet köp och bytesrätt
Bytesrätt innebär att du i stället för att få pengarna tillbaka, som du får vid ett öppet köp, i stället kan byta varan mot en annan från samma butik.
Tips att tänka på om du vill lämna tillbaka/byta vara:
Innan du betalar din vara i butiken – fråga om butiken erbjuder öppet köp
Om butiken erbjuder öppet köp – fråga hur länge det gäller och i vilket skick varan ska vara i för att du ska få lämna tillbaka den
Spara ALLTID kvittot
Se till att lämna tillbaka varan inom den tidsperiod som butiken erbjuder öppet köp
Är varan trasig eller inte fungerar som den ska kan du alltid lämna tillbaka den – oavsett om butiken erbjuder öppet köp eller inte. (Eller reklamera den, läs mer om det lite längre ner i artikeln.)
Källa: Källa: Hallå konsument/Konsumentverket
LÄS MER: Ångerrätten – det här har du rätt till

4. Öppet köp utan kvitto - så fungerar det
Har du köpt en vara i en butik som erbjuder öppet köp och vill lämna tillbaka den men saknar kvitto – hur funkar det? Eftersom öppet köp är något som butikerna själva beslutar om så kan de även bestämma vad som ska gälla för ett öppet köp. Om butiken säger att de endast accepterar butikskvitto så är det det som gäller. Vissa butiker som erbjuder öppet köp kan även acceptera ett kontoutdrag som visar datum för köp, beloppet och namnet på butiken. Det är dock upp till butiken själv att bestämma.
Konsumentköplagen
Konsumentköplagen är en lag som reglerar vad som gäller när konsumenter köper köper varor från ett företag. Lagens regler är tvingande – men bara till konsumentens fördel. Det innebär att du inte får ge konsumenten sämre villkor än de som står skrivet i lagen.
På riksdagens hemsida kan du läsa allt om Konsumentköplag (1990:932)
5. Öppet köp på reavaror - det här gäller
Även om en butik i vanliga fall erbjuder öppet köp så är det inte alltid det gäller när du köper varor på rea. Ibland kan det vara så att öppet köp gäller under en kortare period, kanske bara tre dagar i stället för 30, eller så gäller det inte alls. Var noga med att fråga vad som gäller om du köper en vara på rea i en butik.
6. Hur fungerar öppet köp när man använder presentkort?
Eftersom öppet köp är något som är frivilligt för butikerna att erbjuda så är det även upp till butikerna att bestämma hur du ska få tillbaka pengarna vid ett öppet köp. Genomförde du köpet med ett presentkort så är det vanligast att du också får ett nytt presentkort när du lämnar tillbaka varan.
På Konsumentverkets hemsida kan du även läsa mer om vad som gäller kring öppet köp.
LÄS MER: Så enkelt får du pengarna tillbaka på Systembolaget

7. Det här är reklamationsrätt
Skulle det vara så att varan du köpt inte fungerar som den ska så har du rätt att reklamera den. Det kan handla om allt från en mobiltelefon som är trasig eller ett klädesplagg har ett hål i tyget. Reklamationsrätten är obligatorisk i samtliga EU-länder, Norge och Island. Däremot tillämpas lagen lite olika i olika länder.
Reklamationsrätten på varor gäller oavsett om butiken har erbjuder öppet köp eller inte.
Har du köpt varan i ett annat EU-land (eller Norge eller Island) så kan du via Konsument Europas tjänst Klagoguiden hjälpa dig att skriva en reklamation.
Viktigt att tänka på vid reklamation
Kontakta butiken/säljaren så snart som möjligt och berätta varför du vill reklamera en vara. En reklamation som framförs inom två månader efter köpet räknas alltid som att den gjorts inom skälig tid.
Reklamera varan skriftligen, gärna via e-mail
Spara en kopia på din reklamation så att du har bevis för att den gjorts
Källa: Hallå konsument/Konsumentverket

8. Måste jag ha ett kvitto för att kunna reklamera en vara?
Det finns ingen lag som säger att du måste ha ett kvitto för att reklamera en vara. Däremot måste du kunna bevisa att du köpt varan i just den butiken och när du gjorde det. Ett kvitto är därför det bästa om ska reklamera en vara men har du inte kvar det så kan det fungera med kontoutdrag som visar att du handlat varan i butiken, hur mycket den kostade och vilket datum köpet gjordes. Skulle butiken/företaget inte acceptera ditt bevis så kan du ta ärendet om reklamation till domstol.