Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya skattemetoden för dig som sålt din bostad

Enligt Christina Söderberg på Compricer kan det vara mer värt att ta ett lån för att betala skatt efter en bostadsförsäljning än att söka uppskov. "Man måste titta på varje specifikt fall men om man inte har jättehöga lån och kan betala tillbaka är det bästa alternativet just nu", säger hon.
Foto: Compricer
"Man skjuter gärna på det som är tråkigt, svårt och skrämmande men det är samma problem varje år: Folk hittar inte underlag – och det kan ta tid", säger Johan Schauman på Skatteverket. han uppmanar alla bostadssäljare att tag i deklarationen i tid.
Foto: Janerik Henriksson / TT NYHETSBYRÅN
Tänk på att spara kvitton, fakturor och annat underlag när du renoverar eller genomför förbättringar av din bostad. Då blir det enklare att deklarera.
Foto: Anders Wiklund / TT NYHETSBYRÅN

Skatteverkets nya tjänster ska hjälpa dig att deklarera din bostadsförsäljning – och att förstå de svåra reglerna.

Det handlar om skatt, uppskov och förbättringsutgifter.

Här är experternas bästa tips:

Börja i tid – och betala in på skattekontot.

Alla som har sålt en bostad under 2017 måste ta upp försäljningen i deklarationen 2018. Det finns en hel del att tänka på – och är inte alltid så enkelt.

– Bostadsförsäljning är ett av de områden i deklarationen där det görs mest fel, säger deklarationsexperten Johan Schauman.

Han fortsätter:

– Reglerna är knepiga och svåra att tillämpa, i kombination med att de flesta människor inte är särskilt duktiga på att spara kvitton och underlag.


LÄS MER: Viktiga datum för din deklaration 2018 


Så ska Skatteverkets tjänster hjälpa

Nu har Skatteverket lanserat tre nya tjänster som ska underlätta.

Redan nu finns det möjlighet att räkna ut ungefär hur mycket skatt man ska betala och beräkna uppskov, och i slutet av januari lanseras en tredje ny tjänst för att sammanställa förbättringsutgifter.

Så här ser en av Skatteverkets tre nya tjänster ut. Där fyller du i belopp i olika rutor för att få fram hur mycket du ska betala i skatt på din bostadsförsäljning.

– De nya tjänsterna ska hjälpa till när man ska tillämpa reglerna. Man säljer inte sin bostad varje år och det handlar om mycket pengar. Det gör folk osäkra, säger Johan Schauman.

Hans bästa tips är att börja i tid. Leta rätt på aktuella kvitton och underlag redan nu.

"Ta en helg och ta fram de där pärmarna med papper för att försöka rekapitulera vad ni gjorde och när och vilka pengar ni har lagt ut sedan ni köpte bostaden. Ta hjälp av foton och vad ni postat i sociala medier för att lägga pusslet", säger Johan Schauman.
Foto: Skatteverket

Om du har sålt en bostad med vinst måste du också ta ställning till om du ska ansöka om uppskov eller betala vinstskatten. Enligt Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, är det rent pengamässigt bäst att betala.


LÄS MER: Experten varnar för fällan vid såld bostad 


Lån eller uppskov – så gör du

Har du inte lagt undan pengar kan det till och med löna sig att ta ett lån. Låneräntan är i regel lägre än uppskovsräntan.

– Det kan absolut vara värt att ta ett bostadslån med låg ränta för att betala tillbaka men var då medveten om att amorteringskrav tillkommer, säger Christina Söderberg.

"Även om man har tappat ett kvitto ska man ta upp sitt avdrag", säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.
Foto: Compricer

Och om du kan: Gör en inbetalning till ditt skattekonto senast den 12 februari. Om du har ett underskott av slutlig skatt på mer än 30 000 kronor – som de flesta bostadsförsäljare har – börjar det ticka kostnadsränta från och med den 13 februari.

– Det är bra att göra en fyllnadsinbetalning. Och vår nya tjänst är jättebra för att räkna ut ungefär hur mycket man ska betala in, säger Johan Schauman på Skatteverket.


LÄS MER: Besked från Skatteverket: Klart när skatteåterbäringen betalas ut 


Kostnadsräntan är inte jättehög men enligt Christina Söderberg på Compricer är det ändå bäst att sätta in pengar på skattekontot.

– Det är lätt att både sätta in och ta ut pengar från kontot. Räntan är inte så hög så man behöver inte känna någon panik över att betala in men den är ändå lite högre än du kan få om du har pengarna på ett sparkonto, säger hon.

Missa inte avdragen

Senast den 3 maj ska du ha betalat in hela din skatteskuld.

Om man i stället begär uppskov, vad bör man tänka på då?

– Missa inte att göra avdrag för mäklaravgift, eventuella renoveringar etcetera. Så man får så liten vinst som möjligt. Och var sedan medveten om att du har ett uppskov som du ska betala av, säger Christina Söderberg.


LÄS MER: 13 smarta tips för att sänka din skatt 


Vad sker om jag har gått med förlust på försäljningen?

– Om man under samma år har sålt aktier med vinst får man dra av en del av det mot en förlust på en bostad. Men det ska komma förtryckt i deklarationen.


Så räknar du ut din vinstskatt

Vinsten eller förlusten vid försäljning av bostad räknas samman med övriga inkomster och utgifter inom kapital i deklarationen.

Vid överskott av kapital betalar du en statlig skatt på 30 procent.

Du betalar skatt på 22/30 av vinsten på din privatbostad. Om din vinst är 100 000 kronor beskattas du alltså på 73 333 kronor (100 000 x 22/30). Skatten blir i detta fall 21 999 kronor.


Du räknar ut din vinst på följande sätt:

+ Försäljningspris

- Försäljningsutgifter (mäklararvode, annonskostnad, resor)

- Inköpspris och lagfartskostnad m.m.

- Förbättringsutgifter

- Kapitaltillskott (bostadsrätt)

- Andel av inre reparationsfond vid försäljning (bostadsrätt)

+ Andel av inre reparationsfond vid köp (bostadsrätt)

+ Återföring av uppskovsbelopp

= Vinsten.


Källa: Skatteverket, Boupplysningen