Nu börjar super-reorna – så undviker du bluffpriser

Foto: JUAN CARLOS CARDENAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nu tjuvstartar de galna shoppingveckorna – flera nätbutiker lockar redan i dag med sänkta priser inför måndagens Singles Day-rea.

– I år infaller Black Friday nästan en vecka senare än förra året och krockar i större utsträckning med julhandeln, säger Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner.

Statistiken nedan visar vilka varor som går ner i pris under Singles day, Black friday och Cyber monday – och vilka som blir billigare på det nya året.

November har blivit månaden med flest reor.

Den kinesiska shoppingdagen Singles day räknas som världens mest intensiva. Bara på marknadsplatsen Aliba uppgick försäljningen till 280 miljarder kronor i fjol. Fenomenet växer i Sverige.

Totalt sett planerar 22 procent av svenska e-handlare att ha någon form av Singles day-kampanj.

– De första redan i kväll torsdag, säger Nicklas Storåkers på på prisjämförelsesajten Pricerunner.

Black Friday har sitt ursprung i USA och har vuxit enormt i Sverige. I år väntas handeln ställa om till ”Black week”.

Även Cyber monday är ett amerikanskt fenomen som markerar starten för julhandel på nätet och infaller alltid första måndagen efter Thanksgiving-helgen.

ANNONS: Hitta bästa kampanjerna under Black Week och Black Friday – stor guide på Expressen Rabattkoder (EXTERN LÄNK)

Datumen att hålla reda på

Här är datumen som gäller:

7–11 november: Singles day-reor i Sverige.

11 november: Singles day. 

22 november–2 december: Black week.

29 november: Black friday.

2 december: Cyber monday.

– Det blir tuffare för nätbutikerna att få ut alla paket i god tid före julen. Det gäller som konsument att vara ute i god tid för att inte missa godbitarna, säger Nicklas Storåkers.

Statistik från Pricerunner av prisutvecklingen under 365 dagar visar att Black Friday är årets billigaste dag. I en mätning av över 20 000 produkter sänktes priserna på Black Friday 2018 med i snitt 17 procent på 22 procent av alla produkter.

4 av 10 nätbutiker räknar med att ha reor under Black friday, enligt en undersökning från Kantar Sifo.

ANNONS: Shoppa grönt på Black Friday med 25% rabatt i hälsoshopen Happy Green (EXTERN LÄNK)

De har störst reor under Black week

Tv-spel och högtalare var de största rea-kategorierna i fjol, enligt Pricerunners statistik. För tv-spel låg den genomsnittliga sänkningen på 39 procent och nästan varannan vara fanns att köpa till nedsatt pris.


Pricerunners analys av prisutvecklingen av över 20 000 populära produkter visade att butikerna inför Black friday smyghöjde priserna med 22 procent på 13 procent av samtliga produkter.

Många av dessa produkter ”reades” sedan ut. Baserat på denna studie var slutsatsen att närmare var fjärde reaprodukt (23 procent) var en bluffrea.

17 procent av alla produkter är billigare under Black week än någon annan gång under året. Black Week är årets bästa rea-period, men det finns produkter man ändå ska vara försiktig med att köpa under den här veckan.

– På Black friday kan man handla många produkter billigare än tidigare under året. Trots det så ska man inte köpa dem, utan hellre vänta. Det är framför allt produkter inom elektronik som tv, mobiltelefoner och aktivitetsklockor, säger Niklas Storåkers.

Statistiken visar att de sänkta priserna för de här kategorierna sänks ytterligare under året som följer – och det rejält.


Det är alltså stor sannolikhet att tv:n som verkar vara ett klipp under Black week snart kommer att kosta betydligt mindre – bara man har is i magen.

– I genomsnitt faller en tv-apparat med över 30 procent i pris under ett år. Det har att göra med att elektronik påverkas så pass mycket av produktnyheter, säger Niklas Storåkers.

ANNONS: Hitta bästa kampanjerna under Black Week och Black Friday – stor guide på Expressen Rabattkoder (EXTERN LÄNK)

10 tips för lyckad shopping

1. Upprätta inköpslista i förväg.

Det bästa sättet att både spara pengar och miljön är att undvika att köpa onödiga saker.

2. Köp på de stora reorna.

Black friday är årets billigaste dag. Passa på att köpa dina julklappar då så spar du pengar och får klapparna i god tid före julen.

3. Handla på helgen.

Det är betydligt vanligare att nätbutiker har kampanjer och nedsatta priser under helgen än under vardagar.

4. Jämför alltid pris.

Jämför pris med andra butiker och med vad priset har varit tidigare. Detta gör du enkelt på en sajt som PriceRunner. Då spar du mycket pengar.

5. Sök efter rabattkoder.

Med rabattkoder kan du få extra rabatt eller exempelvis fri frakt.

6. Använd ångerrätten.

För köp inom EU gäller att du har två veckors ångerrätt från dagen efter du fått en vara levererad. Det är en fördel vid e-handel att du faktiskt kan skicka tillbaka en produkt som du inte vill ha.

7. Handla produkter som håller.

Att köpa kvalitet kostar ofta lite mer. Men då får du också en produkt som håller längre vilket är bra för miljön. På sajter som PriceRunner kan du läsa andra användares omdömen och betyg på produkter.

8. Tänk på miljön.

Använd miljöfilter på sajter som PriceRunner för att hitta klimatsmarta produkter.

9. Handla lokalt.

Undvik att köpa från nätbutiker som ligger långt borta, till exempel i Kina eller USA. Långa transporter av enskilda paket är inte bra för miljön. Ofta kan du i stället hitta produkten hos en av Sveriges många nätbutiker.

10. Kolla om det är enkelt att returnera.

Ta reda på returpolicyn före ett köp; vad det kostar och hur krångligt det är. Köper du varor som väger mycket kan det vara både tidsödande och krångligt att returnera.

Polisens varning inför Black Friday: